Инфлацията се свива по-бързо от прогнозираното, смята министерството на финансите Снимка: © Getty Images

Инфлацията в България ще се свие по-бързо от прогнозираното през есента на 2023 година. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на Министерството на финансите (МФ).

Според нея средногодишната инфлация за 2024 година ще бъде 2,4%, а не както се предвиждаше в предходната прогноза, когато очакванията бяха поскъпването на живота в края на годината да е 4,8%.

Според анализа на МФ забавянето на инфлационните процеси в страната се дължи в най-голяма степен на тенденцията за понижаването на цените суровините на международните пазари, както и на базов ефект от ускореното поскъпване през предходната година.

В началото на 2025 г. предвижда леко покачване на инафлацията до 2.8%, нивото в края на годината ще продължи да се понижава, прогнозират от ведомството.

"Забавяне в темпа на поскъпване бе наблюдавано при всички основни компоненти на Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), с изключение на групата алкохол и тютюневи изделия, след като през март 2023 г. и януари 2024 г. бяха въведени по-високи акцизни ставки за цигарите," се казва в документа.

Инфлацията в края на 2024 г. се очаква да бъде 2.3%, а средногодишната – 2.4%.

Финансовото министерство отчита и три конкретни мерки на правителството, които допринасят за понижаването на инфлацията с 1%.

Те са насочени към понижение на цените на дървата за огрев за населението, лекарствата за сърдечно-съдови заболявания, които станаха безплатни за пациентите от 1 април, както и отпадането на таксите за обучение по държавна поръчка в държавните университети.

Свиването на инфлацията в България е последният критерий, който страната трябва да изпълни, за да стане член на Еврозоната.

Към момента България е далеч над целевите нива, но не изключено страната да покрие и този критерий през есента.

Според прогнозата на МФ инфлацията да продължи да се забавя и в следващите три години. Предвижда се в края на 2025 година тя да бъде 2.2%, 2026 г. - 2.1% и 1.8% в края на 2027 г.

Без по-високи лихви в банките и необосновано закръгляване - какво ще се промени с приемането на еврото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024