Инфографика: Кой колко активно и с кого гласува в НС? Пеевски е участвал в само 5% от вотовете Снимка: © Народно събрание

47-ото народно събрание вече има зад гърба си 68 заседания с общо 1337 гласувания. ГЕРБ и ДПС са двете партии, които най-рядко използват правото си на вот, гласят данните на онлайн проекта "Стража", който регистрира парламентарните изяви.

Представителите на ДПС не са гласували в 53,5% от случаите, а тези на ГЕРБ - в 50,5%. "Предполагаме, че това са гласувания, при които опозицията не вижда смисъл," каза пред bTV Благослав Михайлов, който е един от хората зад платформата, анализирала информацията.

Най-малка активност в Народното събрание е показал Делян Пеевски от ДПС, който е участвал в едва 66 от вотовете до момента. Той се е включил само в отбрани теми - в гласуването на кабинета, на декларацията срещу Руската федерация и в това за управител на БНБ.

Кой гласува най-активно?

Впечатление прави, че Юлия Иванова е взела участие във всички 1337 вота в парламента до момента. Всички представители на топ 5 са от "Продължаваме промяната":

Кой се въздържа най-често?

Челните пет места сред депутатите, които най-често избират да гласуват "въздържал се", са за "Демократична България". Лидер е ген. Атанас Атанасов, който избира тази опция в 20% от вотовете, в които участва.

Кой не гласува с групата си?

Росица Кирова и Бранимир Балачев от ГЕРБ не са гласували според логиката на парламентарната си група в над 7% от случаите, като в челните позиции в тази категория се намира и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Кой с кого гласува за бюджета?

Тук резултатите са донякъде закономерни - управляващата коалиция е единна, опозицията също.

Кой с кого гласува за БНБ?

Доста по-любопитни са резултатите при гласуването за управител на БНБ. Докато "Демократична България", "Продължаваме промяната" и БСП остават сравнително обединени, "Има такъв народ" е по-скоро в унисон с опозицията. Също така е видна и подкрепата на ДПС за кандидатурата на Любимир Каримански от партията на Слави Трифонов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024