Инфографика: Опозицията е изговорила 140% повече думи в НС от управляващите партии Снимка: © Народно събрание

Опозицията има думата в Народното събрание в значително по-голям процент от времето спрямо управляващите партии, показват наблюденията на онлайн проекта "Стража", който регистрира парламентарните изяви.

Проучването следи броя на изречените думи, техния характер и времето, което всяко изказване отнема, като същевременно е направена съпоставка с последния парламент, изкарал пълен мандат - 44-ото НС: "Сравнението е полезно, защото парламентарните групи на ГЕРБ и БСП влизат и в двете роли - управляващи и опозиция", пишат от "Стража".

Според данните за изминалите 13 седмици, ГЕРБ-СДС са изговорили с 47% повече думи от колегите си от партиите в управляващата коалиция, а ако към опозицията бъдат добавени ДПС и "Възраждане", разликата се увеличава на 140%.

С преобладаващо присъствие в топ 10 на депутатите, изрекли най-много думи и в двата парламента. са опозиционните партии, но впечатление прави, че в челните редици на 47-ото НС няма народни представители от "Продължаваме промяната", докато в 44-ото НС има двама от ГЕРБ.

Топ 10 депутати по изречени думи за 47 НС:

Топ 10 депутати по изречени думи за 44 НС:

На база на това, че изследването предполага, че един депутат изговаря средно 100 думи в минута, то разглежда и изгубеното време в Народното събрание. Разделя се на четири категории - почивки, декларации, лични обяснения и процедурни въпроси, които не засягат същността на дебата.

От ГЕРБ са изгубили най-много време (11 ч. и 14 минути), като 5 часа и 33 минути от него са били отделени за процедурни въпроси, 3 часа и 20 минути за поискани почивки, 107 минути за декларации и 34 за лични обяснения.

Ето как се разпределят всички използвани "процедурни хватки" между партиите (в проценти):

Проучването посочва и кои са водещите депутати, които прибягват до процедури по начина на водене и колко време са загубили по този начин (в минути):


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024