"Информационно обслужване" показа платформата за видеонаблюдение на изборите Снимка: © Screenshot

Представители на "Информационно обслужване" и Министерството на електронното управление направиха демонстрация на системата за видеозаснемане, с която ще се наблюдава преброяването на гласовете в края на изборния ден.

Членовете на секционните избирателни комисии ще разполагат с мобилен телефон, стойка за позиционирането му и плик с инструкции. С тях ще бъде извършен процеса на заснемане на бюлетините и попълването на изборните протоколи.

Той ще се предава пряко в специално създадена платформа, от която гражданите ще могат да наблюдават процеса в реално време. На нея ще се визуализира картата на България, която ще е разделена на районни избирателни комисии. Чрез търсачка гражданите ще могат да намерят всяка една избирателна секция и да наблюдават броенето на бюлетините.

Както беше съобщено и по-рано живото излъчване няма да е възможно за всички секции, тъй като има райони от страната с лошо покритие. По предварителни оценки това са между 1000 и 2000 секции в страната. По думите на изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов в момента се водят разговори с националните мобилни оператори за усилване на сигнала в изборния ден, така че бройката на тези секции да се намали.

Все пак за секциите, в които стриймингът няма да бъде възможен, броенето на бюлетините ще може да бъде наблюдавано по-късно на запис. Записите от всички секции ще бъдат качени на същата платформа, след като устройствата за снимане бъдат предадени на ЦИК.

Платформата няма да бъде разположена в България, а поддръжката ѝ ще се осъществява от "една от най-големите компании за облачни услуги", така че да може да се отговори на големия граждански интерес, съобщи Филипов. Телефоните, с които ще се осъществява наблюдението, са Motorola Е13. От тях са поръчани общи 12 130 бройки, като са предвидени и такива за резерва.

По думите на министъра на електронното управление Георги Тодоров, правителството е успяло да се справи с поставената задача за видеонаблюдение, въпреки предизвикателствата. Той изтъкна още, че това било непознат процес за Европейския съюз, а единственият открит от тях европейски пример за подобно заснемане бил в Русия.

"Ние сме се опитали да предложим вариант за реазлизиране, който е най-щадящ държавния бюджет. Ще ви припомня стойността - близо 6,5 млн. лв", допълни министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024