Инспектори на ООН пристигнаха в АЕЦ "Запорожие", въпреки масирания обстрел по пътя Снимка: © Twitter IAEA. Екипът на Рафаел Гроси от МААЕ преди да отпътува за Украйна

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН вече са пристигнали на място в атомната електроцентрала в Запорожие в Украйна, която бе окупирана от руските нашественици още през март - в първите месеци на войната. За това съобщи организацията и водачът на мисията Рафаел Гроси.

Експертите закъсняха с няколко часа. Причината - появиха се десетки съобщения за масиран обстрел по маршрута, по който мисията трябваше да се придвижи до най-голямата атомна централа в Европа. По-рано Русия и Украйна се обвиниха взаимно, че се опитват да саботират посещението.

По думите на кмета на Енергодар Дмитрий Орлов градът, който се намира в непосредствена близост до централата, е бил обстрелван рано в четвъртък, а руските сили са бомбардирали предварително договореното трасе, по което е трябвало да минат инспекторите. Москва на свой ред твърди, че била осуетила украински опит за превземане на централата. Орлов публикува в Telegram снимки на повредени сгради, над които се стеле дим, като заяви, че руските войски "обстрелват от зори" с минохвъргачки, ракети и автоматични оръжия.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси обяви, че инспекцията може да отнеме няколко дни и че агенцията има за цел да установи постоянно присъствие в централата на фона на нарастващите опасения от радиационна катастрофа. Преди заминаването на екипа към обекта експертът заяви, че е имало "засилена военна активност, включително тази сутрин, до съвсем скоро, преди няколко минути ... но преценявайки плюсовете и минусите и след като сме стигнали дотук, няма да спрем".

В сряда Гроси заяви, че мисията на екипа е да предотврати "ядрен инцидент", като добави, че е наясно, че има "сива зона" между последната линия на украинската отбрана и първата линия на руските сили, където "рисковете са значителни".

Руски официални лица обаче заявиха, че екипът от 14 инспектори, които са облечени в бронежилетки и пътуват до обекта с бели бронирани Land Cruiser-и с обозначения на ООН отстрани, трябва да продължи само един ден.

Рано в четвъртък "Енергоатом" съобщи, че е задействал аварийни процедури и е спрял реактор № 5 на съоръжението "в резултат на поредния минометен обстрел от страна на руските сили на площадката". Операторът заяви, че в неработещия реактор № 2 на централата са били пуснати помощни дизелови генератори, след като при обстрела е бил повреден електропровод, използван за собствени нужди Блок № 6 "продължава да работи".

Украинският атомен оператор също свидетелства, че близкият град е бил обстрелван от въздуха. "Група руски бойни хеликоптери К-52 са работили над Енергодар, нанасяйки удари по жилищни райони", заявиха оттам и добавиха, че една минометна атака е била нанесена "в непосредствена близост" до централата.

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак - обвини Москва, че се опитва да провали инспекцията, като заяви, че Русия действа като терористична държава. "Именно Русия е отговорна за всичко, което се случва в централата и в Енергодар", каза той.

Помощникът на президента Михайло Подоляк написа в Туитър, че Русия провежда "демонстративни удари" в Енергодар, за да обвини за тях Украйна,. По думите му това показва степента на "реалния "интерес" на Москва към инспекцията".

Междувременно Москва обвини Киев - без да приложи доказателства - че се опитва да саботира или да си върне централата в Запорожие, която руските сили окупират от март, като изпрати "до 60 души на седем високоскоростни моторни лодки".

Министерството на отбраната на Русия заяви, че предполагаемата атака на разсъмване е била "блокирана от части на руската гвардия" и военни подкрепления. "Унищожаването на диверсионната група с хеликоптери на армейската авиация е в ход", твърди то и добавя, че условията са трудни, но руските сили "остават под пълен контрол".

Атомната електроцентрала в Запорожие беше окупирана от силите на Москва през март, но все още е свързана с украинската електропреносна мрежа и се управлява от служители на Енергоатом. Преди дни обаче за кратко свързаността бе прекъсната, а с това се увеличиха опасенията от ядрена катастрофа-

Украйна твърди, че Русия използва завода като щит, съхранявайки там оръжия и извършвайки атаки от зоната около него, а Москва обвинява Украйна, че безразсъдно обстрелва зоната.Руският външен министър Сергей Лавров заяви в четвъртък, че Москва "прави всичко възможно, за да гарантира безопасното функциониране на централата" и за да могат гостуващите инспектори "да изпълнят задачите си". Публикуван бе и видеоклип, който показна руска военна техника във вътрешността на централата, в близост до един от реакторите.

Боевете между отбраняващата се украинска армия и руската окупационна армия в близката област Херсон също продължават, съобщават световните агенции. В понеделник Украйна започна контраофанзива в областта.

Украинските войски са направили пробив в руската линия около Херсон

Зеленски: Накарайте руснаците да напуснат Запорожката АЕЦ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024