Instagram измама: Жена от Добрич преведе 18 хил. лв. на мним военен лекар от Кабул

Любовта е по-скъпа от всички съкровища на света, но понякога наистина струва много пари. Буквално. Тя е и в основата на отново набираща скорост интернет измама. Схемата е следната - извършители, които се представят за войници или хуманитарни работници в конфликтни точки на света, се сприятеляват онлайн със своите жертви. Целта им е да завържат приятелство или романтична връзка от разстояние, а след това използват тази връзка, за да поискат пари.

Фалшивата интернет любов е практика, позната от години. Поредната потърпевша е 47-годишна жена от Добрич. Тя е дала над 18 хил. лв. на мъж, с когото е смятала, че има любовни отношения, съобщи БТА.

Двамата се запознават в социалната мрежа Instagram. На 8 август мъжът ѝ изпраща покана за последване в платформата, представя се като Джеймс - военен лекар от Кабул, Афганистан. Казва, че е разведен с две деца, от германски произход, а майка му е българка - откъдето и владее български език.

Много бързо двамата започват да си кореспондират всекидневно, като си изпращат съобщения в платформата. Те заформят "връзка" и дори в един момент измамникът споделя на жената, че иска да живее с нея и обмисля да си купи къща в Добрич. За целта обаче му трябват пари за документи и самолетни билети.

Няколко седмици след виртуалното запознанство - на 25 август - жената започва да превежда пари на "Джеймс". Преводите продължават до началото на този месец, докато на 6 октомври жената посещава банка в града, за да изпрати поредната сума. Служител на място обаче ѝ казва, че това е измама и отказва да извърши транзакацията.

Нова измама в социалните мрежи като Instagram и Facebook кара жертвите да се влюбват в своите измамници

За периода на онлайн "връзката" жената е превела на измамника сума от 18 417 лв - поетапно и по различни сметки. Преводите са били правени в полза на румънски и италиански граждани.

Тя е подала жалба в полицията, която тепърва ще установява кой стои зад акаунта на "Джеймс" и кой е титуляр на сметките. По думите на говорителя на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев разследването ще бъде много трудно и ще изисква сериозна професионална подготовка.

Прокурорът казва, че в страната са засечени и други подобни случаи.

Още през 2021 г. от сектор "Киберпрестъпления" в ГДБОП предупреди за подобна практика, като сигнали за ощетени дами постъпвали всяка седмица. Най-големият известен случай е от същата година, когато 34-годишна жена превежда на мним американски военен лекар, който е на мисия в Афганистан, сумата от 170 000 лв.

Измамната практика от лица, които се представят за настоящи или бивши войници или хуманитарни работници от страни, в които се развива някакъв конфликт - обичайно военен, не е локална.

Американското посолство в Афганистан потвърждава за подобни сигнали, в които лица се представят, че се намират в ислямското емирство и се нуждат от помощ. Те твърдят, че се намират в бойна зона или на друго място някъде в чужбина, като за целта често представят снимки от мястото или документи, които да докажат", че са във финансова нужда. Схемата отново включва обаждания и съобщения в социалните мрежи като Facebook, Viber и nstagram.

"Тези измамници са много убедителни, прекарват седмици или месеци, за да изградят връзка с техните жертви. За да подкрепят фалшивите си истории, те често крадат снимки и имена на истински войници или модели, събрани от интернет сайтове. След като са спечелили доверието на жертвата си, измамниците създават фалшива ситуация и искат пари", пишат от американското посолство.

От там съветстват хората да са внимателни за подобни профили и да следят за предупредителни знаци, като например - ако не са сe срещали лично с човека, с когото си кореспондират.

В социалните мрежи като Instagram е лесно да се започне разговор с някого, а измамниците са умели в това да направят разговора личен. Те се представят, че имат различни интереси, които отговарят на тези на тяхната мишена - любов към кучетата, растения, любими книги и други.

Подобен тип измамници са в състояние да разработват широки системи, достигайки до десетки, дори стотици потенциални жертви, за да видят дали някоя от тях ще реагира. Не е необичайно извършителите да участват в няколко измами едновременно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022