"Инстинктът ми сочи, че ще има правителство": Борисов поиска общо управление на ГЕРБ с ПП-ДБ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отправи "принципно" предложение за съставяне на редовен кабинет с "Продължаваме промяната - Демократична България", в последния ден на предизборната кампания.

В същото време - за първи път от началото на кампанията Борисов отправи преки обвинения срещу президента Румен Радев, че целенасочено създава условия да няма редовно правителство, като използва служебния си кабинет за дискредитиране на най-големите партии.

Причината: съобщението на Европейската прокуратура за проведени обиски на ГДБОП по разследването за ремонта в центъра на София с подозрение за корупция в размер на 3 млн. евро. Таймингът на акцията, според Борисов, бил сравним с "Костинброд 2".

Интервюто за bTV започна с отчетливо по-умерен тон, когато Борисов обяви, че "трябва да се намери компромис между всички и да се направи правителство между първите две политически сили".

На финала на 35-минутния разговор бившият премиер на висок тон обяви регионалния министър Иван Шишков за "Убиец", защото в неговия мандат като главен архитект на "Триадица" загина 16-годишно момче от токов удар на тротоара пред болница "Св. Иван Рилски".

"Това е най-добрият вариант по принцип. Когато се прави широка коалиция, това е най-стабилно, най-добре се управлява и е най-трайно. Ако не - направиха коалиция с комунистите, със Слави Трифонов и това трае от ден до пладне", каза той.

"Инстинктът ми сочи, че ще има правителство, защото на народа му додея. Хората ще спрат да гласуват. Затова сега е моментът всички да направим крачка-две назад, но да се направи - стабилно, но поне да е редовно - правителство", което той описа като кабинет с мнозинство от "поне 130-140" депутати.

Сходни прогнози за сбор на мандатите между ПП-ДБ и ГЕРБ се виждат по предварителните данни на социолозите за електоралните нагласи преди изборите.

Борисов мотивира предложението си с бюджета и повишаващия се държавен дълг.

"Ще мине неделя, и ако ние си позволяваме като държава да повишаваме външния дълг и да плащаме по 2 млрд. на година за лихви - по две магистрали - нито един човек и нито една партия или коалиция не може да устои на този огромен външен дълг. Ще дойде разговорът ни до 10 дни, когато влезе бюджет. Приемаме идеален вариант, че през април приемем бюджет. Но ако няма редовно правителство, тези дългове ще нараснат до 100 млрд. лв", обяви той.

На въпрос за съвместно участие на останалите сигурни парламентарни сили - Борисов обяви: "Който иска, да дойде да подкрепя. Това е много важно. Но ядрото трябва да е такова (между ГЕРБ и ПП-ДБ)".

"Шансът е само пряко участие на: 1) експерти или 2) политически лица от двете партии. Но ако има такава нужда от решение, това ще бъде решено след 2 април", каза той.

Разследването на Европрокуратурата стана повод Борисов да тръгне в атака и срещу Румен Радев заради акцията на ГДБОП.

"Европейската прокуратура започна проверката по сигнал септември 2022 г., не днес. А днес БОП-ът на Демерджиев и Радев влиза да иззема документи в деня за размисъл, точно като Костинброд 2. Разликата с Костинброд е, че е в петък вечер, а не в деня за размисъл", обяви той.

Борисов веднага се опита да се разграничи от собствения си кмет в София Йорданка Фандъкова, в чиито два мандата тече прословутият ремонт на центъра.

"Аз аплодирам разследването. Ако има нарушител, да върне парите и да го вкарат в затвора. Освен това, ние казахме, че г-жа Фандъкова няма да е кмет на София. Аз не бих правил ремонт там (в центъра на града), аз бих продължил от "Борис" до Люлин. ХОрата от западната част на София пътуват с 1 км/ч", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024