Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

Три дни преди поредния отложен краен срок - газовата връзка с Гърция най-после се сдоби с Акт 16 и ще може да влезе в експлоатация.

Документът за завършване на обекта идва 13 години след първите заявки на правителството на ГЕРБ, че интерконекторът трябва да бъде построен в най-кратки срокове.

"Имаме разрешение за ползване на газовата връзка между България и Гърция. Тя не е плод на никакви документални компромиси. Служебният кабинет рапортува пред вас с една от основните задачи, които имахме да свършим. Обектът е завършен и на 1 октомври ще може, наистина, той да бъде пуснат в експлоатация в истинския смисъл на думата, без да се притесняваме и без да има нарушение на никакви норми в България", обяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Довършването на работата по него беше ускорено в последните месеци по инициатива на кабинета на Кирил Петков с активната подкрепа и на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, докато в началото на август стартирането му отново се оказа под въпрос, заради сгрешени документи при вписването на ново ръководство на фирмата-оператор.

Служебният кабинет провокира протести още в първата си седмица, след като започна да дава сигнали, че не просто документите, а и строителството било недовършено и че интерконекторът бил като "луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея".

Обвиненията срещу президента Румен Радев и правителството на Гълъб Донев, че търсят поредно оправдание за забавяне на проекта, по който България разчита да получава увеличени доставки на евтин азерски газ, все пак принудиха властта да демонстрира ангажираност със спазване на новия краен срок - 1 октомври.

Очаква се откриването на газовата връзка в събота да се случи в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и гръцкия премиер Мицотакис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

ИКЕА почита Часа на Земята с VÄXELBRUK - колекция, създадена от униформи на служители

ИКЕА рециклира униформите на служителите си от цяла Европа за текстилната колекция

13:50 - 19.03.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Политика

Как Виктор Орбан уговаря предизборни срещи в Москва на словашкия премиер

През 2020 г. тогавашният премиер на Словакия Петер Пелегрини моли унгарския министър-председател Виктор Орбан да действа като посредник между него и Кремъл.

10:24 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024