Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

Три дни преди поредния отложен краен срок - газовата връзка с Гърция най-после се сдоби с Акт 16 и ще може да влезе в експлоатация.

Документът за завършване на обекта идва 13 години след първите заявки на правителството на ГЕРБ, че интерконекторът трябва да бъде построен в най-кратки срокове.

"Имаме разрешение за ползване на газовата връзка между България и Гърция. Тя не е плод на никакви документални компромиси. Служебният кабинет рапортува пред вас с една от основните задачи, които имахме да свършим. Обектът е завършен и на 1 октомври ще може, наистина, той да бъде пуснат в експлоатация в истинския смисъл на думата, без да се притесняваме и без да има нарушение на никакви норми в България", обяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Довършването на работата по него беше ускорено в последните месеци по инициатива на кабинета на Кирил Петков с активната подкрепа и на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, докато в началото на август стартирането му отново се оказа под въпрос, заради сгрешени документи при вписването на ново ръководство на фирмата-оператор.

Служебният кабинет провокира протести още в първата си седмица, след като започна да дава сигнали, че не просто документите, а и строителството било недовършено и че интерконекторът бил като "луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея".

Обвиненията срещу президента Румен Радев и правителството на Гълъб Донев, че търсят поредно оправдание за забавяне на проекта, по който България разчита да получава увеличени доставки на евтин азерски газ, все пак принудиха властта да демонстрира ангажираност със спазване на новия краен срок - 1 октомври.

Очаква се откриването на газовата връзка в събота да се случи в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и гръцкия премиер Мицотакис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ получава първия мандат от Румен Радев

2 месеца след парламентарните избори - президентът най-после дава ход на процедурата

07:24 - 05.12.2022

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022