Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

Три дни преди поредния отложен краен срок - газовата връзка с Гърция най-после се сдоби с Акт 16 и ще може да влезе в експлоатация.

Документът за завършване на обекта идва 13 години след първите заявки на правителството на ГЕРБ, че интерконекторът трябва да бъде построен в най-кратки срокове.

"Имаме разрешение за ползване на газовата връзка между България и Гърция. Тя не е плод на никакви документални компромиси. Служебният кабинет рапортува пред вас с една от основните задачи, които имахме да свършим. Обектът е завършен и на 1 октомври ще може, наистина, той да бъде пуснат в експлоатация в истинския смисъл на думата, без да се притесняваме и без да има нарушение на никакви норми в България", обяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Довършването на работата по него беше ускорено в последните месеци по инициатива на кабинета на Кирил Петков с активната подкрепа и на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, докато в началото на август стартирането му отново се оказа под въпрос, заради сгрешени документи при вписването на ново ръководство на фирмата-оператор.

Служебният кабинет провокира протести още в първата си седмица, след като започна да дава сигнали, че не просто документите, а и строителството било недовършено и че интерконекторът бил като "луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея".

Обвиненията срещу президента Румен Радев и правителството на Гълъб Донев, че търсят поредно оправдание за забавяне на проекта, по който България разчита да получава увеличени доставки на евтин азерски газ, все пак принудиха властта да демонстрира ангажираност със спазване на новия краен срок - 1 октомври.

Очаква се откриването на газовата връзка в събота да се случи в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и гръцкия премиер Мицотакис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024