Лъчезар Тодоров: Хотелът вече не е просто локация за преспиване, а място, където трябва да получиш много повече Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Туризмът е в ДНК-то на Лъчезар Тодоров - занимава се с него над 20 години. Видял е как се променя не просто бизнесът, но и цялата концепция за пътуване и преживяване. Помни времето, когато леглата в хотелските статии са тесни 80 см., работил е със световни туроператори като TUI и е водил преговорите за франчайза на “Hyatt Hotels & Resorts” в България.

Първата съвместна работа между „Теrra Way Investment Group”, чийто изпълнителен директор е Тодоров, и американската верига Hyatt е от 2020 г. с откриването на Hyatt Regency Sofia.

От тази година започна и ребрандирането на пет all-Inclusive черноморски хотела в Обзор и Слънчев бряг, а на 1 юли в Правец беше официално открит Hyatt Regency Pravets Resort като естествено развитие на луксозния голф комплекс.

Това е важен етап в глобалната експанзия на бранда Hyatt Hotels & Resorts, а България става третата европейска страна след Испания и Гърция, в която навлизат Inclusive Collection хотелите на световната верига.

Над 2000 души са заети в обектите на „Теrra Way Investment Group”,


Откога се занимавате с туризъм и как в началото?

Така се случи, че всъщност се занимавам с някаква форма на туризъм и пътувания през целия си живот, въпреки че реално съм се готвил да правя нещо различно в годините, когато бяхме в университета.

Завършил съм Международни отношения, но първата ми работа беше в "Карлсън Вагонлит Травел" (бел. р. сега CWT) и така започнах да се занимавам с пътувания. Там бях 10 години, а настоящата ми позиция е втората ми работа в живота – показвам една такава удивителна устойчивост в работните си места. Така че туризмът и хотелиерството се превърна в професията на моя живот неочаквано.

Лъчезар Тодоров Hayatt Regency Pravets Resort

Не е далеч от външната политика, със сигурност е част от уменията?

Факт е, че много помага, защото хотелиерството и туризмът, въобще предоставянето на услуга, всъщност са работа между хора и хора.

Аз започнах да се занимавам с хотелиерство преди 20 г. и за мен най-голямото предизвикателство беше отговорът на въпроса как да направиш така, че група хора, които са много различни помежду си, идвайки в един хотел, пълни с очаквания, да получат най-прекрасното изживяване в живота им.

Особено, ако става въпрос за лятната почивка, която е един път в годината. И то да получат тази услуга и преживяване от друга група хора, която в същия в този момент си има техните проблеми, професионални и лични.

Това е голямо предизвикателство и наистина, в това отношение, мога да кажа, че дипломацията ми свърши много добра работа.

Ако трябва да сравните правенето на хотел преди 20 години и сега, каква е разликата? В концепциите, трудностите, в идеите, във всичко?

Много е различно наистина. И то не само при нас. Ако говорите с представители на IT сектора, може би техните идеи ще бъдат още по-драматично различни заради промените, които са настъпили в тази индустрия за 20 г.

Но истината е, че в хотелиерството се случиха много промени.

Само един пример, който е много показателен. Помня, че, когато започнахме 2000 г., нормата за леглата беше 80х180, сега вече 110х210 е правилното решение, стига да има място, разбира се.

Не, че са пораснали хората?

Включително. Не знам дали има такова изследване антропологично, но според мен и хората са пораснали, това е реална необходимост.

Извън примера, който е по-скоро любопитен като факт, нашите очаквания към хотелската услуга също станаха много по-високи. И говоря за всички нас като хора, не само за българите. Иначе за тези 20 г. българите започнаха да пътуват много по-често и въобще пътуването се превърна в част от нашия живот, съответно виждаме много неща и също променяме нагласите си.

Хотелът вече не е просто място за преспиване, а е място, където трябва да получиш много повече. Не само стаите станаха по-големи, но и услугите, които се очакват в един хотел са повече. Така че доста е различно.

Нещата много се специализираха, хотелът вече не е просто хотел, а е някакъв определен тип хотел, и всъщност ние сега прекарваме, или е добре да прекарваме, много по-дълъг период, от инвестиционния процес, в подготовка.

Тоест да мислим за кого точно правим този хотел, какви ще бъдат нашите потенциални гости, за да можем за тях да създадем и съответната услуга.

Интервю Лъчезар Тодоров CEO Hayatt Regency Sofia

Hyatt Hotels & Resorts е топ бранд. Как стигате до идеята и до бизнес реализацията да вкарате този луксозен бранд на българския пазар?

Обикновено стават нещата, почти случайно и стъпка по стъпка.

В нашия случай, трябва да призная, нямаше случаен елемент. Ние се запознахме и се срещнахме с Hyatt по повод хотела в София, още през 2010 г., когато вече бяхме придобили мястото. Тогава потърсихме потенциални партньори. В онзи момент и в следващите няколко години, защото проектът се забави, докато всъщност решим какво искаме да направим и как точно, ние се свързахме на практика с всички, включително и Four Seasons, Hilton, Intercontinental.

Hilton вече имаха хотел в София и по тази причина не бяха потенциално интересни за нас. Към онзи момент пазарът в София не позволяваше да има два хотела от една верига, сега положението може би е малко по-добре, макар че аз пак бих се въздържал от такова нещо.

Така че тогава вариантите общо взето бяха веригите на Mariott, на Intercontitental, на Four Seasons и на Hyatt.

В крайна сметка 2016 г., след като прегледахме кой какво предлага като бранд, като условия на съвместна работа и като подход, Hyatt Hotels & Resorts бяха тези, които най-много ни допаднаха и с които намерихме най-много пресечни точки.

Това беше началото. След това, след реализацията на Hyatt Regency Sofia, дойдоха идеите и за ребрандирането на Hyatt Regency Pravets Resort.

Миналата година Hyatt стана първата от традиционните хотелски вериги, която мощно припозна all inclusive-а като заслужаващ внимание за високите брандове, придобивайки AMResorts (бел. р. Apple Leisure Group (ALG) е водеща платформа за управление на брандирани курортни хотели). За нас това беше една добра възможност да консолидираме цялото портфолио в тази мениджърска компания.

Сега Hyatt Regency Pravets Resort какво е, крайградската вила на Hyatt Regency Sofia ли?

Regency брандът в рамките на Hyatt, всъщност въобще Hyatt марката, вече се разрасна доста. Според мен най-добрият пример в това отношение са Mariott, които имат може би 40 бранда под шапката си, в Hyatt в момента са 26.

Regency брандът е в топ сегмента. Заедно с Grand Hyatt и Park Hyatt, това са висока категория хотели в тяхната timeless collection. Това са традиционните solid ( устойчиви, стабилни) брандове на Hyatt. Regency брандът може да бъде както градски хотел, така и ваканционен хотел.

Близкият пример за Regency хотел е в Солун, където е крайградски тип ваканционен хотел. Сещам се и за Аруба, където също има Hyatt Regency.

Така че няма ограничение за това дали ще бъде курортен или градски хотел.

Въпросът ми е по-скоро как вие правите връзката между клиентите и бранда?

Има много смисъл в тази синергия между двата хотела, ние сме мислили доста по въпроса, както и, разбира се, колегите от Hyatt . За да се съгласят на тези стъпки, те също са направили своите оценки. Така че между двата хотела има голяма връзка, но едновременно с това и не толкова.

Софийският хотел работи много активно на пазара на (networking) конференциите, срещите и събитията. Правец и преди да стане Hyatt в предишните 10 г., също така се утвърди като пазарен лидер в това отношение, тоест това е нещо, което ги свързва.

Сега нашият търговски екип има възможността да предлага на общите ни клиенти двете опции. Или да направят събитието си в София, или да направят събитието си, изнесено в Правец.

Другото допълване е, че има много гости, които идват в България по работа, но по една или друга причина тази работа е по-дългосрочна, тоест, налага им се да прекарат уикендите тук. София е прекрасен град и аз много си го харесвам, но на разположение е и възможността гостът да отиде за следващата си нощувка в Правец, да играе голф или да излезе сред природата. Някаква хубава опция е, на която ние разчитаме, че можем да предлагаме.

Чисто оперативно близостта между двата хотела създава много възможности за синергия. Инфраструктурата е добра.

По АМ Хемус се стига за 40 мин. Не е много.

Лъчезар Тодоров Hayatt inrteriew

Сега, ако отиде човек в Правец, каква разлика ще види от миналата година?

Ще се радвам да дойдете, за да видите. За мен е малко трудно да оценя, защото “разликата” ми е минала през главата, през ръцете и пред очите през цялото време. Интересно ми е обаче някой, който не е минавал процеса на промяна, да оцени тази промяна. Намирам я за съществена.

Ние променихме на практика всичко.

В хотела стаите с различни, не само заради това, че са подменени мебелите, настилките, текстилите и всичко останало, те са различни по дух и по характер – много различни от стаите, които са в София.

Хаят Правец

Пълен редизайн на това, което е било, басейни..

Те са си пак там, но изглежда различно. Хотелът вече е и в друга ценовата категория - по-висока. Но причината не е само в бранда, но и в динамиката на цените в хотелиерството за последните две години, която беше много висока. Веднъж заради това, че двете години на пандемия задържаха цените много ниски и нямаше възможност за нормално ценово развитие на нашата индустрия.

И втори път поради инфлацията, на която всички ние сме свидетели и която при нас е съвсем непосредствено осезаема.

В RIU Pravets Resort преди, имаше един уникален музикален фестивал, Mozart Festival, наистина преживяване 2-3 дни, което трудно може да се намери в хотелски условия, туристически условия, сега какво се случва по този въпрос?

Първо трябва да кажа, че миналата година направихме една принудителна пауза във фестивала, защото хотелът беше в състояние на активен ремонт и на практика го нямаше мястото, където да се проведе фестивалът. Второто нещо, което искам да подчертая, е, че фестивалът като цяло е замислен и е роден не от нас, а от община Правец и от хората там, които още 2004 г. са се събрали основали са сдружение Моцартов фестивал и правеха този фестивал, под една или друга форма, дълги години наред.

Pravets Art Nights 2023

Поздравления, че сте му станали домакини после, защото наистина е уникално преживяване.

Да, с изграждането, след като се построи RIU Pravets Resort през 2009 г., първият фестивал, който ние направихме при нас през 2010 г., още тогава ги подкрепихме в качеството на спонсори, но 2011 г. вече го преместихме от различните места в центъра на Правец така, че да обхване и езерото като едно уникално място за такива събития.

От тази година по решение на управителния съвет на сдружението в партньорство с община Правец решихме, че трябва да променим името на фестивала. Той вече ще се казва Pravets Art Nights. Не, че Моцарт сме го изчерпали като тема, а защото е безкраен и може да бъде интерпетиран по много различни начини, но решихме, че това ще даде по-голям простор и няма да носи ограничително послание към хората като вас, които са идвали веднъж.

Или феновете на Бах.

Или към младата публика, която не знае на кого е фен още. Така че с Pravets Art Nights започваме от тази година. На 21 и 22 юли с голямата помощ на маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония.

Аз лично съм много щастлив от възможността да работим отново заедно. Ние сме работили с Найден още докато беше директор на русенската опера в едни от първите издания на фестивала, които правихме на езерото. Работили сме със Софийската филхармония през годините много пъти във фестивала.

Тоест, ние продължаваме традицията в съставите и участниците. Продължаваме традицията, в интерес на истината, и в лицето на солистите във втората вечер на фестивала, които са Беса Логичи, прекрасното сопрано от Косово и Мишо Михайлов, един от най-добрите тенори в момента. С тях сме работили в много дълги издания на фестивала.

Беса в известен смисъл е откритие на покойната Христина Ангелакова, която беше дълги години творчески директор на фестивала, и е участвала.


Автор: Асен Григоров

Фотограф: Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Локация: хотел Hayatt Regency Sofia/ Hyatt Regency Pravets Resort


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024