След дебати, превърнати във фарс, се прие защита от насилие само в "интимна връзка" между мъж и жена (обновена) Снимка: © Булевард България

Последно: защита от домашно насилие, когато насилникът и жертвата не са настоящи или бивши съпрузи и не са съжителствали на съпружески начала, може да има само при наличие на "интимна връзка" между мъж и жена.

За такава ще се смята връзка, която е започнала преди поне 60 дни.

Това приеха депутатите и на второ четене в рамките само на ден с промени в закона срещу домашното насилие. Гласуването дойде след дебати, превърнати във фарс от БСП, "Възраждане" и ИТН.

Идеята да се уточнят половете - тоест да се изключат изрично хомосексуалните отношения от закона за превенция, дойде формално от левицата. Подкрепиха я още ГЕРБ, ИТН и "Възраждане".

До спешния ремонт на закона срещу домашното насилие и прекъсване на депутатската лятна ваканция се стигна след случая на насилие срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора. Случаят доведе до безпрецедентни протести в защита на жертвите, но той не попада в обхвата на закона, въпреки че според разследването заподозреният Георги Георгиев е бил неин интимен приятел.

Поправките, с които хората във връзки също да бъдат защитени, бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

По време на пленарното заседание днес ПП-ДБ предложиха нова формулировка за "интимна връзка", която да се добави към обхвата на защита от домашно насилие.

Предложението на Надежда Йорданова този път поставя минимален срок от 60 дни продължителност за връзката между двама души, за да се приеме тя като условие за предоставяне на особена защита в случаи на насилие от страна на партньора.

  • "Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство, и чието възникване, съдържание и прекратяване не е обект на правно регулиране от друг закон. Трайни са отношения с продължителност от поне 60 дни", се казва в новата дефиниция, предложена от ПП-ДБ.

Текстът беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, докато "Възраждане" и БСП са против. "Има такъв народ" гласуваха "въздържал се", като в целия дебат обвиняваха ПП-ДБ, че злоупотребявали със случая в Стара Загора.

Заседанието продължи по искане на Надежда Йорданова с обсъждания и гласуване за второ четене, което опозиция обяви за нарушаване на правилника. БСП, "Възраждане" и ИТН се възползваха от случая да превърнат дебата във фарс, след като се видя, че нямат достатъчно гласове да прокарат алтернативно решение.

Обсъждането на интимната връзка беше тласнато в абсурдни крайности, при които Тошко Йорданов и Андрей Чорбанов се питаха през реплики и дуплики дали ако си ударели шамари като приятели в парламентарната група, това ще се смята за домашно насилие.

На свой ред от БСП поискаха изрично да се запише, че защитена от домашно насилие ще е само връзката между мъж и жена - изключвайки хомосексуалните двойки, като заплашиха да сезират Конституционния съд.

Бившият министър на земеделието Иван Иванов се притесни, че законът можело да се изтълкува превратно, затова поиска в него да се запише, че интимна връзка може да се прояви само между "две физически лица", за да се изключат юридическите лица или фондациите.

Никой от вносителите не влезе в диалог с говорителите от БСП, "Възраждане" и ИТН по време на изказванията им с внушения, че се "легализирали" хомосексуалните връзки. Идеята за уточняване на половете при "интимна връзка" дойде по тази линия.

Първоначално предложеният текст в края на миналата седмица говореше само за "относително трайна" връзка, като не споменаваше "сексуалните" отношения между двамата партньори. Неясното описание беше разкритикувано от много юристи, поради което се стигна до необходимост от пренаписването му.

Недоволни от заложения срок обаче пак се появиха - този път от страна на БСП, които гласуваха с "въздържал се" срещу въвеждането на допълнителна закрила при случаи на насилие в интимна връзка по време на обсъжданията в Комисията за правни въпроси.

  • Целта на добавянето на тези връзки в Закона за защита от домашно насилие е да се даде по-бърза и ефективна защита на пострадалите лица, тъй като се приема, че са в по-голям риск или зависимост от партньорите си.
  • Пострадалите от домашно насилие имат право да поискат незабавна заповед за защита - включително забрана на извършителя да ги приближава и да осъществява какъвто и да е контакт с тях, вкл. по телефона или чрез електронна комуникация. Производството може да се образува и по искане на прокурора, а не само по искане на жертвата, ако тя се намира в зависимост от извършителя (според промените, които влизат от 1 януари 2024).

Работата на парламента продължи с изменения в Наказателния кодекс, които са допълнение към тези в Закона за защита от домашното насилие и също са провокирани от случая в Стара Загора. Причината - прокуратура и съд бяха определили, че рязането с макетен нож и последвалите 400 шефа, плюс побой и мозъчно сътресение са "лека телесна повреда", заради което близо месец заподозреният насилник на Дебора беше на свобода.

Сега депутатите решиха на първо четене да се завиши наказанието за нанасяне на "телесна повреда". Проектът, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предвижда увеличаване на наказанията за причинителите на телесна повреда от до 6 на до 8 години затвор. При наказанията за лека телесна повреда с последствия за здравето отпада възможността за пробация и като вариант остава само затвор до две години. Завишават се глобите да случаите без последици за здравето на до1000 лева при таван на санкцията от 300 лева досега. Вторият проект, който също е приет, е на „Възраждане“ - с него се иска изрично въвеждане на минимум 3 месеца затвор при причиняване на лека телесна повреда - въпреки че и сега законът не позволява по-малко наказание, когато съдът присъжда "лишаване от свобода" на виновния.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024