Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена) Снимка: © Getty Images

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е претърпял инцидент с хеликоптер.

Според иранската държавна телевизия, цитирана от агенция Reuters става върпос за "твърдо кацане". Британската BBC отбелязва, че фразата се използва често от руските власти, когато съобщават за самолетни катастрофи.

Според държавни медии, инцидентът е станал близо до границата с Азербайджан, на около 600 километра северозападно от иранската столица Техеран.

Спасителни екипи пътуват към мястото на инцидента, но информацията какво точно се е случило е противоречива.

С президента са пътували външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахян, губернаторът на провинция Източен Азербайджан в Иран и други официални лица, съобщава държавната информационна агенция ИРНА.

Според Tansim в конвоя на президента е имало три хеликоптера. Два от тях са пристигнали успешно до крайната си точка, но апаратът, с който е пътувал Раиси е претърпял инцидент.

Според агенцията, някои от спътниците на президента са успели да се свържат с централния щаб, което "дава надежда, че инцидентът може да се е разминал без жертви," отбелязва Tansim в социалната платформа Х.


Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера от конвоя на президента.

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърждава за националната телевизия на Иран, че един от хеликоптерите от кортежа, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси е имал „твърдо кацане“, съобщава още агенция Тansim.

От думите му става ясно, че спасителните екипи, които се придвижват към мястото на инцидента са затруднени от мъглата и лошо в района.

Мястото, на което е станал инцидента е планински, като местни медии съобщават за проливен дъжд в района. Към момента няма информация какво е състоянието на иранския президент.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей призова иранците да се молят за безопасността на президента, но и "да не се тревожат" след съобщенията за катастрофа с хеликоптера на държавния глава, като ги уверява, че "няма да има смущения в дейността на страната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024