Взрив в оръжейния завод "Арсенал", има жертви и риск от вторичен взрив Снимка: © БНР скрийншот

Нов тежък инцидент в държавния оръжеен завод "Арсенал" в Казанлък. Първоначалната информация бе за трима загинали и други трима ранени, съобщи БНТ. Потвърждение към 16 ч има за това, че един работник е починал на място, а две жени, които са се намирали в цеха, са в неизвестност.

Инцидентът е станал малко след 11 часа в завод 4 на оръжейницата, където се съхраняват пиротехнически изделия. Чул се е силен тътен. Ранени са откарани в Спешния център в Казанлък. Цехът, в който е станал инцидентът, е тотално разрушен.

Спасителни мероприятия за издирване на двете жени , които са в неизвестност - на 53 и 43-годишна възраст - още не са започнали. Причината е, че съществува опасност от вторичен взрив, заяви Тодор Деянов, апелативен прокурор на град Пловдив. Затова не е започнало и разчистване на отломките. Той уточни, че разследването е под надзора на държавното обвинение в Стара Загора, разпитан е вече и началникът на смяна на цеха.

На място група от специализиран отряд за борба с тероризма ще обезопаси периметъра и ще ръководи операцията по разчистване на останките и търсене на двете жени.

Предложението към момента е, че те са затрупани под отломките.

Сред ранените е жена на 43 години, която се е намирала в близост до цеха, и е с черепно-мозъчна травма. Транспортирана е в болница в София.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов заяви, че разследването ще се провежда от Национална следствена служба. Предприети са действия за уведомяване на близките. Все още не е ясно как е станал взривът.

"Вероятно е човешка грешка, защото това е рисково производство и ако се изпълняват всички технологични изисквания, това не би последвало", смята обаче прокурор Атанасов.

В "Арсенал" засега не са на лице основания за спиране на работата.

През 2020 година двама души пострадаха също при взривове. На 17 октомври 2018 година стана инцидент в цех 120 на завод 3 в „Арсенал“. Тогава аварията изпрати шестима работници в болница, един от тях пострада сериозно.

В средата на март месец същата година 27-годишен служител на „Арсенал” загина, а друг с десет годишен стаж бе ранен. Тогава стана запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3. Няколко дни след инцидента пострадалият издъхна в болница от тежките рани. Две жертви имаше при взрив на пресоваща машина отново в завод 3 на „Арсенал” април 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024