Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена) Снимка: © Архив/Getty Images

Новината е обновена за последно на 14 април 2024 г. в 12:23ч. Най-важното до момента:

  • Иран изстреля десетки дронове и ракети срещу Израел.
  • Атаката е в отговор на израелския удар по консулството в Сирия в началото на месеца.
  • Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната е "готова за всеки сценарий".
  • Иран досега избягваше пряка конфронтация с Израел по време на конфликта в Газа, но нападението в Дамаск се разглежда като сериозна ескалация

Иран започна военна операция срещу Израел и изстреля около 300 дрона и балистични ракети срещу страната.

99% от дроновете и ракетите са били свалени, преди да навлязат в израелското въздушно пространство, заявиха властите в Тел Авив. Съобщава се за нанесени леки щети върху военна база, както и за пострадало малко момиче, след като шрапнел е паднал върху дома ѝ.

В изявление на иранските въоръжени сили се казва, че нападението е предприето в отговор на "многобройните престъпления на злия ционистки режим, включително нападението срещу консулския отдел на иранското посолство в Дамаск" в началото на месеца.

Иран нарича атаката "Операция Истинско обещание", но не дава повече подробности около целите и организацията ѝ.

Според анализ на Института за изследване на войната съставът на иранската атака срещу Израел е сходен с този на ударите, които Русия неведнъж е нанасяла срещу Украйна в усилията си да пробие западната противовъздушна и противоракетна отбрана.

Израел е в състояние на повишена готовност за иранската атака. В телевизионно изявление говорителят на израелските военни сили контраадмирал Даниел Хагари заяви, че страната е "добре подготвена" за атаката.

Малко преди новината за нападението с ирански дронове израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "отбранителните системи" на страната му са задействани.

"Готови сме за всеки сценарий, както за отбранителни, така и за нападателни действия. Израел е силна. Военни сили са силни. Обществеността е силна", каза той.

Министър-председателят свика военния си кабинет, за да обсъди спешната ситуация. Всички училища в Израел ще бъдат затворени, а събирането на повече от 1000 души ще бъде ограничено до поне 23:00 ч. в понеделник, съобщиха властите.

Президентът на САЩ Джо Байдън свика среща на лидерите на G7 - групата на най-големи икономики в неделя, за да координират дипломатическия отговор на това, което той нарече "нагло нападение" от страна на Иран.

Шест месеца след войната между Израел и Хамас в Газа и на фона на нарастващите опасения от по-голяма регионална война, изданието "Axios" цитира високопоставен служител на Белия дом, според когото Байдън е казал в телефонен разговор на Нетаняху, че САЩ ще се противопоставят на всяка израелска контраатака срещу Иран.

"Ангажиментът ни към сигурността на Израел срещу заплахите от страна на Иран и неговите проксита е железен", написа Байдън в социалната платформа X след среща със своите съветници по национална сигурност.

Реакция дойде и от американския министър на отбраната Лойд Остин. В изявление той подчерта, че САЩ не търсят конфликт с Иран, но няма да се поколебаят да действат, за да защитят американските сили и да подкрепят защитата на Израел.

Европейският съюз, Великобритания, Чешката република, Дания, Франция, Мексико, Нидерландия и Норвегия осъдиха иранското нападение.

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

"Правителството следи внимателно развитието на ситуацията и е в готовност да предприеме допълнителни действия при необходимост. Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви премиерът Главчев.

До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС.

Как се стигна дотук?

Ескалацията на напрежението идва, след като Иран обеща да си отмъсти за израелска атака срещу консулството си в Сирия на 1 април, при която загинаха седем военни, включително висш командир.

Напрежението в Близкия изток расте от известно време на фона на войната в Газа и сблъсъците на Израел с групировки в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен. В събота ирански войски щурмуваха и кораб, свързан с Израел.

Палестинската екстремистка групировка "Хамас", която е съюзник на Иран, защити започналото в събота нападение срещу Израел.

"Ние в Хамас считаме военната операция, проведена от Ислямска република Иран, за естествено право и заслужен отговор на престъплението, свързано с нападението срещу иранското консулство в Дамаск и убийството на няколко лидери на Революционната гвардия", се казва в изявление на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас".

Израел и Хамас са във война от началото на октомври, когато групировката нападна Израел, убивайки около 1200 души, а други 240 взе за заложници.

Снимка от превземането на израелски кораб от Иран Напрежението в Близкия изток ескалира: Ирански войски превзеха кораб, "свързан с Израел"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024