Снимка: © Getty Images

След като многократно отричаше, Иран все пак призна, че пътническият самолет, който си разби близо до Техеран, е бил умишлено свален, но "по грешка". Новината беше съобщена в официално изявление на военните, направено по държавната телевизия. Отговорните за инцидента ще бъдат подведени под отговорност, се казва още в него.

Според въоръжените сили на Иран, в деня на аварията е имало няколко заплахи от САЩ за нападение над ирански цели.  Иранските военни са въвели код за опасност с "най-висок сигнал". След като украинският самолет се е приближил до "стратегически важно военно съоръжение", той грешно е класифициран като заплаха и е свален.

Иранският президент Хасан Рухани използва Twitter, за да каже, че дълбоко съжалява за непреднамереното сваляне на украинския самолет. "Голяма трагедия и непростима грешка", продължава Рухани, и допълва, че в мислите си е със скърбящите роднини и се моли за тях. Разследването на катастрофата ще продължи, казва още .

Още вчера канадският премиер Джъстин Трюдо обяви официално, че има сериозни разузнавателни данни за умишлени действия от стран на Иран. Същите обвинения отправиха САЩ и Великобритания. 63-ма от пътниците на самолета са били с канадски паспорти. 

Иран обаче отричаше твърдения, а говорителят на правителството Али Рабей нарече съобщенията за доказателства от разузнавателни данни "психологическа война срещу Иран".

Малко след изявлението на Трюдо, The New York Times публикува видео, в което се вижда как самолетът е бил ударен. 

176 души загинаха на борда на украинския Boeing 737 в полет #PS752. 

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети