Кой участва в разследването за катастрофата в Иран Снимка: © Getty Images

Разследването на причините за катастрофата на украинския Boeing 737 край Техеран може да обхване институциите на няколко държави и частни компании.

Властите на Иран са водещата страна по следствието, доколкото инцидентът се е случил в тяхното въздушно пространство и останките на самолета са на тяхна територия. Разследването ще се води по правилата на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, към която са присъединени 193 държави. Иран, Украйна и САЩ са сред страните по конвенцията.

Според правилника Украйна също има правото да определи свои представители в разследването, тъй като самолетът е регистриран и е оперирал в страната. Властите в Киев вече започнаха да работят с Техеран за изясняване на причините за инцидента.

В първите часове след катастрофата посолството на Украйна в Техеран разпространи информация, че вероятната причина за падането е техническа повреда и че няма данни за терористичен акт или ракетен удар. По-късно това съобщение беше премахнато, а украинският Съвет за национална сигурност обяви, че ще настоява за проверка на всички възможни хипотези - включително обстрел от ракета за противовъздушна отбрана, произведена в Русия, заради следи от шрапнели по останките на пътническия самолет.

САЩ получава право да участва заради базата на компанията-производител на падналата машина - Boeing. Въпреки първоначалните сигнали от страна на иранското ръководство, че няма да допусне американци в проверката, в петък стана ясно, че Иран все пак е поканил Националния борд за транспортна безопасност на САЩ да участва. Според източници на CNBC - американската служба се е съгласила да излъчи свой следовател, който да се занимава със случая. Официално потвърждение или опровержение на тази информация от страна на институцията все още няма.

Източникът на CNBC твърди, че Бордът е приел поканата, но не е ясно какво би могъл да свърши техният представител в Иран предвид наложените санкции от страна на американското правителство срещу Техеран.

Фактът, че 63 души с канадско гражданство загинаха по време на катастрофата, даде повод на правителството на Джъстин Трюдо да поиска незабавен достъп до Иран, за да предоставят консулски услуги, да идентифицират загиналите и да участват в цялостно разследване.

По думите на Трюдо - иранският външен министър Джавад Зариф е обещал "да продължи този диалог с Канада", без да уточнява дали канадските следователи ще бъдат допуснати.

Канада закри своето посолство в Иран през 2012 г. в резултат на разследването за нарушенията по ядрената програма на страната. Оттогава посланикът на Италия в Техеран представлява интересите на Канада. Джъстин Трюдо има още една причина да следи случващото се в Иран с тревога - канадските сили в коалиционните войски в Ирак използваха авиобазата Ербил, която беше обстрелвана от Иран в отговор на убийството на ген. Касем Солеймани.

В четвъртък Трюдо обяви, че разполага с разузнавателна информация, според която Boeing 737 може да е свален от иранска ПВО-ракета. Канадският премиер допусна, че обстрелът е бил неумишлен.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че приема тази версия за достоверна, но не се ангажира с посочване на виновни. "Някой може да е допуснал грешка от другата страна. Това е доста тежък район", казва той, като изразява лично мнение, че не вярва във версията за технически проблем на борда на 3-годишния самолет.

Иран отрича твърденията за сваляне на Boeing 737 по грешка, а говорителят на правителството Али Рабей нарича съобщенията за доказателства от разузнавателни данни "психологическа война срещу Иран".

Производителят на двигателите на самолета е американо-френска компания CFM, чиито съсобственици са General Electric и Safran. До момента дружеството не е коментирало случая. Засега френски авиационни експерти не са поканени за участие в разследването на Иран.

Френсият външен министър Жан-Ив льо Дриан обяви в интервю за RTL, че "Франция е готова да помогне с нужната експертиза". Властите ще настояват за изясняване на цялата истина около обстоятелствата на инцидента. "Преди да се заеме позиция, е нужна пълна яснота за това, което се е случило", казва още Льо Дриан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024