Иран съобщи, че помилва 22 хил. души, участвали в протестите

Съдебната власт в Иран обяви, че е помилвала около 22 хил. души, арестувани по време на широкомащабните антиправителствени протести, които избухнаха през септември миналата година. Това съобщава "Асошиейтед прес", като посочва, че все още информацията не може да бъде независимо потвърдена.

Помилваните протестиращи са сред общо около 82 хил. души, които са получили амнистия миналия месец. Сред тях обаче не присъстват имената на тези, които са били обвинени или осъдени за насилствени престъпления.

Изявлението на ръководителя на иранската съдебна система Голамхосеин Мохсени Еджехи за първи път дава представа за пълния обхват на правителствените репресии, които последваха след протестите през есента на 2022 г. Те избухнаха в отговор на смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция в страната заради това, че не е носила правилно своя хиджаб.

Еджехи заяви, че са помилвани общо 82 656 затворници, както и лица, срещу които са повдигнати обвинения. По думите му, около 22 000 от тях са били арестувани по време на демонстрациите. Помилваните не са извършили кражби или престъпления, свързани с насилие, добави той.

Досега Иран е екзекутирала четирима души, арестувани за участие в протестите. Групи за защита на правата твърдят, че почти 20 хил. души са били задържани по време на размириците от началото им, а повече от 500 души, включително десетки деца, са били убити от силите за сигурност.

Гневът на гражданите в страната все още остава, тъй като Ислямската република се бори със срив на националната си валута, икономически проблеми и несигурност относно връзките ѝ с останалия свят.

По-рано иранските държавни медии предположиха, че върховният лидер аятолах Али Хаменей може да помилва много хора преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан, когато вярващите постят от сутрин до вечер. Той започва по-късно следващата седмица.

Макар че през последните седмици масовите демонстрации се охладиха, в някои квартали на иранската столица Техеран все още се чуват нощни скандирания срещу теокрацията.

Съобщението последва важно събитие от миналата седмица, когато в петък Иран и Саудитска Арабия заявиха, че с посредничеството на Китай са се споразумели да възстановят дипломатическите си връзки и ще отворят отново посолства след 7-годишно замразяване на отношенията. Това споразумение може да помогне за прекратяване на продължаващата от години война в Йемен, в която водената от Саудитска Арабия коалиция се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хути, които държат столицата Сана.

Снимка на двама от протестиращите в Иран, които са екзекутирани от режима в  страната Среднощни протести в Иран отбелязаха 40 дни от екзакуцията на двама демонстранти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024