Иран заплаши посолствата на Израел по целия свят Снимка: © Getty Images

Иран заплаши да отмъсти за предполагаем израелски удар в Дамаск, при който бяха убити седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, сред които висш командир.

Старши съветник на върховния лидер на Иран заявява, че "нито едно от посолствата на Израел вече не е в безопасност" и че Техеран гледа на конфронтацията с Израел като на "легитимно и законно право".

„Посолствата на Израел вече не са в безопасност“, казва Яхя Рахим Сафави, старши съветник на аятолах Али Хаменей, предава агенция Reuters.

До момента властите в Израел не са потвърдили, че държавата стои зад удара срещу Дамаск.

Министърът на отбраната на Израел Йов Галант заяви, че страната е в готовност за възможна ответна атака срещу убийството на ирански генерали на 1 април.

Изявлението идва след среща на министъра на отбраната с висши военни офицери за "оценка на оперативната ситуация“, отбелязва още агенцията.

Съединените щати също са в повишена готовност за реакция в отговор на възможна атака от Иран, насочена към израелски или американски активи в региона.

Повод за заплахата от страна на Иран стана удар по посолството на Иран в Сирия на 1 април. При атаката убити седем военни съветници, както и трима висши командири. Техеран обвини за удара Иран.

В отговор израелската армия съобщи, че соура отпуските на всички бойни части на фона на опасенията за възможна ескалация на войната в Близкия Изток.

Сред убитите при атаката в Дамаск на 1 април е и Мохамед Реза Захеди - старши командир в силите на "Ал Кудс" - подразделение на Иранската революционна гвардия, което се занимава с разузнаване, финансови операции, военни акции и саботажи.

Смята се, че "Ал Кудс" оказва силно влияние върху съюзническите ѝ милиции в целия Близък изток - от Ливан до Ирак и от Йемен до Сирия.

В сряда Израел призова и резервисти с цел засилване на въздушната отбрана.

Посланикът на Иран в Сирия заяви, че ударът е засегнал сграда на консулството в комплекса на посолството и че резиденцията му се намира на последните два етажа. Той обеща "суров" отговор.

"Хизбула", за която се счита за много по-голяма и много по-добре въоръжена бойна сила в сравнение с "Хамас", а освен това е и една от най-мощните политически фракции в Ливан, също обеща да отвърне на удара.

"Това престъпление няма да се размине, без врагът да получи наказание и отмъщение", заяви групировката в изявление по-рано през седмицата.

Досега Иран избягваше да се намесва пряко във войната между обявената от САЩ и ЕС за терористични организация "Хамас" и Израел, въпреки че видимо подкрепяше екстремната палестинска групировка.

Израелски танкове влязоха в северната част на Газа Израел засили отбраната си след заплахата за "отмъщение" от страна на Иран


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024