Арестуват я 13 пъти, осъждат я на 31 години затвор - коя е иранката с Нобел за мир Снимка: © Getty

Наргес Мохамади - иранка, известна с неуморната си борба срещу потисничеството срещу жените в Иран и за насърчаване на правата на човека и свободата, е новата носителка на Нобеловата награда за мир.

"Смелата борба на Наргес Мохамади е свързана с огромни лични загуби. Иранският режим я арестува 13 пъти, осъжда я на общо 31 години затвор и 154 удара с камшик. Мохамади все още е в затвора", заявиха от Нобеловия комитет при представянето на присъдената награда.

Председателката на Комитета Берит Рейс-Андерсен каза, че призът за иранката е "преди всичко признание за цяло движение в Иран с неговия безспорен лидер - Мохамади".

Комитетът се надява, че иранското правителство ще "вземе правилното решение", носителката на Нобела за мир ще бъде освободена от затвора и ще може лично да вземе наградата си на церемонията през декември.

"Само като възприеме равните права за всички, светът може да постигне братството на отношенията, което Алфред Нобел се е стремял да насърчи", каза още Рейс-Андерсен.

Коя е Наргес Мохамади

Тя е родена в Занджан, Иран, преди 51 години. Учи в Международния университет "Имам Хомейни", където получава диплома по физика. Още докато следва, пише статии в подкрепа на правата на жените в студентския вестник. Тогава е арестувана за първи път.

Продължава кариерата си като журналистка, издава книга с политически есета, озаглавена "Реформите, стратегията и тактиката" и през 2003 г. се присъединява към Центъра на защитниците на правата на човека, оглавяван от носителката на Нобелова награда за мир Ширин Ебади.

През 1998 г. прекарва година в затвора заради критиките си към иранското правителство. Десетилетие по-късно е арестувана и отново е в затвора. Лежи в "Евин" - мястото за лишаване от свобода в Иран, което мнозина описват като от филм на ужасите заради изтезанията, на които са подлагани обитателите му.

Здравето на Мохамади се влошава, докато е в ареста, и тя развива заболяване, подобно на епилепсията, което я кара периодично да губи контрол над мускулите. След един месец е освободена и ѝ е позволено все пак да се лекува в болница.

През 2011 г. е изправена на съд и призната за виновна за "действия срещу националната сигурност, членство в опозиционна формация и пропаганда срещу режима" в Техеран. Осъдена е на 11 години затвор. На втора инстанция присъдата е намалена на 6 години. Въпреки това е потвърдена, а това предизвиква реакцията на международната общност. Благодарение на този натиск властите в Иран я освобождават на 31 юли 2012 г.

На 5 май 2015 г. Мохамади отново е арестувана и осъдена на общо 16 години затвор - 10 за "основаване на незаконна група" покрай инициатива за отмяна на смъртното наказание, на още 5 години - за "сговор срещу националната сигурност", и на още 1 - за "пропаганда срещу системата". Последната присъда е заради интервютата ѝ пред международни медии и срещата ѝ с тогавашния върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън през март 2014 г.

Тя е активна и от затвора, а през есента на 2020 г. отново е освободена. Само няколко месеца по-късно активистката публикува видеоклип в социалните мрежи, в който обяснява, че през декември е била призована два пъти в съда за дело, образувано срещу нея, докато все още е излежавала присъдата си в затвора. Мохамади отказва да се яви в съда отново. Нещо повече - във видеото описва сексуалното насилие и малтретиране, на които е била подложена тя самата и други жени в затворите.

През декември 2022 г., по време на протестите в Иран, предизвикани от смъртта в ареста на Махса Амини - момичето, което загуби живота си, защото не носеше правилно хиджаба си, Наргес Мохамади отново подробно описва сексуалното и физическото насилие над жени в иранските арести и затвори. Докладът ѝ е публикуван от Би Би Си. Иранката отново влиза в затвора.

През януари 2023 г. тя изнася шокиращ документ от "Евин", в който подробно описва състоянието на жените зад решетките. Разказва се за тормоза, разпитите, изтезанията, карцера.

Ференц Крауз - един от носителите на Нобелова награда за физика Унгарският Нобелов лауреат за физика ще дари парите от наградата в помощ на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024