Ирландия глоби Facebook с 390 млн. евро заради персонализираните реклами Снимка: © Getty Images

Глобите, които компанията-майка на Facebook трябва да плаща в ЕС, се увеличиха с още 390 милиона евро - този път по решение на службата за защита на личните данни в Ирландия, европейската база на Meta.

Регулаторът отсъжда, че компанията на Марк Зукърбърг принуждава потребителите си да се съгласяват с предлагането на персонализирани реклами, свързани с тяхната онлайн активност - което те не би трябвало да са длъжни да правят.

Meta е нарушила европейското законодателство, като твърди пред потребителите си, че този тип реклами са задължителни за приемане на правилата за ползване на Facebook и Instagram.

Технологичният гигант смята да оспори решението и размера на глобата.

Ако все пак съдът се съгласи с акта на ирландския регулатор, Meta може да бъде принудена да разреши на потребителите си в ЕС да отказват използването на техни данни за активността им във Facebook и Instagram, по които рекламната платформа да им сервира персонализирани реклами.

Това би било удар срещу основния бизнес модел на платформата, който е силно печеливш за Meta, но е критикуван от години заради злоупотребата с правата на хората.

Приходите от реклама на Meta за първите 9 месеца на 2022 г. възлизат на 83 млрд. долара, а около 1/4 от тях се дължат на бизнеса им в Европа.

Глобата на ЕС е пренебрежимо малка на фона на оборота на платформата, но ако тя наистина бъде принудена да промени модела си, може да изгуби между 12 и 25% от досегашните си годишни приходи, съобщава Wall Street Journal, като цитира данни на финансов анализатор от Morningstar Research Services.

Meta вече претърпя подобна щета, когато Apple въведе възможност за потребителите си да забраняват на приложенията в AppStore да ги следят.

Решението на регулатора в Ирландия е взето след съгласуване с всички други служби за защита на личните данни в ЕС. Страната е отговорна за изпълнението на GDPR (евроейската регулация за защита на личните данни) от страна на Facebook и Instagram, защото централата на Meta за Европа се намира в Дъблин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023