Сигурно много ще се смеете, но преди няколко дни открих, че е възможно човек да се привърже към прахосмукачка. Досега съм изпитвала известни топли чувства към кафемашина, но това, което се случи с iRobot i3+, си е истинска любов от пръв поглед. Може би е по-коректно да се каже - от първо чистене.

И така, преди седмица съвсем новият модел на iRobot - i3+ влезе у нас посредством ръцете на мъжа ми и един средно голям кашон. iRobot са нещо като Ксерокса на роботизираните прахосмукачки. Превърнали са се в нарицателно за този тип уреди, поради което част от хората казват на всяко самопридвижващо се почистващо устройство iRobot. Разбира се, светът е голям и роботизирани прахосмукачки дебнат отвсякъде. iRobot обаче са исторически първите в този сегмент и всички останали малко или много ги догонват. За малко да кажа “дишат им праха”, но да сме наясно - при iRobot прах няма.

В семейството на iRobot новата Roomba i3+ се нарежда някъде по средата - между по-ниските модели 676, 976 и по-високите i7+ и “самолетът” на iRobot - S9+. Можем да кажем, че това е горната средна класа на Roomba.

Roomba i3+ може всичко, което бихте си помислили, че искате от нея. Чисти прекрасно, старателна е, има цялото време на света и никога не бърза за следващ адрес, познава жилището ви до всеки детайл и ъгъл и сама изхвърля боклука.

Можете да я управлявате през копчето на нея (за да я спирате и пускате), но тогава ще се лишите от удоволствието да си контактувате през приложението на телефона.

App-ът е доста добър - освен командите към робота като “паузирай се”, “върни се до базата си” и т.н., има програми за почистване, които вие създавате, например “чисти, когато ме няма” или “чисти всяка сутрин”. Това, което липсва на i3+ в сравнение с по-високите класове, е почистване по зони.

Докато прахосмукира, Roomba i3+ чертае картата на вашето жилище. i3+ работи с интелигентна навигация със силициеви оптични жироскопи и използва подови сензори за целенасочено почистване на замърсяванията. Движението на робота е систематично, ред по ред. Няма никакви проблеми с изкачването и слизането по килими, има и система за разпознаване на кабели. Очаква се след предстоящия ъпдейт на софтуера i3+ да запомня картата си, което директно ще вкара тази Roomba в отбора на “големите”.

Тъй като в нашия апартамент има “свещени зони”, където се намират тонколоните и кабелите на мъжа ми, за да се почиства там, се изисква специално разрешение. В случая взехме виртуална стена, която с електронен лъч прави бариера за прахосмукачката.

Възможно е вече да се питате защо има i3 и i3+. Плюсът е означение за самопочистващата се станция Clean Base.

Когато се напълни контейнерът на робота, той се прибира до станцията си. Посредством вакуум боклукът се изсмуква за секунди в противоалергенна торбичка, която се намира в контейнера на базата. Това не позволява мръсотията и прахът да се разпръснат обратно във въздуха.

Колкото и свободно време да имате и да обичате да въртите прахосмукачката у дома, искам най-отговорно да ви кажа, че не можете да стъпите и на малката четка на Roomba.

Ако разрешавате на робота да чисти всеки ден, първото, което ще забележите, е (не броим чистота на пода, която се подразбира) липсата на прах у вас. Тоест, чистейки редовно подовите настилки, вие си спестявате от бърсането на прах, и разбира се дишате по-чист въздух.

Какво прави роботът повече от вас? Със сигурност чисти по-дълго време, пъха се на труднодостъпни места, и най-същественото - може да го прави всеки ден, което не е по силите на работещ човек.

Съвместими ли са i3 и i3+ с Alexa? Абсолютно. Свързва ли са с подомиячката Braava Jet? Да, разбира се. Когато единият уред свърши работа, той казва на другия да започне да чисти.

Колко струва? 1 449,00 лв. В тази цена влиза станцията, един резервен аеро филтър и две противоалергенни торби за контейнера.

Равносметката след срещата ни с iRobot i3+ - домът ни е по-чист, а аз лично нямам вече лоша съвест, че не успявам да се справя с всички задачи в този живот. Чакам с нетърпение роботът, който ще събира дрехите от простора, ще ги сгъва и реди в гардероба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена