Сигурно много ще се смеете, но преди няколко дни открих, че е възможно човек да се привърже към прахосмукачка. Досега съм изпитвала известни топли чувства към кафемашина, но това, което се случи с iRobot i3+, си е истинска любов от пръв поглед. Може би е по-коректно да се каже - от първо чистене. 

И така, преди седмица съвсем новият модел на iRobot - i3+ влезе у нас посредством ръцете на мъжа ми и един средно голям кашон.  iRobot са нещо като Ксерокса на роботизираните прахосмукачки. Превърнали са се в нарицателно за този тип уреди, поради което част от хората казват на всяко самопридвижващо се почистващо устройство iRobot. Разбира се, светът е голям и роботизирани прахосмукачки дебнат отвсякъде. iRobot обаче са исторически първите в този сегмент и всички останали малко или много ги догонват. За малко да кажа “дишат им праха”, но да сме наясно - при iRobot прах няма. 

В семейството на iRobot новата Roomba i3+ се нарежда някъде по средата - между по-ниските модели 676, 976 и по-високите i7+ и “самолетът” на iRobot - S9+. Можем да кажем, че това е горната средна класа на Roomba. 

Roomba i3+ може всичко, което бихте си помислили, че искате от нея. Чисти прекрасно, старателна е, има цялото време на света и никога не бърза за следващ адрес, познава жилището ви до всеки детайл и ъгъл и сама изхвърля боклука. 

Можете да я управлявате през копчето на нея (за да я спирате и пускате), но тогава ще се лишите от удоволствието да си контактувате през приложението на телефона.

App-ът е доста добър - освен командите към робота като “паузирай се”, “върни се до базата си” и т.н., има програми за почистване, които вие създавате, например “чисти, когато ме няма” или “чисти всяка сутрин”. Това, което липсва на i3+ в сравнение с по-високите класове, е почистване по зони. 

Докато прахосмукира, Roomba i3+ чертае картата на вашето жилище. i3+ работи с интелигентна навигация със силициеви оптични жироскопи и използва подови сензори за целенасочено почистване на замърсяванията. Движението на робота е систематично, ред по ред. Няма никакви проблеми с изкачването и слизането по килими, има и система за разпознаване на кабели. Очаква се след предстоящия ъпдейт на софтуера i3+ да запомня картата си, което директно ще вкара тази Roomba в отбора на “големите”. 

Тъй като в нашия апартамент има “свещени зони”, където се намират тонколоните и кабелите на мъжа ми, за да се почиства там, се изисква специално разрешение. В случая взехме виртуална стена, която с електронен лъч прави бариера за прахосмукачката. 

Възможно е вече да се питате защо има i3 и i3+. Плюсът е означение за самопочистващата се станция Clean Base.

Когато се напълни контейнерът на робота, той се прибира до станцията си. Посредством вакуум боклукът се изсмуква за секунди в противоалергенна торбичка, която се намира в контейнера на базата. Това не позволява мръсотията и прахът да се разпръснат обратно във въздуха. 

Колкото и свободно време да имате и да обичате да въртите прахосмукачката у дома, искам най-отговорно да ви кажа, че не можете да стъпите и на малката четка на Roomba. 

Ако разрешавате на робота да чисти всеки ден, първото, което ще забележите, е (не броим чистота на пода, която се подразбира) липсата на прах у вас. Тоест, чистейки редовно подовите настилки, вие си спестявате от бърсането на прах, и разбира се дишате по-чист въздух. 

Какво прави роботът повече от вас? Със сигурност чисти по-дълго време, пъха се на труднодостъпни места, и най-същественото - може да го прави всеки ден, което не е по силите на работещ човек.

Съвместими ли са i3 и i3+ с Alexa? Абсолютно. Свързва ли са с подомиячката Braava Jet? Да, разбира се. Когато единият уред свърши работа, той казва на другия да започне да чисти. 

Колко струва? 1 449,00 лв. В тази цена влиза станцията, един резервен аеро филтър и две противоалергенни торби за контейнера. 

Равносметката след срещата ни с iRobot i3+ - домът ни е по-чист, а аз лично нямам вече лоша съвест, че не успявам да се справя с всички задачи в този живот. Чакам с нетърпение роботът, който ще събира дрехите от простора, ще ги сгъва и реди в гардероба. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба