"Като спортист ми се просълзяват очите... да го докопаш ето това нещо", казва Бойко Борисов, докато се докосва до златния медал на Стойка Кръстева.

35-годишната шампионка от Олимпийските игри в Токио, съпругът й и треньорът й са се събрали в залата за пресконференции на ГЕРБ, а PR-ът на партията излъчва срещата на живо във Facebook-канала на бившия премиер.

Журналисти не присъстват в залата, но това не пречи на Борисов да редува похвалите за историческия успех на Кръстева ("Ама ти как ги наби! Американци, китайци, японци, руснаци, ти ги кара по домова книга накрая!"), с лични хвалби ("Толкова златни медали - те не знаят как ви готвихме") и с критика към политическите опоненти от служебния кабинет ("Спряха ваксинацията, унищожават ваксините, вкарват ни неподготвени в четвъртата вълна..."). 

Срещата на Стойка Кръстева с Бойко Борисов се случи минути след като тя даде първата си голяма пресконференция след завръщането от Токио и получи наградата "Спортист на месец август" от "Пресклуб България". 

Намекът за непризнатите държавнически заслуги беше вплетен още в първия въпрос, с който водещата на медийното събитие даде думата на златната медалистка. 

"След финала в Токио Стойка каза, че трябва да благодари на много хора - на личния си треньор Борислав Георгиев, на всички треньори, с които досега е работила: Ангел Ангелов, Фикрет Реджебов, Стефан Петков... разбира се, на лекаря на отбора д-р Иванов, федерацията и нейния председател,... и сигурно, каза Стойка, съм пропуснала някого. Искате ли сега, Стойке, да благодарите на още някого?", попита тя, след като явно списъкът й се е сторил неизчерпателен.

"Основно бих искала да благодаря на дългогодишното управление под ръководството на Бойко Борисов, който направи доста зали, помогна нашата подготовка да върви и винаги когато сме имали някакви нужди - говоря от мое име и от името на федерацията - и сме се обръщали за помощ към министерството и към това ръководство, те са се отзовавали, за да може ние като спортисти да сме на ниво и да представяме България на Олимпийските игри", отговори Стойка Кръстева. 

Самият Бойко Борисов изпреварващо опита да обезвреди критиките, че използва спортните успехи на националните атлети за личен PR. 

"Нашите врагове ще кажат "Дошли сте тука...". Дошли сте тука, защото вие поискахте и след пресконференция, на която си изговорихте всичко. Иначе не ща изобщо от вашата слава. Ние си имаме достатъчно политическата слава", казва Борисов. 

Няма спор - златната медалистка и екипът й не са дошли насила в централата на ГЕРБ, напротив.

И тя, и треньорът й даваха серия от лични примери за това: например, че правителството не е пречило на подготовката им по време на пандемията, за разлика от режима, на който са били подложени спортисти от други държави с много по-строги анти-Covid мерки. 

Спорно е обаче дали политическата слава е била достатъчна на ръководството на ГЕРБ в последните дни.

Ако десетте българки, които спечелиха медали от Токио, бяха безспорните герои на лятото, то бившият министър на спорта се превърна във вдъхновение на карикатуристите с нескромния си опит да си припише лични заслуги за олимпийските победители.  

"Зад всяка успяла жена стои Красен Кралев". А зад всеки Красен Кралев стои партийният му лидер.  

 

Красен Кралев си приписа заслугата за златния медал на Ивет ГорановаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?