Сблъсъци и протести на крайнодесните в Испания заради планирана амнистия за каталунските сепаратисти Снимка: © Getty Images

Испанският премиер Педро Санчес изглежда ще остане на власт, след като успя да постигне споразумение за съставяне на следващото правителство на страната. В четвъртък неговата Социалистическа партия (PSOE) получи подкрепата на каталунската сепаратистка партия "Junts" в сделка, която опозицията определи като "унижение".

Споразумението включва закон за амнистията на хора, преследвани във връзка с опита на Каталуния да се отдели от Испания и провеждането на незаконния референдум за независимост през 2017 г.

Амнистията беше решаващата част от трудните преговори на Санчес за спечелване на подкрепата на двете каталунски партии, подкрепящи независимостта. Подкрепата на "Junts" и на конкурентната им партия "Републиканска левица на Каталуния", която миналата седмица подкрепи Санчес, е от жизненоважно значение за премиера, който се опитва да получи още един мандат в управлението.

Опозицията обаче се противопостави на плановете за амнистия и организира простести в страната. През последните седмици десетки хиляди хора се събраха на митинги в Мадрид и Барселона срещу амнистията.

Късно вечерта в четвъртък стотици протестиращи, предимно привърженици на крайната десница, излязоха на демонстрация пред централата на Социалистическата партия. При протеста се стигна и до насилие. По тежкия полицейски кордон бяха хвърляни бутилки, бирени кенчета и фойерверки, а полицаите използваха палки, за да прекратят размириците и арестуваха някои от участниците.

Демонстрантите държаха знамена с надпис "Санчес - предател" по време на седмата вечер от протести в Мадрид. Очаква се митингите да продължат и в неделя.

Преговорите за амнистия на каталунските сепаратисти привлякоха вниманието и на Европейския съюз. Комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс изпрати искане до испанското правителство за повече информация по въпроса. Вероятно той ще бъде разгледан и от Конституционния съд на Испания.

Още в самото началото двете каталунски партии поставиха закона за амнистията като предварително условие за подкрепа на лявото правителство. Те също така поискаха провеждането на референдум за независимост в региона, но Санчес засега изключва такава възможност.

Преди резултата от изборите Санчес се противопоставяше на идеята за амнистия. Сега обаче твърди, че такава е необходима, за да се върне нормалният политически живот в североизточния регион.

В края на следващата седмица парламентът в Испания трябва окончателно да гласува пректокабинета - като за да бъде успешен, той се нуждае от поне 176 гласа. Ако до 27 ноември не бъде съставено правителство, страната ще трябва да проведе нови предсрочни избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024