Истинските човеци са толкова нужни сега, Нерко!

Вчера, 02. юни, ни напусна една от най-обичаните български журналистки - Нери Терзиева. Публикуваме лично писмо от режисьора Иглика Трифонова за Нери Терзиева. Нери е сценарист на филма на Иглика "Роднини". Свързва ги обаче не само работата, а едно дълбоко и искрено приятелство за цял живот.


Скъпа, Нерко, каква непоносимо страшна вест.

Ти си тръгна, когато имаме такава нужда от теб. През последните месеци светът показа грозното си лице без предизвестие, без срам. Врагуване, нетърпимост, ожесточение, брутална агресия, погнуса. Истинските човеци са толкова нужни сега, Нерко. Без теб ще ни бъде много по-трудно. От всички нас, които имахме житейския късмет да те познаваме, ти имаше най-яркия талант да бъдеш приятел, да проявяваш милост и съпричастност към страдащите, да обикваш, да даваш кураж, да прощаваш.

Правеше го така естествено и непринудено.

Благодаря ти, скъпа моя, за светлите моменти докато създавахме документалния ни филм „Роднини“. Винаги ще помня пътуванията ни из Родопите. Твоите разговори с хората там. Как ти споделяха животите си. „Кажи ми, какче, какво те мъчи, какво ти тежи така?“ И те започваха… сякаш говорят със сестра си, с майка си. И нито за секунда в тези разговори не можеше да разпознаеш Нери Терзиева, звездата от телевизионния екран, журналистката, от която чухме най-важните и обещаващи новини в живота си, ПР-а на президента Петър Стоянов в най съдбоносните години от установяването на демокрацията в България, жената, познаваща толкова важни световни фигури и знаеща толкова много, жената, създала цяла нова школа в журналистиката.

Тогава, в тези моменти, ти беше просто една от тях, хората от Родопите, Нерко, и те ти споделяха. Споделяха ти и им олекваше. Държаха те за ръце и не искаха да се разделяте. Те ти вярваха, защото усещаха, че ти знаеш какво е страдание. Каква рядка човешка дарба притежаваше – да превърнеш страданието в нещо светло! И как никога, никога не се правеше на важна, на значителна. Никога не захранваше егото си. Колко цялостен трябва да бъде човек, за да го може. Възхищавах ти се. Ти си една от малцината, които са ме карали да вярвам, че има истински добри хора.

Благословия бяха моментите, в които те виждах с любимите ти хора, с дъщеря ти, с внуците ти. Твоето семейство беше твоята радост и големият смисъл на живота ти. На твоето семейство ти беше предано отдадена.

Благодаря ти, Нерко, за куража, който ми даваше, докато правех филмите си, когато се отчайвах или страхувах. Благодаря ти за обичта. Благодаря ти за забележителното ти чувство за хумор, за моментите, в които се смеехме, заразявайки се една друга. Колко хубаво беше.

В последния си sms ми написа, че искаш да гледаш през една малка дупчица как снимаме новия филм „Калуня“. Не мога да си представя, че няма да дойдеш на снимките в любимите ни Родопи, че няма да видиш актьорите, за които така се вълнуваше, облечени в костюми, каквито са носили нашите баби и прабаби, за които толкова сме си говорили. Но ти ще бъдеш с нас на тези снимки. Наистина. Ще се питаме какво би казала за този епизод или за другия, дали готовият филм ще те докосне, колкото бихме искали…

Когато хора като теб си тръгват, боли силно. Ние, твоите приятели, ще бъдем по-самотни. Ще ни липсваш до края. И истински се надявам, че ти, наша Нерко, знаеш, че много те обичаме.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024