Boeing изстреля успешно първите си астронавти в историческа мисия Снимка: © Boeing Space

След няколко отложени старта и няколко години след основните си конкуренти Boeing изпрати успешно първите си астронавти към Международната космическа станция.

Космическият кораб Starliner беше изстрелян малко преди 11 сутринта местно време от Кейп Канаверъл, Флорида, а около 15 минути по-късно капсулата с двама души на борда се отдели, за да поеме към открития космос.

На борда на Starliner могат да се качат седем души, но на първия успешен полет те бяха само 61-годишният Бари Уилмор, бивш морски капитан, който ще командва полета, и 58-годишната Сунита Уилямс, също бивш представител на флота, която пилотира космическия кораб.

Няколко часа преди полета те преминаха поредица от проверки, преди да се отправят на 24-часовата мисия до Международната космическа станция.

И за двамата членове на екипажа това е трета мисия до там. По време на пътуването те ще се опитват сами да управляват капсулата, въпреки че тя може да се движи и напълно самостоятелно.

На Международната космическа станция Уилмор и Уилямс ще прекарат една седмица, след което ще се върнат към Земята и ще се приземят с парашути в западната част на САЩ.

Ако сегашната мисия се окаже успешна, Boeing ще получи разрешение от НАСА да извършва редовни полети до и от Международната космическа станция.

Така макар и с няколко години закъснение Boeing ще се наред до SpaceX на Илон Мъск с корабите Dragon, които сега се използват за изпращането на хора и товари в космоса.

Мисиите са част от по-мащабна програма на НАСА, чиято цел е в бъдеще да има такива полети и до Луната, и до Марс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024