(Поне) космическият Армагедон се отлага: НАСА успешно пренасочи астероид Снимка: © Getty

Космическият апарат, който се вряза в малък астероид на милиони километри от Земята, е успял да промени орбитата му, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение от НАСА.

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double Asteroid Redirection Test) беше насочена умишлено към астероида Диморфос, за да бъде проверено дали могат да бъдат пренасочени астероиди, които потенциално застрашават Земята.

"Тази мисия показва, че НАСА се опитва да бъде готова за всичко, което Вселената ни подхвърли", каза по повода администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на брифинг в централата на космическата агенция във Вашингтон.

Космическият апарат ДАРТ издълба кратер в астероида Диморфос на 26 септември, като изхвърли отломки в космоса и създаде опашка от прах и отломки, която се простираше на няколко хиляди километра. В продължение на дни учените наблюдаваха с телескопи от Чили и Южна Африка, за да могат да кажат доколко ударът е променил орбитата на 160-метровия астероид около неговия значително по-голям спътник.

Нито един от двата астероида не е представлявал заплаха за Земята - и все още не представлява такава, тъй като продължават пътуването си около Слънцето.

Това е и причината учените да са избрали точно тях за първия в света опит за промяна на орбитата на небесно тяло. Експертите по планетарна отбрана предпочитат да изменят траекторията на опасен астероид или комета, ако разполагат с достатъчно време, вместо да го взривят и да създадат множество отломки, които теоретично могаят да паднат върху Земята.

"Впечатляващо е, че направихме тази първа стъпка... но наистина трябва да разполагаме и с време за реакция, за да бъде методът ефективен", коментира Нанси Чабот от Лабораторията по приложна физика към университета "Джон Хопкинс", която е ръководила изработването на космическия апарат и стои начело на мисията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024