(Поне) космическият Армагедон се отлага: НАСА успешно пренасочи астероид Снимка: © Getty

Космическият апарат, който се вряза в малък астероид на милиони километри от Земята, е успял да промени орбитата му, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение от НАСА.

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double Asteroid Redirection Test) беше насочена умишлено към астероида Диморфос, за да бъде проверено дали могат да бъдат пренасочени астероиди, които потенциално застрашават Земята.

"Тази мисия показва, че НАСА се опитва да бъде готова за всичко, което Вселената ни подхвърли", каза по повода администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на брифинг в централата на космическата агенция във Вашингтон.

Космическият апарат ДАРТ издълба кратер в астероида Диморфос на 26 септември, като изхвърли отломки в космоса и създаде опашка от прах и отломки, която се простираше на няколко хиляди километра. В продължение на дни учените наблюдаваха с телескопи от Чили и Южна Африка, за да могат да кажат доколко ударът е променил орбитата на 160-метровия астероид около неговия значително по-голям спътник.

Нито един от двата астероида не е представлявал заплаха за Земята - и все още не представлява такава, тъй като продължават пътуването си около Слънцето.

Това е и причината учените да са избрали точно тях за първия в света опит за промяна на орбитата на небесно тяло. Експертите по планетарна отбрана предпочитат да изменят траекторията на опасен астероид или комета, ако разполагат с достатъчно време, вместо да го взривят и да създадат множество отломки, които теоретично могаят да паднат върху Земята.

"Впечатляващо е, че направихме тази първа стъпка... но наистина трябва да разполагаме и с време за реакция, за да бъде методът ефективен", коментира Нанси Чабот от Лабораторията по приложна физика към университета "Джон Хопкинс", която е ръководила изработването на космическия апарат и стои начело на мисията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024