История за $5,1 млн.: Редкият Patek Philippe на последния китайски император Снимка: © Getty Images (колаж)

Ръчен часовник, принадлежал някога на последния китайски император Айсън-Джоро Пуи от династията Цин, е продаден за 5,1 млн. долара на разпродажба в Хонконг. Високата цена се дължи отчасти на самия аксесоар – рядък Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, един от едва осемте съществуващи такива часовника. Но не само.

Аукционна къща Phillips, която организира продажбата, изтъква и забележителната история на 86-годишния часовник, който например е отброявал минутите от петгодишния престой на някогашния владетел в затвор в Сибир, СССР.

Платиненият часовник с диаметър 1,2 инча има циферблат с арабски цифри, стрелки от розово злато и календар с фази на луната, показващ колко видима е тя от Земята във всеки един момент. Някои от вътрешните му механизми датират от 1929 г., въпреки че моделът е продаван от Patek Philippe – швейцарски производител на часовници, известен с монтирането на сложни механизми в тънки корпуси – едва през 1937 г.

Не е известно как Пуи се е сдобил с часовника, макар че според регистрите аксесоарът първоначално е бил продаден чрез луксозен магазин в Париж. Phillips добавя, че исторически документи доказват, че бившият император го е взел със себе си в съветски затворнически лагер в Хабаровск. По-късно той го подарява на Георгий Пермяков, който владее свободно мандарин и служи като негов учител и преводач от руски език по време на престоя му в затвора.

Пуи, чийто живот е в основата на наградения с „Оскар“ филм „Последният император“ от 1987 г., се възкачва на престола през 1908 г. като съвсем малък. Той е принуден да абдикира по-малко от четири години по-късно, когато републиканско въстание сваля династията Цин, въпреки че му е позволено да продължи да живее в императорския дворец в Пекин (и за кратко е възстановен като император през 1917 г.).

През 1924 г. той бяга от Пекин и сключва съюз с Япония, която по-късно го поставя за император на своята марионетна държава Манджукуо в североизточната част на Китай, област Манджурия. След поражението на Япония във Втората световна война Пуи е заловен от съветските сили и държан като военнопленник. Според Phillips той дава часовника на Пермяков през 1950 г., точно преди бившият император да се върне в Китай, за да бъде съден за военни престъпления.

Phillips прекарва три години в проучване на историята на предмета и потвърждаване на произхода му – процес, който Томас Пераци, ръководител на отдела за часовници на аукционната къща за Азия, описва в изявление като „безпрецедентен изследователски проект със световен екип от специалисти по часовници, историци, журналисти и учени“.

В каталожния си списък Phillips цитира племенника на Пуи – Юян (който е бил в затвора заедно с него), който си спомня в мемоарите си, че чичо му е носил часовника „ден след ден“, докато е бил в Манджукуо. В каталога се казва също, че Пуи е подарил аксесоара на племенника си, но по-късно го е поискал обратно, за да го даде на Пермяков.

Почти десетилетие след завръщането си в Китай Пуи е помилван и до смъртта си през 1967 г. живее като цивилен в Пекин. Междувременно Пермяков съхранява часовника до смъртта си през 2005 г., след което той е предаден на наследниците му, преди настоящият му собственик да го предаде на Phillips през 2019 г. Часовникът вече е бил излаган в Ню Йорк, Сингапур, Лондон, Тайпе и Женева, преди да се върне в Хонконг, където на 23 май е продаден в новата азиатска централа на Phillips.

Часовникът бе предложен заедно с няколко други притежания на Пуи. Сред тях бяха 15 акварела, приписвани на неговия зет – Гобуло Рунци, и червено хартиено ветрило, също подарено на Пермяков, със стихотворение, изписано от бившия император.

Една от ръкописните тетрадки на Пуи, която според Phillips „дава невиждан досега поглед към ума му“, също бе продадена заедно с копието на „Аналите“ на Конфуций, като двата предмета заедно надхвърлиха сумата от 121 500 долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023

Русия нападна Киев с дронове и ракети два пъти в рамките на един ден

Експлозии отекнаха в центъра на Киев в понеделник сутринта

15:40 - 29.05.2023

Радостин Василев напуска парламентарната група на ПП-ДБ

Групата на ПП-ДБ вече ще е с 63 депутати

15:29 - 29.05.2023