Снимка: © Getty Images

Само седмица след принудителното кацане на пътнически самолет в Беларус заради ареста на журналиста Роман Протасевич - историята се повтори, този път в Русия. 

Атаката е насочена срещу доскорошния директор на организацията "Отворена Русия" Андрей Пивоваров. На 31 май той е свален от борда на самолет, подготвящ се за излитане от летище "Пулково" край Санкт Петербург, и е арестуван за "сътрудничество с нежелана организация".

"Отворена Русия" е създадена още през 2001 г. по идея на предприемача и политически активист Михаил Ходорковски. Той е неин лидер до 2003 г., когато е арестуван заради делото "ЮКОС". Организацията е закрита първоначално през 2006 г., след като сметките й са запорирани, но подновява дейността си през септември 2014 г. след края на 10-годишното лишаване от свобода на Ходорковски.

През 2017 г. "Отворена Русия" беше включена в списъка на главната прокуратура с "нежелани организации", които "водят дейност за дестабилизация на вътрешнополитическата обстановка" и не признават резултатите от последните избори в страната. 

Пивоваров беше директор на сдружението до 27 май, когато обяви саморазпускането му заради готвените промени в Наказателния кодекс на Русия, които щяха да ожесточат евентуалното криминално преследване на активистите. 

Нежелани организации в Русия са множество руски и международни организации - вкл. фондациите на Джордж Сорос, Международният републикански институт, Фонда за инвестиране в развитието на медиите, Атлантическия съвет на САЩ, German Marshall Fund, и др.

Два дни след обявяването на пълна ликвидация на "Отворена Русия", срещу Пивоваров наистина е образувано наказателно производство, а в късния следобед на 31 май той е арестуван при опита си да отпътува от Санкт Петербург към Варшава. 

"Току-що ме свалиха от самолета в Пулково. Трябваше да летя за почивка, преминах митническата проверка - нямаше никакви въпроси. Самолетът вече се готвеше да излети, когато изведнъж спря. Качиха се полицаи и ме изведоха. Сега се намирам в ФСБ - Пулково", пише Пивоваров в своя Twitter-профил. 

Адвокатът му твърди, че преди качването в самолета не е имало каквито и да било ограничения за свободното придвижване на Пивоваров. 

Руската служба на BBC разказва, че поводът за ареста му е свързан с публикация във Facebook-страницата на политическия активист, в която се съдържала "агитация за събиране на средства" в полза на "нежелана организация". 

Въпросната публикация е споделена от Пивоваров през август 2020 г., а авторът на оригиналното съобщение е ръководителят на предизборния щаб на Яна Антонова - независима кандидатка за член на общинския съвет на Краснодар и активистка на "Отворена Русия". Постът призовава за дарения в подкрепа на Антонова по време на кампанията. Девет месеца по-късно това се оказва причина за повдигнатото обвинение срещу Андрей Пивоваров. 

На 1 юни руската полиция е извършила обиски и в домовете на други активисти от организацията на Ходорковски - Александър Соловьов, Дмитрий Гудков и Виталий Венедиктов. 


Кой е арестуваният журналист Роман Протасевич: Гонят го вече цяло десетилетие, а е само на 26

Лукашенко блокира водещата опозиционна медия: Това ли е краят на независимата журналистика в Беларус

"Моля ви да обвините Руската федерация за смъртта ми"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента