Историята се повтаря: Активист на Ходорковски е свален от самолет и е арестуван в Русия Снимка: © Getty Images

Само седмица след принудителното кацане на пътнически самолет в Беларус заради ареста на журналиста Роман Протасевич - историята се повтори, този път в Русия.

Атаката е насочена срещу доскорошния директор на организацията "Отворена Русия" Андрей Пивоваров. На 31 май той е свален от борда на самолет, подготвящ се за излитане от летище "Пулково" край Санкт Петербург, и е арестуван за "сътрудничество с нежелана организация".

"Отворена Русия" е създадена още през 2001 г. по идея на предприемача и политически активист Михаил Ходорковски. Той е неин лидер до 2003 г., когато е арестуван заради делото "ЮКОС". Организацията е закрита първоначално през 2006 г., след като сметките й са запорирани, но подновява дейността си през септември 2014 г. след края на 10-годишното лишаване от свобода на Ходорковски.

През 2017 г. "Отворена Русия" беше включена в списъка на главната прокуратура с "нежелани организации", които "водят дейност за дестабилизация на вътрешнополитическата обстановка" и не признават резултатите от последните избори в страната.

Пивоваров беше директор на сдружението до 27 май, когато обяви саморазпускането му заради готвените промени в Наказателния кодекс на Русия, които щяха да ожесточат евентуалното криминално преследване на активистите.

Нежелани организации в Русия са множество руски и международни организации - вкл. фондациите на Джордж Сорос, Международният републикански институт, Фонда за инвестиране в развитието на медиите, Атлантическия съвет на САЩ, German Marshall Fund, и др.

Два дни след обявяването на пълна ликвидация на "Отворена Русия", срещу Пивоваров наистина е образувано наказателно производство, а в късния следобед на 31 май той е арестуван при опита си да отпътува от Санкт Петербург към Варшава.

"Току-що ме свалиха от самолета в Пулково. Трябваше да летя за почивка, преминах митническата проверка - нямаше никакви въпроси. Самолетът вече се готвеше да излети, когато изведнъж спря. Качиха се полицаи и ме изведоха. Сега се намирам в ФСБ - Пулково", пише Пивоваров в своя Twitter-профил.

Адвокатът му твърди, че преди качването в самолета не е имало каквито и да било ограничения за свободното придвижване на Пивоваров.

Руската служба на BBC разказва, че поводът за ареста му е свързан с публикация във Facebook-страницата на политическия активист, в която се съдържала "агитация за събиране на средства" в полза на "нежелана организация".

Въпросната публикация е споделена от Пивоваров през август 2020 г., а авторът на оригиналното съобщение е ръководителят на предизборния щаб на Яна Антонова - независима кандидатка за член на общинския съвет на Краснодар и активистка на "Отворена Русия". Постът призовава за дарения в подкрепа на Антонова по време на кампанията. Девет месеца по-късно това се оказва причина за повдигнатото обвинение срещу Андрей Пивоваров.

На 1 юни руската полиция е извършила обиски и в домовете на други активисти от организацията на Ходорковски - Александър Соловьов, Дмитрий Гудков и Виталий Венедиктов.


Кой е арестуваният журналист Роман Протасевич: Гонят го вече цяло десетилетие, а е само на 26

Лукашенко блокира водещата опозиционна медия: Това ли е краят на независимата журналистика в Беларус

"Моля ви да обвините Руската федерация за смъртта ми"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023