Историята се повтаря: Здравето е големият проблем на най-дълго управляващия премиер на Япония Снимка: © Getty Images

През 2007 Шиндзо Абе се оттегли от премиерския пост в Япония само година след избирането си, заради хронични проблеми с язвен колит. През 2020 историята ще се повтори.

Най-дълго управляващият министър-председател в историята на страната ще напусне позицията си, предадоха NKH и агенция „Kyodo“. Здравето на 65-годишния политик се е влошило през последните няколко седмици и след като стана ясно, че е посетил болница няколко пъти в този период, сам обяви голямата новина на официална пресконференция.

Абе е роден в Токио през 1954 във видно политическо семейство със значително икономическо влияние. Дядо му Нобусуке Киши е бил „икономическият крал“ в окупираните територии на Китай, Корея и Манджоу-Го (малък японски район в Северен Китай). След края на Втората световна война влиза в затвора заради извършени военни престъпления. Американското правителство обаче съдейства за освобождаването му, защото смята, че именно той е човекът, който да отведе Япония в проамериканска посока. Киши става премиер на страната и е във властта от 1957 до 1960.

„Някои хора определяха дядо ми като извършител на военни престъпления и аз чувствах огромно отвращение. Поради тази причина, може би, съм емоционално привързан към консерватизма“, споделя Абе в своята книга „Към една красива страна“.

Политическата кариера на Шиндзо Абе започва през 1993, когато става член на Камарата на представителите в японския парламент. 12 години по-късно се издига до съветник в кабинета на Юничиро Койзуми – премиерът от Либералната демократическа партия. А само година след това заменя Койзуми на поста. Така на 52 години става най-младият министър-председател на страната след края на Втората световна война.

Още като тийнейджър обаче Абе страда от язвен колит и проблемите му го принуждават да се оттегли след година на поста си. Тогава е заменен от Ясуо Фукуда – първият от поредицата от петима премиери, никой от които не успява да се задържи на позицията повече от 16 месеца.

След като частично подобрява състоянието си, Абе прави неочаквано завръщане в политиката. През септември 2012 той побеждава бившия министър на отбраната Шигеру Ишиба, за да стане отново председател на Либералната демократическа партия. А през декември отново е избран за премиер, което го прави първият бивш министър-председател, завърнал се на поста си, откакто последно Шигеру Йошида стори същото през 1948.

Днес Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият японски премиер. Засега е бил на поста в продължение на 3167 дни и дори минава 2614-те на Шигеру Йошида, който има пет мандата.

Абе е консервативен политик, когото анализаторите наричат десен националист. Той е един от около 38 хиляди члена на Nippon Kaigi – най-голямата ултраконсервативна дясна организация в Япония, създадена през 1997 г. Нейните цели са „да промени националното съзнание след войната“, „да ревизира конституцията“, да прокарва патриотизма в образованието и да запази статута на монархията в страната.

В годините на своето управление Абе заздрави отбраната и инвестира значителни суми в нея. Не успя обаче да ревизира член 9 от конституцията, който забранява всякакви други функции на редовната армия освен защита.

Министър-председателят на Япония е известен по света с икономическите си политики, получили името „Абеномика“. Той ги приложи още през 2012. Неговият план е базиран на три основни линии – парично облекчаване от страна на Централната банка на Япония, фискални стимули чрез държавни разходи и структурни реформи. The Economist определя програмата като „смес от рефлация, държавни разходи и стратегия за растеж, която да изтегли икономиката от летаргията, в която е изпаднала през последните две десетилетия“.

Дали обаче тези политики ще продължат и занапред? След като посети два пъти лечебни заведения в рамките на една седмица, Абе създаде съмнения относно здравословното си състояние. Старите му проблеми отново са се появили. Той не е споделял официално каква е причината за болничните му прегледи, но един от тях е продължил близо осем часа.

Политици от Либералната демократическа партия досега отричаха спекулациите, че Абе ще се оттегли и твърдяха, че състоянието му е добро. Във вторник член на кабинета му съобщи пред Reuters, че премиерът ще изпълни мандата си. „Няма да има предсрочни избори“, каза Акира Амари.

Според японските закони – ако Абе не може да продължи да управлява до септември 2021, на негово място ще бъде избран действащ министър-председател. Основен фаворит е заместник министър-председателят Таро Асо, който е и финансов министър. Йошихиде Суга – главният секретар на кабинета, също може да бъде назначен, но това зависи от вътрешните избори в партията. Абе сподели днес, че няма да назначава временен премиер, а ще остане на поста си, докато наследникът му бъде избран официално.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024