ISW: Бахмут вече не е приоритет за Русия, всички очакват украинската контраофанзива Снимка: © Getty Images

Министерството на отбраната на Русия е променило приоритетите си на бойното поле, като е отместило оперативния фокус от завземането на Бахмут към подготовка за бъдещата украинска контраофанзива.

Това пише в най-новия анализ на американския Институт за изследване на войната към 5 май.

Промяната в плановете на руската армия е причината, поради която Евгений Пригожин и наемниците от "Вагнер" ще се окажат в "сложно" положение. По оценки на Белия дом само за няколко месеца са убити над 20 000 руски войници при боевете под Бахмут, около 100 000 са ранените руснаци, а голяма част от човешките загуби са на бивши затворници, решили да се включат доброволно в частната армия - и да бъдат хвърлени на фронта като пушечно месо.

Анализаторите смятат, че Пригожин е демонстрирал "отчаяние и дълбок гняв", заради липсата на боеприпаси и изоставянето на частната армия в продължителната кръвопролитна офанзива за Бахмут.

Независимо от промяната на акцента от страна на МО, която може да застраши сериозно възможностите за действие на "Вагнер", наемниците не са спирали опитите си да завладеят града, въпреки ограничения достъп до ресурси, казват от ISW.

Това обаче влиза в конфликт с "общото забавяне на темповете на руските настъпателни акции в други направления в Украйна" - редовната руска войска явно премества фокуса си, за да се подготви за дългоочакваната украинска контраофанзива, отбелязват те.

Човешките загуби на "Вагнер" и оттеглянето на вниманието от Пригожин поставя ръководителя на частната групировка в слаба позиция.

"Все още не е ясно дали Пригожин наистина възнамерява да напусне Бахмут на 10 май или е направил това изявление само като отчаян опит да получи подкрепа от МО. Ако "Вагнер" се изтегли, най-вероятно ще им трябва оборудване от руската армия за защита и улесняване на отстъплението", се казва в анализа.

Руските военни вече нямат резерви, които са нужни за окомплектоване на позициите, потенциално оголени от "Вагнер" в Бахмут.

От ISW смятат, че цялостното поведение на руските сили показва подготовка за "отбранителни операции" и създава условия за успешни контраатаки на украинската армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Девет души са арестувани в Полша за предполагаем руски заговор за саботаж

Арестуваните - украински, беларуски и полски граждани, са обвинени в "побои, палежи и опити за палежи".

07:40 - 21.05.2024
Важно днес

Депутатите се събират на извънредно заседание заради актуализацията на пенсиите

Извънредното заседание е по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България".

07:24 - 21.05.2024
Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024