Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия Снимка: © Getty Images

Медиен скандал, в който участници са италиански писател, първата жена премиер на Джорджа Мелони, а сюжетът се върти около обвинения за цензура, упражнена в обществената телевизия RAI, се вихри в Италия.

В навечерието на 25 април, отбелязван в страната като Деня на освобождение от фашизма, италианският писател и журналист Антонио Скурати обвини RAI, че е отказала да излъчи негова предварително записана реч в предаването "Chesarà" ("Какво ще стане"), защото съдържала критики към кабинета на Мелони.

Скурати твърди, че се чувства "под прицел" заради това, че в монолога си остро критикува управляващата партия "Италиански братя" и заявява, че "вместо да се разграничи от профашисткото си минало, пренаписва историята".

Речта е трябвало да бъде излъчена няколко дни преди деня, в който Италия отбелязва освобождението си от фашизма и нацизма във Втората световна война.

Ръководството на телевизията отрича да става дума за цензура. Според RAI причината речта да не бъде излъчена е прекалено висок хонорар, поискан от Скурати. Писателят твърди, че хонорарът е бил съгласуван преди преди предаването и вече е имал и сключен договор с телевизията.

"Той беше такъв, какъвто се плаща на външни автори. Какъвто е бил, и преди, и тогава не е имало никакви проблеми", казва той.

В крайна сметка речта му е била прочетена от водещата на предаването Серена Бортоне, а след това текстът му е публикуван онлайн и в печатни издания.

В спора се намесва и самата Мелони, която във Фейсбук пише, че тя никога не би разрешила цензура, тъй като тя самата е била цензурирана и нападана от обществената телевизия.

Според нея от RAI просто са отказали да платят 1800 евро хонорар за реч от една минута.

Тя публикува и текста на речта, "за да могат италианците сами да преценят за какво става дума".

"Не знам каква е истината, но с радост ще публикувам текста на речта (за което се надявам, че не трябва да плащам) по две причини: 1) Тези, които са били цензурирани от обществени медии, никога няма да поискат някой да бъде цензуриран. Дори тези, които смятат, че тяхната пропаганда срещу правителството трябва да се плаща с пари на данъкоплатците. 2) Защото италианците сами могат да видят какво съдържа тя," написа Мелони.

Джорджа Мелони дойде на власт през октомври 2022 г. начело на коалиция с крайнодясната "Лига" и "Форца Италия" на покойния Силвио Берлускони.

Нейната партия "Италиански братя" се ражда през 2013 година, като обединява недоволните от политиката на Берлускони, идващи от редица италиански партии от десния спектър. В тази група попада и Италианското социално движение, водещо началото си от партия, вдъхновена от фашизма.

По време на предизборната кампания Мелони се опита да се отърси от историята, като заяви, че крайнодесните партии от десетилетия нямат нищо общо с фашизма.

Воденото от нея правителство обаче неведнъж е било обвинявано, че се намесва директно в политиката на обществената телевизия като избутва хора от ръководството или лица от екрана заради левите им възгледи.

Миналата седмица Европейската комисия обяви, че ще започне разследване за това използвани ли са обществените медии като "мегафон" на управляващите партии преди европейските избори.

Партията на Мелони е обвинявана също и, че се опитва да притиска журналисти, които критикуват правителството, включително чрез наскоро направено предложение за "уронване на престижа" да следва присъда от 2 или 3 години затвор.

След избухването на скандала Скурати казва, че е получил подкрепата на много писатели и журналисти, които са се страхували да критикуват управляващите.

"Моят случай е показателен, защото предизвика гнева и на други писатели и интелектуалци, които досега са си мълчали," казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024