Италия затвори миланската катедрала и обяви карантина в почти цяла Северна Италия Снимка: © Getty Images
  • Жертвите на коронавируса в Италия станаха 6. Правителство издаде специално постановление, ограничаващо движението в Северна Италия
  • Армията се включва с помощ и осигурява легла и стаи за карантина
  • Не работят училища, университети, ресторанти и клубове; Отменени са всички спортни събития
  • Миланската "Ла Скала" свали представленията си
  • Около огнищата на зараза са създадени "Червени зони" - полицейски постове, които предупреждават влизащите в зоната, че няма да могат да излязат, и излизащите - че няма да могат да се върнат

В Италия болестта взе шеста жертва. След като броят на заразените там се повиши значително през уикенда и правителство издаде специално постановление, ограничаващо движението в Северна Италия, днес бяха съобщени още три смъртни случая - на двама мъже на 83 и 88 години, както и на 80-годишна жена, починала в Милано.

Седем региона на страната с население от 27 милиона души са засегнати от предпазните мерки, които бяха въведени заради кризата с разпространението на болестта.

229 души са болни, а шестима са загинали, съобщи ръководителят на службата за Гражданска защита и извънредни ситуации Анджело Борели. Последната смърт е регистрирана в Ломбардия, като става дума за 88-годишен мъж от Казеле Ланди, хоспитализиран от няколко дни. Всички жертви на коронавируса в Италия са възрастни граждани, чието общо клинично състояние е било уязвимо още преди заразата.

Анджело Борели посочва, че 172 от установените случаи на заболяването се намират в региона Ломбардия (с главен град Милано). Тук са и пет от шестте смъртни случая. Още 27 са болните от регион Венето, 18 - в Емилия Романя (само за един ден са диагностицирани нови деветима пациенти), 4 - в Пиемон и 3 в Лацио.

От всички пациенти - 99 са приети в болница със симптоми. Двадесет и трима са настанени в интензивно отделение заради усложнения. Над деветдесет души с коронавируса са пуснати под карантина у дома. Един от болните в Италия вече е излекуван.

Италия е третата страна в света по брой на заразените след Китай и Южна Корея.

Експертите призовават за по-строго наблюдение над пациенти, които проявяват симптоми на грип. Все още не може да се каже колко дълго ще продължат мерките за сигурност в северните региони на страната.

В Ломбардия и Венето са изпратени още 500 служители на полицията, които ще отговарят за контрола на входно-изходните пътища в района на Лоди и Во Еуганео (основните населени места, от които тръгва инфекцията). Гражданите, които са преминали или престояли в тези селища, са длъжни да се представят пред местните здравни власти.

Областният управител на южния регион Базликата (с главен град Потенца) Вито Барди наложи задължителна карантина на всички, които пристигат от северните региони, засегнати от коронавируса. По негово нареждане, всеки, който иска да влезе в Базиликата, ще трябва да прекара под карантина за 14 дни, за да се провери дали има симптоми на болестта. Решението на Барди доведе до критики от страна на губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана.

"Мисля, че е вредно да генерализираме. Разбирам мерките спрямо тези, които се връщат от "червената" зона, но за всички от Ломбардия - няма смисъл. Това би означавало да блокираме държавата. В такава ситуация всеки от нас ще трябва да си остане вкъщи и държавата да спре за 15 дни", коментира той, цитиран от "Република".

Европейският комисар по здравеопазването Стеля Кириакидес обяви, че в Италия ще бъде изпратена съвместна мисия на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация. Мисията е договорена в сътрудничество с италианските власти.

230 милиона евро ще бъдат отделени от ЕК за подпомагане на усилията в Италия за ограничаване на болестта. Европейските власти повишиха оценката за риск от Covid-19 в страните от ЕС и Великобритания от "нисък" до "средно-висок".

В глобален план към момента заразените са 79 441, жертвите - 2620, а излекуваните - 25 148.

23 февруари: Италианското правителство взе решение да приложи строги мерки, за да спре разпространението на коронавируса. За целта свободата на движение на жителите на най-засегнатите градове е силно ограничена, а нарушаването на тази забрана ще се наказва с до 3 месеца затвор.

Към момента смъртните случаи в Италия са 3, като все още не е намерен преносителят на заразата, който я е вкарал в държавата - т. нар. "Пациент Нула"

Премиерът Джузепе Конте даде брифинг в събота вечерта в Центъра за гражданска защита в Рим: "Няма да превърнем Италия в болница", но „здравето на италианците е основен приоритет“.

Според постановлението на правителството десет общини в Ломбардия (с главен град Милано) и една община във Венето (столица Венеция) са затворени. Засегнати са 50 000 души, които няма да могат да се придвижват свободно. Възпрепятстван е и достъпът на външни лица до тези населени места.

Хората могат да се движат само със „специални изключения“. Конте обяви мярката след кризисни преговори с Агенцията за гражданска защита на Италия.

Армията осигурява 3412 легла за карантина и 1000 стаи.

В неделя на обяд в Италия имаше регистрирани 132 случая на коронавирус. Два часа по-късно те станаха 150 с три жертви. По-специално 111 позитивни в Ломбардия, 22 във Венето, 3 в Трентино и 3 Пиемонт. Тримата в Трентино са туристи от Ломбардия. Това прави Италия европейската страна с най-голям брой заразени със Sars CoV-2, а в света на 3-то място, веднага след Китай и Южна Корея.

Досега са регистрирани 16 случая в Германия и дванадесет във Франция, включително един смъртен случай на възрастен китайски турист.

Публични събития като карнавали и спортни събития са забранени. Предвижда се учебните занятия в училищата и университетите в Ломбардия и във Венето да отпаднат през следващата седмица.

Защитни мерки се предприемат и в Северна Италия извън вече затворените общини. Всички спортни събития в регионите Ломбардия и Венето са отменени, включително футболен мач на "Интер Милан", насрочен за неделя. Хората масово пазаруват и се запасяват с храна.

Последствията от короновируса засегнаха и модния подуим. Джорджо Армани обяви, че неговото модно ревю, което беше планирано за неделя следобед в Милано, ще се проведе без публика и ще се излъчва live, за да защити гостите.

Външните граници на Италия все още остават отворени. Промени в Шенгенското споразумение за Италия не биха били подходящи, предвид настоящата ситуация, заяви премиерът Конте.

Населеното място с най-много заразени във Венето - Во Еуганео ще бъде блокирано от италианската армия.

Франция също се готви с превантивни мерки срещу корона вируса. Ситуацията "се следи отблизо", каза здравният министър Оливие Веран в интервю за "Le Parisien".

Положението на Корейския полуостров става все по-сериозно. Както съобщиха в събота здравните власти , в Южна Корея са открити 229 нови инфектирани със Sars-CoV-2 в рамките на един ден. С тях броят на регистрираните случаи нарасна до 433.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024