ИТН: "Червените линии" без компромис, ролята на Слави Трифонов след 11 юли и смяната на главния прокурор Снимка: © Булевард България

"Има такъв народ" няма да прави отстъпки по трите точки от референдума от 2016 г., ако бъде избрана за първа политическа сила на 11 юли. Коалиционните партньори на партията на Слави Трифонов "ще се наложи да направят компромис", ако имат желание да участват в управляващото мнозинство.

Това казва Виктория Василева, главен секретар на ИТН и депутат в краткото 45 Народно събрание, в интервю за "Дневник".

Василева смята, че изборният резултат от 11 юли ще даде възможност за съставяне на стабилно управление, а не на правителство на малцинството. Ако потенциалните партньори разполагат с мандати "на ръба на стабилитета" обаче, Василева не изключва да се търсят "различни варианти", каквито в 45 Народно събрание бяха отхвърляни от "Има такъв народ" (групата им тогава разполагаше само с 51 народни представители).

"Става въпрос за това да се гарантира за известен период от време някакво нормално функциониране на държавата и хората да могат да си поемат глътка въздух след толкова месеци и години на политическа нестабилност", казва тя.

На въпрос за позицията на ИТН спрямо евентуално предложение за подкрепа от БСП и ДПС, Василева казва:

"Аз не мисля, че в бъдещ парламент някой би могъл да каже на БСП и ДПС как да гласуват в пленарна зала, така че това си остава въпрос, който ще трябва да решат те, не ние. Ние няма да искаме тяхната подкрепа, но ако те решат да подкрепят правителство, ние не може да възразим срещу това".

Трите предложения, които бяха подложени на референдум през 2016, бяха: въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура; въвеждане на задължително гласуване; намаляване на държавната субсидия за партийнното финансиране до 1 лв. на глас (от сегашните 8 лв. на глас).

За ролята на Слави Трифонов

Виктория Василева определя Трифонов като "вдъхновител и баща" на ИТН, като казва, че "винаги ще бъде моралният стожер на тази идея, защото има изключително точна оценка за събитията и за хората".

Отказът му да се кандидатира за депутат на предсрочните избори се определя от нея като "изключително честна позиция" - "той не смяташе да заблуждава хората, че ще бъде народен представител при положение, че не е имал такова желание".

Василева отказва да коментира какви са намеренията на Слави Трифонов по повод намека му, че "може да носи отговорност от друга институция". Самият той даде да се разбере в интервю за Le Monde, че няма намерения да става министър-председател, ако ИТН получи управленски мандат. Кандидатът му трябва да е "учил и да знае чужди езици, за да може да представлява достойно България".

Слави Трифонов пред Le Monde: Ако българските медии бяха свободни, сега щях да говоря с тях, вместо с вас

За министрите от служебния кабинет

Виктория Василева твърди, че ИТН разполага с "достатъчно много подготвени хора", за да сменят досегашните управляващи. Неяснотата около имена на конкретни кандидати за водещите позиции в изпълнителната власт тя обяснява с това, че голяма част от експертите в партията досега не са желаели "да се афишират толкова публично", но "имат изключително сериозна подготовка, много сериозен бекграунд зад себе си, така че мисля, че хората ще останат доволни от това, което ще видят".

Василева не отхвърля възможността ИТН да предложи на министри в кабинета на Стефан Янев като Асен Василев или Кирил Петков да останат на постовете си и в евентуално бъдещо правителство: "Ние не сме крили, че ни харесва работата на икономическия министър, на финансовия министър, така че това е въпрос на дискусия".

Тя отказва да дискутира имена на бъдещи министри думите, че "няма идея" как ще изглежда съставът на следващия Министерски съвет, но твърди, че "винаги сме готови с всичко" на въпроса дали ИТН разполага с проектокабинет.

"Радикалната промяна" в съдебната власт и бъдещето на Иван Гешев

Виктория Василева посочва три основни области на реформи, които ще са приоритет на "Има такъв народ" - радикални реформи в съдебната система, много радикална смята на модела в образованието, много радикални промени в сферата на здравеопазването.

В интервюто пред "Дневник" тя говори основно за промените в прокуратурата:

"Прокуратурата и главният прокурор в този им вид няма как да продължат да съществуват, защото те показаха своята абсолютна неефективност. Въпрос на детайли е как да бъде реформирана прокуратурата, но е важна крайната цел, а именно че прокуратурата трябва да бъде с друга структура, да бъде извън съдебната власт", казва тя.

ИТН ще работи и за закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура - предложение, което влезе за гласуване още в 45 Народно събрание от "Демократична България", но мандатът му така и не стигна за завършване на процеса по промяната.

И "Тренд" дава преднина на ИТН пред ГЕРБ, предвижда "6+1 формации" в парламента

Мандатът на Висшия съдебен съвет, който може да премахне главния прокурор, е петгодишен и изтича в края на 2022 г. На коментар на "Дневник", че се обсъжда как настоящият състав на ВСС може да смени Гешев, само за да го замени с друг, избран от същото мнозинство", Василева казва, че "реформите трябва да бъдат правени с всички взаимовръзки помежду си, защото ако просто ги правиш на парче рискуваш да направиш нещо още по-лошо. Аз съм на принципа, че дори и малко да се забавят, по-добре да са направени качествено, отколкото да са направени набързо и да видим, че това не е бил начинът".

За ваксините

Главният секретар на ИТН заема неутрална позиция във връзка с ваксинационната кампания, като заявява, че "ваксинирането - това наистина е въпрос на личен избор".

"Тук можем да разчитаме единствено на разум и на баланс на мнения, така че всеки един човек да може да направи своя информиран избор. Да, държавата трябва да осигури необходимите средства това да бъде извършено, но от там насетне това трябва да бъде въпрос на личен избор на хората. В случая аз не казвам кое е правилното, но искам всеки да може да вземе решението за себе си спокоен, че той е направил избора за себе си сам без някой да го притиска или манипулира", казва тя.

Позицията й е, че властта "трябва да дава по-неутрална информация - научна информация, която да не накланя везните в едната или в другата посока" и "да се показват най-различни позиции".

Критиките към ИТН по повод политиката им спрямо пандемията се натрупаха още преди миналата предизборна кампания, след като Слави Трифонов обяви за член на здравния експертен екип Андрей Чорбанов - един от най-отявлените публични скептици спрямо Covid-19.

На въпрос дали ИТН може да гарантира, че във властта няма да се "промъкнат хора, свързани с предишни управления или влиятелни хора", Василева отговаря:

"Гаранции не само за това, но и за всичко друго никой не би могъл да ви даде, така че и аз не мога да се ангажирам да ви дам такива гаранции. Това, което мога да кажа е, че ще положим всички усилия, за да не се допускат подобни явления".

Не лятната ваканция и вирусите, а измамното спокойствие може да убие избирателната активност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024