Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържа в хода на предизборната кампания. Вследствие на това, партията на Слави Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%), показва последното проучване на „Тренд“.

То е финансирано от Нова ТВ и е проведено от 3 до 7 юли 2021 г. по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1002 пълнолетни граждани.

„Тренд“ установява, че в следващото Народно събрание ще има „6+1“ формации, а между ИТН и ГЕРБ-СДС има „практически паритет“. Засега обаче партията на Трифонов изпреварва тази на Борисов, както сочат и последните проучвания на „Галъп“ и „Алфа Рисърч“.

„Тренд“ отбелязва, че победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради „твърдия и мобилизиран електорат“, докато при по-висока - „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите. В хода на предизборната кампания "Демократична България" (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%).

Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват, декларират, че ще ги подкрепят.

„Българските патриоти“ (ВМРО, Воля и НФСБ) гравитират около 4-процентовата бариера, като засега остават малко под нея. Влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания, пишат от „Тренд“.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ (3.1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.

Очакваната избирателна активност е почти като тази на 4 април - 51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас (при 50.61% преди три месеца).


ИТН: "Червените линии" без компромис, ролята на Слави Трифонов след 11 юли и смяната на главния прокурор

Катастрофата на социолозите

"Маркет линкс": Резултатите на ГЕРБ и "Има такъв народ" са на практика еднакви


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"