И "Тренд" дава преднина на ИТН пред ГЕРБ, предвижда "6+1 формации" в парламента

Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържа в хода на предизборната кампания. Вследствие на това, партията на Слави Трифонов (21.3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20.5%), показва последното проучване на „Тренд“.

То е финансирано от Нова ТВ и е проведено от 3 до 7 юли 2021 г. по метода на пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1002 пълнолетни граждани.

„Тренд“ установява, че в следващото Народно събрание ще има „6+1“ формации, а между ИТН и ГЕРБ-СДС има „практически паритет“. Засега обаче партията на Трифонов изпреварва тази на Борисов, както сочат и последните проучвания на „Галъп“ и „Алфа Рисърч“.

„Тренд“ отбелязва, че победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради „твърдия и мобилизиран електорат“, докато при по-висока - „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите. В хода на предизборната кампания "Демократична България" (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%).

Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват, декларират, че ще ги подкрепят.

„Българските патриоти“ (ВМРО, Воля и НФСБ) гравитират около 4-процентовата бариера, като засега остават малко под нея. Влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания, пишат от „Тренд“.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ (3.1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.

Очакваната избирателна активност е почти като тази на 4 април - 51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас (при 50.61% преди три месеца).


ИТН: "Червените линии" без компромис, ролята на Слави Трифонов след 11 юли и смяната на главния прокурор

Катастрофата на социолозите

"Маркет линкс": Резултатите на ГЕРБ и "Има такъв народ" са на практика еднакви


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024