От втория опит: Парламентът сложи край на драмата с мандата на Пламен Николов в отсъствието на ИТН

Народното събрание успя да гласува решение, с което слага край на неуспешния първи проучвателен мандат на Пламен Николов и ИТН след бурни противоречия в началото на заседанието.

Със 105 гласа "за", 60 "против" и 1 въздържал се депутатите приеха решението едва от втория опит, малко след като ИТН и ГЕРБ оставиха пленарната зала без кворум, а Пламен Николов обяви, че вече нямал представа дали е премиер или не.

По-рано парламентът изпадна в абсурдна ситуация, след като не успя да събере кворум при гласуването на решението, с което констатира неуспешното приключване на мандата на Пламен Николов.

Още в началото на заседанието депутатите от "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала на Народното събрание.

Липсата на кворум обаче се установи, след като ГЕРБ-СДС отказаха да гласуват по предложения проект на решение, написан от Ива Митева.

Росен Желязков от ГЕРБ призова текстът му да се проени, така че в него да се запише, че "Народното събрание не избира Пламен Николов за министър-председател", а не "Мандатът за образуване на правителство приклюва неуспешно".

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин обаче отказа да постави на гласуване това предложение, защото се различава фундаментално от приетия текст на Председателски съвет.

Атанас Атанасов (ДБ) също се противопостави на поправката на ГЕРБ, като попита Желязков какво би станало, ако мнозинството в пленарната зала гласува "против" неизбирането на Николов, след като самият той вече е декларирал, че не желае да е кандидат за премиер.

Отказът на Вигенин доведе до организиран протест на депутатите от ГЕРБ, които отказаха да се включат в гласуването на точката и така се оказа, че решението за края на проучвателния мандат на Пламен Николов не може да се вземе по процедурни причини.

Депутатите излязоха в почивка, за да решат какво ще правят с казуса.

Впоследствие Тома Биков от ГЕРБ обяви, че партията все пак ще участва в прегласуването, но ще даде гласовете си "против" текста на решението.

"Ако няма прегласуване и ако тази точка не се приеме, от днес страната ще влезе в конституционна криза. Ние се намираме в абсурдна ситуация. Тук липсва мандатоносителят, заради когото е това решение. Липсва и кандидатът за министър-председател, който се отказа от кандидатурата си по лични причини за първи път в историята. Можехме да стоим и да потриваме ръце и да вкараме цялата държава в ситуация, от която има много трудно излизане. Ние няма да направим това", каза Биков.

В самото начало на заседанието Ивайло Вълчев от ИТН обяви, че депутатите от групата няма да участват нито в обсъжданията, нито в гласуването.

"Едва ли има българкси гражданин, който да не видя какво се случи при преговорите за съставяне на кабинет. Заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на ДБ и ИБГНИ. Те заявиха, че няма да ни подкрепят, а ние направихме това, което казахме. Защо се правите, че не разбирате, че с отказването на Пламен Николов мандатът не е изпълнен, а се организират дебати по толкова прозрачен казус?", каза Вълчев в декларация от името на партията.

Той се обърна към всички по-малки парламентарни групи с думите, че вече имат "3/4 от парламента, всички са заедно и минало им го доказва".

"БСП беше с ДПС, Мая Манолова беше с ДПС, Татяна Дончева беше с БСП, Христо Иванов беше министър на Бойко Борисов, подкрепата за ГЕРБ от ДПС беше публична тайна. Поведението ви е такова, сякаш това не се е случвало. Имате исторически шанс да се съберете заедно. Ние не сме проблем, а сме решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори", каза той, след което обяви, че парламентарната група на ИТН ще напусне залата и няма да участва в разискванията.

Председателят на 46 Народно събрание Ива Митева също слезе от трибуната малко след като даде думата на Николай Хаджигенов, който прочете проекторешението с обявяването на мандата за неуспешен.

Татяна Дончева: Изключителна детинщина и инфантилност от страна на председателя на 46 НС

Зам.-председателят на събранието Татяна Дончева отправи серия от критики не само към ИТН като цяло, но и към Ива Митева, като я обвини в "инфантилност".

Дончева разкри, че Митева е писала цял ден проекторешението за прекратяването на мандата на Пламен Николов, но тази сутрин е обявила на Председателски съвет, че нямало да го подпише - въпреки че вече е сложила подписа си под текста, но на друг лист.

"Автор на това съчинение е председателят на парламента и тя трябва да се държи като председател на парламента, а не като болонка на някой сценарист", каза Дончева, след което получи забележка от страна на председателстващия заседанието Кристиан Вигенин.

"Ние не сме деца в детска градина. Никой от нас, независимо към коя група принадлежи, не е автор на този документ и не е движил досега конституционната процедура по първи мандат. Не знам какво искат да докажат тези хора. За кого и за какво решение? Ако целта е да направим държавата на дреб и всички институции да бъдат осмени и делегитимирани, това е пътят. Начинът на водене на преговори основателно поставя въпроса - тези хора всъщност какво искаха? Да има правителство, да няма правителство, да няма никога правителство, да сменяме парламенти като носни кърпички? Аз мисля, че тук има хора с различия на политически възгледи, някои може да са миналото, други да са бъдещето, но като едни коректни и здравомислещи хора трябва да направим нужното - да обявим процедурата за приключила, да дадем възможност тя да продължи напред", каза още Татяна Дончева.

Гледайте дебатите в Народното събрание на живо:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024