ИТН обяви облекченията за ваксинирани за "дискриминация"

"Има такъв народ" призова здравния министър Стойчо Кацаров да отмени разпоредбите от последната си заповед, с която дава възможност на заведенията и търговските обекти да работят при 100% капацитет, ако гарантират, че персоналът и посетителите им са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест за Covid-19.

Мярката беше обявена в четвъртък вечер, като целта й беше да стимулира имунизацията сред работещите в обекти, в които има най-чести масови събирания - т.е. с голям риск от разпространение на заразата.

Тя не задължава работодателите да ваксинират служителите си или да забранят достъпа на неимунизирани клиенти - въвеждането на това правило може да стане по избор, за да се възстанови нормалната търговска дейност. В момента тези обекти би трябвало да работят при 50% капацитет.

Няколко часа след тази заповед обаче от ИТН твърдят, че вече имало "масова реакция" от страна на работещи, които подали молба за напускане пред работодателите заради "оказания им натиск".

ИТН тълкува указанията на Кацаров като противоречащи на "основни права на гражданите, в това число правото им на труди и свободен достъп до обществени обекти".

"Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал", се твърди в позицията.

"Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права. Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор", се казва в декларация от името на партията.

ИТН следи "с голямо внимание" развитието на пандемията, но освен здравния проблем "не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях".

Малко по-късно Кацаров отхвърли твърденията, че заповедта му е дискриминационна и посочи, че тя цели да стимулира, а не да ограничава нормалната работа на заведенията, спортните зали и културните центрове.

"В момента те работят при 50% капацитет. Това не се променя. С новата заповед им се дава възможност да работят на 100%, а те казват, че ще протестират. Ако вие държите да не работите на 100%, а на 50%, моля изпратете го писмено, веднага ще отменя въпросната заповед", каза здравният министър.

Той атакува и ИТН, като коментира, че "Ако политическите сили ще наричат черното бяло и различни общественици ще си търсят повод да протестират там, където няма, няма да се получи нищо".

Стойчо Кацаров защити облекченията за ваксинирани: "Търси се повод за протест там, където го няма"

Позицията на ИТН идва в момент, в който епидемията в страната отново набира скорост и се очаква, че до седмица ще бъдат въведени ограничения за обществения сектор заради повишаването на броя новозаразени.

България остава на последно място по напълно ваксинирани хора спрямо останалите държави в ЕС.


Нова заповед на МЗ: Заведенията могат да работят със 100% капацитет, ако всички служители и посетители са ваксинирани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023