"Има такъв народ" призова здравния министър Стойчо Кацаров да отмени разпоредбите от последната си заповед, с която дава възможност на заведенията и търговските обекти да работят при 100% капацитет, ако гарантират, че персоналът и посетителите им са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест за Covid-19. 

Мярката беше обявена в четвъртък вечер, като целта й беше да стимулира имунизацията сред работещите в обекти, в които има най-чести масови събирания - т.е. с голям риск от разпространение на заразата. 

Тя не задължава работодателите да ваксинират служителите си или да забранят достъпа на неимунизирани клиенти - въвеждането на това правило може да стане по избор, за да се възстанови нормалната търговска дейност. В момента тези обекти би трябвало да работят при 50% капацитет. 

Няколко часа след тази заповед обаче от ИТН твърдят, че вече имало "масова реакция" от страна на работещи, които подали молба за напускане пред работодателите заради "оказания им натиск". 

ИТН тълкува указанията на Кацаров като противоречащи на "основни права на гражданите, в това число правото им на труди и свободен достъп до обществени обекти". 

"Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал", се твърди в позицията. 

"Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права. Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор", се казва в декларация от името на партията. 

ИТН следи "с голямо внимание" развитието на пандемията, но освен здравния проблем "не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях". 

Малко по-късно Кацаров отхвърли твърденията, че заповедта му е дискриминационна и посочи, че тя цели да стимулира, а не да ограничава нормалната работа на заведенията, спортните зали и културните центрове. 

"В момента те работят при 50% капацитет. Това не се променя. С новата заповед им се дава възможност да работят на 100%, а те казват, че ще протестират. Ако вие държите да не работите на 100%, а на 50%, моля изпратете го писмено, веднага ще отменя въпросната заповед", каза здравният министър. 

Той атакува и ИТН, като коментира, че "Ако политическите сили ще наричат черното бяло и различни общественици ще си търсят повод да протестират там, където няма, няма да се получи нищо". 

Стойчо Кацаров защити облекченията за ваксинирани: "Търси се повод за протест там, където го няма"

 

Позицията на ИТН идва в момент, в който епидемията в страната отново набира скорост и се очаква, че до седмица ще бъдат въведени ограничения за обществения сектор заради повишаването на броя новозаразени. 

България остава на последно място по напълно ваксинирани хора спрямо останалите държави в ЕС. 


Нова заповед на МЗ: Заведенията могат да работят със 100% капацитет, ако всички служители и посетители са ваксинирани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета