Снимка: © Unsplash

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде нова заповед, с която променя ограничителните мерки заради Covid-19.

Държавните администрации в страната трябва да организират дейността си така, че поне 50% от служителите да работят дистанционно, или да въведат работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа.

Въвеждането на "home office" ще важи само за онези административни служби, в които характерът на работата позволява подобен режим.

Целта на тази мярка е да се "намали значително струпването на хора в градския и междуградския транспорта в цялата страна".

С втората част от промените Кацаров дава възможност на заведения, конгресни зали, театри и музеи, спортни зали и фитнес центрове да възстановят регламентирано работата си при 100% капацитет, а на при 50% както трябваше да работят до момента.

Условието е работодателите им да гарантират, че 100% от персонала и посетителите в съответния обект са ваксинирани или са преболедували Covid-19, или разполагат с отрицателен тест за коронавирусна инфекция, направен до 72 ч. преди влизане в обекта.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

- конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

- културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

- спортни състезания с публика;

- посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

- посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

- посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане само на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол, пише още в заповедта.

По-рано днес Кацаров предупреди, че скоро ще се наложи въвеждането на нови ограничителни мерки заради увеличаването на случаите на коронавирусна инфекция в страната.

Не е ясно дали облекченията за обектите, чийто персонал и посетители са ваксинирани, ще останат и след навлизането на страната в т.нар. "оранжева" зона, очакван в следващата седмица.

Според плана, който беше въведен от екипа на Стойчо Кацаров, тогава би трябвало да влязат в сила по-строги ограничения на обществения живот - вкл. намаляване на капацитета на търговските обекти и залите до 30%.


Част от мерките заради Covid-19 може се върнат още в следващата седмица

Какви са ограничителните мерки за Covid-19 в "оранжевата" зона


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%