Снимка: © Unsplash

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде нова заповед, с която променя ограничителните мерки заради Covid-19. 

Държавните администрации в страната трябва да организират дейността си така, че поне 50% от служителите да работят дистанционно, или да въведат работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа. 

Въвеждането на "home office" ще важи само за онези административни служби, в които характерът на работата позволява подобен режим. 

Целта на тази мярка е да се "намали значително струпването на хора в градския и междуградския транспорта в цялата страна". 

С втората част от промените Кацаров дава възможност на заведения, конгресни зали, театри и музеи, спортни зали и фитнес центрове да възстановят регламентирано работата си при 100% капацитет, а на при 50% както трябваше да работят до момента. 

Условието е работодателите им да гарантират, че 100% от персонала и посетителите в съответния обект са ваксинирани или са преболедували Covid-19, или разполагат с отрицателен тест за коронавирусна инфекция, направен до 72 ч. преди влизане в обекта. 

Заповедта на здравния министър се отнася за:

-          конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

-          културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

-          спортни състезания с публика;

-          посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

-          посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

-          посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане само на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол, пише още в заповедта.

По-рано днес Кацаров предупреди, че скоро ще се наложи въвеждането на нови ограничителни мерки заради увеличаването на случаите на коронавирусна инфекция в страната. 

Не е ясно дали облекченията за обектите, чийто персонал и посетители са ваксинирани, ще останат и след навлизането на страната в т.нар. "оранжева" зона, очакван в следващата седмица. 

Според плана, който беше въведен от екипа на Стойчо Кацаров, тогава би трябвало да влязат в сила по-строги ограничения на обществения живот - вкл. намаляване на капацитета на търговските обекти и залите до 30%.


Част от мерките заради Covid-19 може се върнат още в следващата седмица

Какви са ограничителните мерки за Covid-19 в "оранжевата" зона


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект