ИТН отхвърли условието за избор на Рашков в КПКОНПИ и "нашари" в червено програмата на ПП, БСП и ДБ Снимка: © Булевард България

ИТН са върнали програмата за управление и законодателни промени на мандатоносителите БСП с десетки промени и собствени добавки - от задраскване на името на Бойко Рашков като общ кандидат за председател на КПКОНПИ, до серия от нови условия в областта на регионалното развитие и благоустройството, промяна на Закона за референдумите, плюс изисквания за приемане на два нови медийни закона - за БНТ и БНР, и за електронните медии.

Документът беше разпространен от няколко медии в петък, като председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров изрично уточни, че тези предложения са само на ИТН и все още не са одобрени от останалите участници в преговорите.

Най-много нови предложения има в частта за "Финанси и икономика", където почти всяка точка е допълнена или редактирана от ИТН.

Сферите, в които партията на Слави Трифонов няма допълнителни претенции, са "Труд и социална политика", "Околна среда", "Международни отношения и отбрана", "Спорт и младежки дейности".

Най-същественото отклонение от условията на "Продължаваме промяната" е свързано с единственото персонално предложение в документа - избора на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

"Има процедурни правила и процедура за номинации и избор. Ако се настоява името да остане, да бъде поне "Номиниране на Бойко Рашков" (вместо "Избор на Бойко Рашков за председател", б.р.), гласи поправката на ИТН.

Среща на ДБ на включени микрофони освети обречените преговори за нов кабинет

Малко по-рано днес няколко депутати от ИТН гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС по предложенията им, които опитаха да въведат пречки пред евентуална кандидатура на Рашков за ръководител на антикорупционната комисия - включително за възрастово ограничение за председателя на КПКОНПИ до 65 г.

От ПП вече заявиха, че държат не само да се приемат промените в закона за противодействие на корупцията, но и Рашков да стане титулярен председател на комисията в сегашния ѝ формат. Без това да се случи, ПП не възнамеряват да излъчат кандидат за премиер, което поставя БСП в невъзможност да си изпълни мандата.

От партията настояват още да се изберат нови състави на КЗК, БНБ и КФН с "независими и компетентни членове" (изрично е посочено, че номинации се приемат от ПП, БСП или ДБ), но и да се проведе "избор на органите, чиито мандати са изтекли" до декември 2022 г.

Това включва различни институции - от Висшия съдебен съвет и главния съдебен инспекторат до двете свободни позиции за конституционни съдии от парламентарната квота. Смяната във ВСС и инспектората обаче не може да се направи с по-малко от 2/3 мнозинство в Народното събрание.

В сектора на МРРБ се предлагат няколко промени: "създаване на условия за започване на техническо проектиране и строителство в участъка "Крупник-Кресна" от АМ "Струма" до края на септември, стартиране на тръжна процедура за проектиране на тунели през Петрохан и Хаинбоаз, както и проектиране на продължението на АМ "Черно море" (до края на годината).

От ИТН предлагат не "въвеждане на немските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка" до края на октомври, а само "разработване на концепция" за въвеждането им.

Искат и нов Закон за линейна инфраструктура, въз основа на който да се въведат правилници и стандарти, по които да се изясни как се оценяват и приемат строително ремонтни дейности.

Към сферата "Правосъдие" е записано искане за "преразглеждане на правната уредба по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление", както и "Промени в Закона за политическите партии - финансиране, наеми, разходи". На тези точки не е поставено изискване за краен срок за разлика от останалите предложения в програмата.

Очаква се останалите три партии също да опишат своите съображения по идеите на ИТН, а БСП да ги обобщи през уикенда, преди да стане ясно дали изобщо има съгласие за обща управленска платформа до края на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024