Снимка: © Булевард България

ИТН са върнали програмата за управление и законодателни промени на мандатоносителите БСП с десетки промени и собствени добавки - от задраскване на името на Бойко Рашков като общ кандидат за председател на КПКОНПИ, до серия от нови условия в областта на регионалното развитие и благоустройството, промяна на Закона за референдумите, плюс изисквания за приемане на два нови медийни закона - за БНТ и БНР, и за електронните медии.

Документът беше разпространен от няколко медии в петък, като председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров изрично уточни, че тези предложения са само на ИТН и все още не са одобрени от останалите участници в преговорите.

Най-много нови предложения има в частта за "Финанси и икономика", където почти всяка точка е допълнена или редактирана от ИТН.

Сферите, в които партията на Слави Трифонов няма допълнителни претенции, са "Труд и социална политика", "Околна среда", "Международни отношения и отбрана", "Спорт и младежки дейности".

Най-същественото отклонение от условията на "Продължаваме промяната" е свързано с единственото персонално предложение в документа - избора на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

"Има процедурни правила и процедура за номинации и избор. Ако се настоява името да остане, да бъде поне "Номиниране на Бойко Рашков" (вместо "Избор на Бойко Рашков за председател", б.р.), гласи поправката на ИТН.

Среща на ДБ на включени микрофони освети обречените преговори за нов кабинет

Малко по-рано днес няколко депутати от ИТН гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС по предложенията им, които опитаха да въведат пречки пред евентуална кандидатура на Рашков за ръководител на антикорупционната комисия - включително за възрастово ограничение за председателя на КПКОНПИ до 65 г.

От ПП вече заявиха, че държат не само да се приемат промените в закона за противодействие на корупцията, но и Рашков да стане титулярен председател на комисията в сегашния ѝ формат. Без това да се случи, ПП не възнамеряват да излъчат кандидат за премиер, което поставя БСП в невъзможност да си изпълни мандата.

От партията настояват още да се изберат нови състави на КЗК, БНБ и КФН с "независими и компетентни членове" (изрично е посочено, че номинации се приемат от ПП, БСП или ДБ), но и да се проведе "избор на органите, чиито мандати са изтекли" до декември 2022 г.

Това включва различни институции - от Висшия съдебен съвет и главния съдебен инспекторат до двете свободни позиции за конституционни съдии от парламентарната квота. Смяната във ВСС и инспектората обаче не може да се направи с по-малко от 2/3 мнозинство в Народното събрание.

В сектора на МРРБ се предлагат няколко промени: "създаване на условия за започване на техническо проектиране и строителство в участъка "Крупник-Кресна" от АМ "Струма" до края на септември, стартиране на тръжна процедура за проектиране на тунели през Петрохан и Хаинбоаз, както и проектиране на продължението на АМ "Черно море" (до края на годината).

От ИТН предлагат не "въвеждане на немските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка" до края на октомври, а само "разработване на концепция" за въвеждането им.

Искат и нов Закон за линейна инфраструктура, въз основа на който да се въведат правилници и стандарти, по които да се изясни как се оценяват и приемат строително ремонтни дейности.

Към сферата "Правосъдие" е записано искане за "преразглеждане на правната уредба по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление", както и "Промени в Закона за политическите партии - финансиране, наеми, разходи". На тези точки не е поставено изискване за краен срок за разлика от останалите предложения в програмата.

Очаква се останалите три партии също да опишат своите съображения по идеите на ИТН, а БСП да ги обобщи през уикенда, преди да стане ясно дали изобщо има съгласие за обща управленска платформа до края на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кметът на Буковлък е привикан в полицията след сигнал за купуване на гласове

Според жители на селото полицейското присъствие е по-засилено от другите населени места

Изборите днес: В отделни секции има проблеми с машините

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.