Среща на ДБ на включени микрофони освети обречените преговори за нов кабинет Снимка: © Булевард България

Шансовете за съставяне на нов кабинет клонят към нулата, ако може да се съди по коментара на Христо Иванов по време на вътрешна среща на "Демократична България" в Народното събрание.

Запис от нея изтече на живо през камерите и микрофоните на парламента, които - по неясни причини - се оказаха оставени включени след по-ранно заседание на комисия в същата залa.

От думите на Иванов става ясно, че най-големият проблем - конфликтът между ПП и ИТН - не е решен, а Корнелия Нинова го заобикаля по свои тактически причини.

Според съпредседателя на ДБ - позитивният резултат дотук е единствено, че текат преговори.

"Минахме точката, в която ПП отказваха възможността да се разговаря с ИТН - нали бяхме "меки китки", защото изобщо допускахме възможността да се разговаря с ИТН... Това означава, че ПП вече не могат да кажат "ИТН са 100% мафия, а ние сме 100% бели", коментира Иванов.

Въпросът за КПКОНПИ и Бойко Рашков обаче е нерешен. ПП са били готови на ревизия на своя проект, но ИТН не искат да гласуват "за", докато не се конституира правителство.

"Тошко казва, че ще гласуват след избиране на правителство, защото искат да са сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние ще сме в коалицията, в която тази бухалка ще я управлява. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, после да отидем на избори и вие да я контролирате", предава разговорите Христо Иванов.

Той укорява задочно Корнелия Нинова за това, че не е поставила въпрос пред ИТН да сменят преговорния си екип с неутрални хора (те излъчиха Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов) и да поиска партията на Слави Трифонов изобщо да не предлага министри.

"В момента Корнелия Нинова казва "Ами аз не знам дали те няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде..."... Аз очаквам, че това ще доведе до силен блокаж на втори етап. Нещо, което го видяхме на тази среща, защото пристигнаха Тошко и г-жа Митева и почнаха да се държат така, сякаш нищо не се е случило - нагло, арогантно и т.н.", казва Иванов.

Той описва риск от "фатално късо съединение" още следващата седмица, когато Асен Василев и Тошко Йорданов ще трябва да преговарят за персонален състав на кабинета - включително за това какъв министерски пост да заеме Кирил Петков.

По думите на Христо Иванов - Корнелия Нинова избягва да реши основния въпрос, като използва формулата на ДБ кандидат-премиерът да излъчи собствен екип, защото "това намалява нейните шансове да бъде в състава на Министерски съвет".

"Казвам ви това, защото го виждам като фактор, който поддържа висок конфликтния потенциал и не елиминира неговите проблеми. Може да има някаква друга идея, но като цяло с генерала след тази среща си казахме, че отиваме на избори. А изборите при този календар, за който говорим, ще бъдат на 16 октомври. Просто да си планирате", казва Христо Иванов (заради думите на Нинова, че ще задържи мандата до 15 август).

На въпрос от Антоанета Цонева дали това означава, че преговорите за кабинет занапред стават безсмислени, Иванов отказва да даде конкретен отговор.

"Описвам ви фактите. Не мога да кажа към какъв сценарий... Нито мога да вляза в главата на Кирил и Асен, нито мога да вляза в главатана Тошко и Ивето, нито в главата на Корнелия", коментира председателят на "Да България", на което Цонева коментира, че има риск да "плащаме цена за нещо, което изглежда да не се случи" и призовава "да се намерят някакви баланси".

На 15-та минута от разговорите някой все пак информира участниците в заседанието, че дискусиите им се излъчват онлайн, като предаването е прекратено. Депутати от ГЕРБ разпространиха запис от него през каналите си във Facebook.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов потвърди, че срещата се е случила, но обвини ГЕРБ, че "се държат като диверсионна група".

"Откъде се снабдиха с този запис, как ни записаха, сега да излизат да коментират. Изумен съм как се случи такова нещо", казва той, като уличи администрацията на Народното събрание в партийна лоялност към ГЕРБ заради гафа.


ИТН отхвърли условието за избор на Рашков в КПКОНПИ и "нашари" в червено програмата на ПП, БСП и ДБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024