ИТН поиска от Мария Габриел ясни срокове: "В момента сте един кандидат-премиер без подкрепа" Снимка: © Screenshot

"Има такъв народ" (ИТН) хареса приоритетите, изложени от кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел, но искат те да бъдат очертани в конкретна програмата със срокове и стъпки. Само тогава партията може да постигне съгласие за участие в евентуален редовен кабинет с ГЕРБ. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов с Габриел.

"Всичко, което очертахте е прекрасно. Въпросът е в детайлите и акцентите - там може да имаме разминавания... Можем да стигнем до съгласие само при ясно очертани приоритети и мерки", каза той.

Йорданов похвали позицията на Габриел за внасянето на искане за оставката на главния прокурор във ВСС, като акцентира върху факта, че ГЕРБ най-накрая е стигнала до този извод, макар и 2-3 години по-късно.

"В момента вие сте един кандидат за премиер без подкрепа, за да я получите от парламента трянбва да се търси съгласие от повече политически партии", каза той.

В четвъртък еврокомисарят и кандидат-премиер на ГЕРБ Мария Габриел се среща с всички парламентарни групи без "Възраждане" за разговори около формирането на редовно правителство. Срещите започнаха с фалстарт, след като от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) не се явиха заради отсъствието на двамата от лидерите ѝ - Кирил Петков и Асен Василев. Тя вече проведе срещи с представителите на ДПС и БСП.

Председателят на групата на ИТН не пропусна и възможността да се похвали за това, че партията му е свалила последния редовен кабинет, оглавяван от Кирил Петков. Той направи това по повод призивите на ГЕРБ за диалог, които били важни за групата им.

"Надявам се да осъзнавате това, което казахте - че трябва да има диалог. Силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма политическа партия няма как да се случи, колкото и да е изкушаващо. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт, когато заради подобен подход и грешни решения ние свалихме това правителство, което стана вредно", изтъкна Йорданов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024