Снимка: © Булевард България

Доскорошният председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански (ИТН) лансира версия, според която директорът на МВФ Кристалина Георгиева планира да се върне в България и да оглави БНБ.

В интервю за в. "Сега" Каримански обвързва тази хипотеза с посещението на Георгиева в София в началото на септември, малко преди Световната банка да публикува доклада с разследването срещу нея и Симеон Дянков за оказване на неправомерен натиск срещу служители при изготвянето на класацията "Doing Business".

Каримански поиска да бъде оповестено с кого Кристалина Георгиева е имала срещи по време на визитата си в България и дали "има нужда от индулгенции" след скандала в Световната банка.

"Бих искал журналистите да могат да зададат тези въпроси, защото в публицистичните издания на почти всички електронни медии липсваше този скандал като централна тема. Забележете, в която и да е централна електронна медия нямаше достатъчно задълбочен коментар или въпроси за нейното посещение и нейните срещи, какво е дискутирано в тях. Нали модерната дума е да бъдем почтени? Друг е въпросът кой как измерва почтеността", каза той.

Нобеловият лауреат Пол Ромър обвини Кристалина Георгиева в прикриване на манипулациите в Doing Business

Финансовият експерт на ИТН настояваше 46 Народно събрание да направи избора за нов гуверньор на БНБ още през август, въпреки че разпускането на парламента вече беше въпрос на време. Процедурата така и не беше проведена, тъй като ГЕРБ, БСП, "Демократична България" и ИБГНИ отказаха да я подкрепят.

Името на самия Любомир Каримански беше спрягано като потенциална кандидатура на "Има такъв народ" за позицията на управител на Централната банка.

Мандатът на Димитър Радев изтече през юли 2021 г., но законът позволява той да остане на поста си до избора на нов гуверньор. Преди да бъде избран за ръководител на БНБ през 2015 г., Радев е работил 14 години в МВФ.

На въпроса за отношенията на ИТН към новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, Каримански изрази позитивно впечатление от работата на финансовия министър. През юли 2021 г. обаче той беше човекът, който уличи в конфликт на интереси Петков и заместничката на Василев в МФ Виолета Лорер, която е съпруга на Даниел Лорер (едно от водещите лица на "Продължаваме промяната").

"Работейки по актуализацията на бюджета, видях много добре структурата на мисленето на Асен Василев като финансов министър, не мога да кажа, че имаме някакви съществени различия, напротив. Работихме в много добър синхрон. Критики не съм имал към Асен Василев до този момент. Ако към Кирил Петков съм задавал въпроси, нека да не приемаме въпросите като критики. когато питаме министри, би трябвало те да приемат тези въпроси като възможност за достатъчно добро поле на изява на това, което те приемат като почтеност. Да дадат една по-голяма яснота. Това не е атака. Аз смятам, че те достатъчно добре изясниха как стоят нещата. Приемам, че това е "почтено", засега, докато не се появят нови факти. За мен е важно да има един стандарт. Ако ние прилагаме този стандарт към ГЕРБ, искаме да го приложим към ИТН и всички останали парламентарни групи", каза той.


Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"