Снимка: © Булевард България

Доскорошният председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански (ИТН) лансира версия, според която директорът на МВФ Кристалина Георгиева планира да се върне в България и да оглави БНБ. 

В интервю за в. "Сега" Каримански обвързва тази хипотеза с посещението на Георгиева в София в началото на септември, малко преди Световната банка да публикува доклада с разследването срещу нея и Симеон Дянков за оказване на неправомерен натиск срещу служители при изготвянето на класацията "Doing Business". 

Каримански поиска да бъде оповестено с кого Кристалина Георгиева е имала срещи по време на визитата си в България и дали "има нужда от индулгенции" след скандала в Световната банка. 

"Бих искал журналистите да могат да зададат тези въпроси, защото в публицистичните издания на почти всички електронни медии липсваше този скандал като централна тема. Забележете, в която и да е централна електронна медия нямаше достатъчно задълбочен коментар или въпроси за нейното посещение и нейните срещи, какво е дискутирано в тях. Нали модерната дума е да бъдем почтени? Друг е въпросът кой как измерва почтеността", каза той. 

Нобеловият лауреат Пол Ромър обвини Кристалина Георгиева в прикриване на манипулациите в Doing Business

Финансовият експерт на ИТН настояваше 46 Народно събрание да направи избора за нов гуверньор на БНБ още през август, въпреки че разпускането на парламента вече беше въпрос на време. Процедурата така и не беше проведена, тъй като ГЕРБ, БСП, "Демократична България" и ИБГНИ отказаха да я подкрепят. 

Името на самия Любомир Каримански беше спрягано като потенциална кандидатура на "Има такъв народ" за позицията на управител на Централната банка. 

Мандатът на Димитър Радев изтече през юли 2021 г., но законът позволява той да остане на поста си до избора на нов гуверньор. Преди да бъде избран за ръководител на БНБ през 2015 г., Радев е работил 14 години в МВФ. 

На въпроса за отношенията на ИТН към новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, Каримански изрази позитивно впечатление от работата на финансовия министър. През юли 2021 г. обаче той беше човекът, който уличи в конфликт на интереси Петков и заместничката на Василев в МФ Виолета Лорер, която е съпруга на Даниел Лорер (едно от водещите лица на "Продължаваме промяната"). 

"Работейки по актуализацията на бюджета, видях много добре структурата на мисленето на Асен Василев като финансов министър, не мога да кажа, че имаме някакви съществени различия, напротив. Работихме в много добър синхрон. Критики не съм имал към Асен Василев до този момент. Ако към Кирил Петков съм задавал въпроси, нека да не приемаме въпросите като критики. когато питаме министри, би трябвало те да приемат тези въпроси като възможност за достатъчно добро поле на изява на това, което те приемат като почтеност. Да дадат една по-голяма яснота. Това не е атака. Аз смятам, че те достатъчно добре изясниха как стоят нещата. Приемам, че това е "почтено", засега, докато не се появят нови факти. За мен е важно да има един стандарт. Ако ние прилагаме този стандарт към ГЕРБ, искаме да го приложим към ИТН и всички останали парламентарни групи", каза той. 


Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина