Ива Михайлова: четири деца, една вяра и безброй обувки

Ива Михайлова е един от силните "италиански гласове", когато стане дума за височайша визита в България и особено на представител на римо-католическата църква.

Започва кариерата си от радиостанцията на Ватиканската държава, радио Ватикана, но връзката ѝ с Италия и католицизма е много по-стара.

Докато учи в Италианския лицей, драматичните вътрешни кризи на тийнейджърството отвеждат Ива в католическата църква в София. Там тя открива надеждата и отговорите, от които има нужда към онзи момент, а по-нататък – и мъжа, с когото ще създаде семейство, което ще се вози в седемместен автомобил и ще изяжда по няколко пакета макарони на обяд.

Но за това след малко.

Докато учи журналистика в Софийския, Ива започва стаж в радио Ватикана като кореспондент от България, а след това записва магистратура в римския университет Sapienza Universita di Roma и продължава дейността си като сътрудник на радиото. В момента тя работи в посолството на Малтийския орден, а ние я познаваме от работата ѝ в медиите: Ива има зад гърба си години като водещ на новините в Re:TV, като редактор на сутрешия блок по БНТ и като автор и редактор в български онлайн медии и италиански агенции.

Ива Михайлова, деца
Ива носи дамски черни лоуфъри Graceland.

1,2,3...4

Някъде там, между новините и текстовете, се появява Елена, кръстена на майката на Ива. 2 години по-късно в семейството идва Мария. Наречена с любимото име на Ива. Няколко години по-късно пристига и третата сестра, Кристина. А преди 3 години към тях се присъединява Борислав Франциск.

Сега всички те са част от нашия специален проект с немската верига Deichmann, в който търсим ключа към мистерията какви обувки търсят и носят многодетните семейства и как излежда животът "на много крака и ръце".

Преди да стигнем до обувките обаче ще се върнем стъпка назад, защото със сигурност се чудите какво е това име „Борислав Франциск“ и дали е част от концепцията „Стивън-Майкъл, кръстен на дядо си Стефан и дядо си Милко“. Като имате предвид обаче, че трите дъщери на Ива се казват Елена, Мария и Кристина, а не Ая, Ия и Оя, трябва да предположите, че в историята на името Борислав Франциск има идея и доза провидение. И наистина...

Когато Кристина е само на година, майка ѝ се наема с нелеката задача участва активно в организацията на посещението на папа Франциск в България през 2019 г. Два месеца след старта на подготовката, Ива разбира, че е бременна.

„Цялата ми бременност мина в тичане, превеждане и организиране. Напълно пречупих идеята, че бременната жена не може да прави нищо и трябва само да си лежи и да си почива.“, разказва тя.

Когато папа Франциск пристига у нас, Ива, съпругът ѝ и трите момичета отиват на площада, където, разбира се, е пълно с полиция и хора. Мария решава, че са отишли на кръщенето на папата, защото има толкова много хора и всичко е толкова празнично, а какъв по-голям празник от кръщенето. Тогава папа Франциск благославя бъдещия Борислав, който още е в корема на майка си, както и цялото семейство, на специална литургия. И така, към името Борислав се добавя и Франциск: едно дете, благословено от главата на Римокатолическата църква.

Ива Михайлова, деца
Борислав Франциск е обут с детски бели сникъри с велкро Adidas Breakneat l и е с раница Fila.

Родители на стоножки

Може би не сте се замисляли колко чифта обувки има в дома на едно шестчленно семейство, но Ива ще ви каже: много са. Съпругът ѝ често казва, че са родители на стоножки. 4 деца с по 2 крака, без да забравяме колко бързо децата израстват обувките си и се нуждаят от нови. Затова Ива е в непрестанно търсене на удобни, лесни за почистване обувки, които да могат да се похвалят и с така необходимия баланс между качество и цена.

Открива ги в Deichmann. Новите маратонки на децата са изцапани с кал и изрисувани с флумастери още в първата седмица след купуването им, но няма страшно, Ива е открила, че белите adidas, които са любими на момичетата, се почистват с Cif и всичко се случва лесно и бързо. Не че има друг вариант, когато преди училище/градина трябва да обуеш обувки на 8 крака.

"Целият ни таван е пълен с кутии с обувки. Повечето се използват от поне по две деца, затова ми е важно обувките да са издръжливи, от добри материали, но и естетически издържани, естествено. Момичетата са си момичета и имат отношение към обувките", казва Ива.

Ива Михайлова, деца

Голямото семейство: законите на джунглата в действие

„Никога не сме си поставяли за цел да имаме 4 деца, но ето. Сега никога не ни е скучно“, казва Ива.

„Известно неудобство е, че нямаш никакво време за нищо, най-малко за себе си. И да, случва се някой да отиде несресан на детска градина, друг да не се изкъпе всеки ден. Но знаете ли, в семейството ни няма злояди деца. Всеки яде всичко и няма претенции, защото при четири деца взаимодействието е малко като в дивата природа: знае се, че ако не си изядеш яденето, веднага ще ти го изяде някой друг“.

Принципът на джунглата е приложим в многодетното семейство и по отношение на играчките.

„Като всички деца, и моите непрекъснато се карат и бият за играчки, дори когато имат еднакви играчки. Който държи играчката му да принадлежи единствено на него, си я крие и си я пази.“, казва Ива.

И ако сте родители на едно или на две места и когато тръгвате на море ви се струва, че мъкнете много багаж, представете си за момента почивката на семейството на Ива.

„Пътуваме със седемместен автомобил и задължително ангажираме цяла къща под наем, няма как да се поберем в една стая. Багажът е в несметни количества“, казва тя.

Ива Михайлова, деца

Момичета към момчета: 3:1

В семейството на Ива формулата 3 към 1 по отношение на пола на децата изглежда работи. Смешното е, че освен с трактори и камиони, Борислав си играе с кукли, носи гривни, избира си розови дрехи и маратонки и с готовност подава ръка за лакиране на ноктите.

„Той не знае какво е да си момче“, разказва Ива и добавя, че разликата между отглеждането на момиче и момче е доста съществена.

„Той е много жив, див, игрив, палав, пълен с енергия, не може да стои на едно място. Момичетата бяха по-послушни и с тях всичко се случваше по-лесно. По-рано проговориха, по-рано проходиха, не бяха толкова привързани към мен. Той много по-трудно се отделя от нас, въпреки че е свикнал с други хора“.

Може би затова и когато раздаваме обувките от Deichmann за снимките, Борислав се радва също толкова колкото и сестрите му. Той е единственият и който още не може да се обува сам, но от двете му страни го подхваща по някоя сестра и всичко изглежда като игра.

Ива Михайлова - дъщеря Кристина - Deichmann - интервю
Кристина носи детски бели сникъри с велкро adidas advantage I.

И въпреки че в това семейство постоянно някой бяга, подскача или търси майка си, около Ива цари едно необяснимо спокойствие.

Дали поради вътрешна сила на характера или заради религията, Ива изглежда се е издигнала над дребни битови неудобства, като факта, например, че е забравила торбата с дрехите на децата за снимките. С голямо хладнокръвие приема и сериозните неща и предизвикателствата в живота.

„Религията много пъти ми е помагала в трудни за мен моменти. Това, че вярвам, че има Господ и че нашият земен път не приключва със смъртта, ми дава надежда, утеха и по-широк хоризонт“, казва тя.

На въпроса как поддържа вярата си, тя отговаря, че в началото от помощ ѝ е бил примерът на другите хора около нея. Хора, които са успявали да преодолеят своите трудни моменти, вярвайки, че Господ им помага, макар и невинаги по начина, по който са очаквали. И ни разказва една библейска притча, в която Иисус спял в лодката си с учениците му наоколо и навън се разразила страховита буря. Когато те го попитали защо спи докато те потъват, се оказало, че всъщност не спи, а е близо до тях и им помага.

Така, с натрупването на житейски опит, вярващият човек разбира, че е винаги пазен и че понякога просто трябва да изчака бурята да свърши. А тя винаги, винаги свършва.

Ива Михайлова, деца
Мария е обута с дамски бели сникъри Puma Carina 2.0.

Септември: back to school. Back to worry.

Времето, в което децата се връщат в училищата и детските градини е вълнуващо, но и напрягащо за родителите. В многочленните семейства като това на Ива предстои сериозно пазаруване на тетрадки, учебници, дрехи и обувки. Членува се в 4 Facebook ученически/градински групи, ходи се на 4 родителски срещи, измислят се 4 тоалета за първия учебен ден.

Ива Михайлова, деца

Елена е с дамски бели сникъри Graceland и лилава раница Adidas.

И докато позитивната страна на тръпката "15 септември" е безспорна, също толкова безспорна е и радостта, че има компании, които отнемат от напрежението на първите учебни дни и месеци.

Защото, както пее Паоло Нутини, „I put some new shoes on and suddenly everything is right”.

Ива Михайлова интервю Deichmann - деца - Борислав Франциск и Елена


кецове - Deichmann Back to school Няколко добри модела обувки за есента, които няма да съборят бюджета ви

Гергана Боева - илюстратор, инфлуенсър, майка на Зара, Марти и Яна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024