Ива Михайлова е един от силните "италиански гласове", когато стане дума за височайша визита в България и особено на представител на римо-католическата църква.

Започва кариерата си от радиостанцията на Ватиканската държава, радио Ватикана, но връзката ѝ с Италия и католицизма е много по-стара.

Докато учи в Италианския лицей, драматичните вътрешни кризи на тийнейджърството отвеждат Ива в католическата църква в София. Там тя открива надеждата и отговорите, от които има нужда към онзи момент, а по-нататък – и мъжа, с когото ще създаде семейство, което ще се вози в седемместен автомобил и ще изяжда по няколко пакета макарони на обяд.

Но за това след малко.

Докато учи журналистика в Софийския, Ива започва стаж в радио Ватикана като кореспондент от България, а след това записва магистратура в римския университет Sapienza Universita di Roma и продължава дейността си като сътрудник на радиото. В момента тя работи в посолството на Малтийския орден, а ние я познаваме от работата ѝ в медиите: Ива има зад гърба си години като водещ на новините в Re:TV, като редактор на сутрешия блок по БНТ и като автор и редактор в български онлайн медии и италиански агенции.

Ива Михайлова, деца
Ива носи дамски черни лоуфъри Graceland.

1,2,3...4

Някъде там, между новините и текстовете, се появява Елена, кръстена на майката на Ива. 2 години по-късно в семейството идва Мария. Наречена с любимото име на Ива. Няколко години по-късно пристига и третата сестра, Кристина. А преди 3 години към тях се присъединява Борислав Франциск.

Сега всички те са част от нашия специален проект с немската верига Deichmann, в който търсим ключа към мистерията какви обувки търсят и носят многодетните семейства и как излежда животът "на много крака и ръце".

Преди да стигнем до обувките обаче ще се върнем стъпка назад, защото със сигурност се чудите какво е това име „Борислав Франциск“ и дали е част от концепцията „Стивън-Майкъл, кръстен на дядо си Стефан и дядо си Милко“. Като имате предвид обаче, че трите дъщери на Ива се казват Елена, Мария и Кристина, а не Ая, Ия и Оя, трябва да предположите, че в историята на името Борислав Франциск има идея и доза провидение. И наистина...

Когато Кристина е само на година, майка ѝ се наема с нелеката задача участва активно в организацията на посещението на папа Франциск в България през 2019 г. Два месеца след старта на подготовката, Ива разбира, че е бременна.

„Цялата ми бременност мина в тичане, превеждане и организиране. Напълно пречупих идеята, че бременната жена не може да прави нищо и трябва само да си лежи и да си почива.“, разказва тя.

Когато папа Франциск пристига у нас, Ива, съпругът ѝ и трите момичета отиват на площада, където, разбира се, е пълно с полиция и хора. Мария решава, че са отишли на кръщенето на папата, защото има толкова много хора и всичко е толкова празнично, а какъв по-голям празник от кръщенето. Тогава папа Франциск благославя бъдещия Борислав, който още е в корема на майка си, както и цялото семейство, на специална литургия. И така, към името Борислав се добавя и Франциск: едно дете, благословено от главата на Римокатолическата църква.

Ива Михайлова, деца
Борислав Франциск е обут с детски бели сникъри с велкро Adidas Breakneat l и е с раница Fila.

Родители на стоножки

Може би не сте се замисляли колко чифта обувки има в дома на едно шестчленно семейство, но Ива ще ви каже: много са. Съпругът ѝ често казва, че са родители на стоножки. 4 деца с по 2 крака, без да забравяме колко бързо децата израстват обувките си и се нуждаят от нови. Затова Ива е в непрестанно търсене на удобни, лесни за почистване обувки, които да могат да се похвалят и с така необходимия баланс между качество и цена.

Открива ги в Deichmann. Новите маратонки на децата са изцапани с кал и изрисувани с флумастери още в първата седмица след купуването им, но няма страшно, Ива е открила, че белите adidas, които са любими на момичетата, се почистват с Cif и всичко се случва лесно и бързо. Не че има друг вариант, когато преди училище/градина трябва да обуеш обувки на 8 крака.

"Целият ни таван е пълен с кутии с обувки. Повечето се използват от поне по две деца, затова ми е важно обувките да са издръжливи, от добри материали, но и естетически издържани, естествено. Момичетата са си момичета и имат отношение към обувките", казва Ива.

Ива Михайлова, деца

Голямото семейство: законите на джунглата в действие

„Никога не сме си поставяли за цел да имаме 4 деца, но ето. Сега никога не ни е скучно“, казва Ива.

„Известно неудобство е, че нямаш никакво време за нищо, най-малко за себе си. И да, случва се някой да отиде несресан на детска градина, друг да не се изкъпе всеки ден. Но знаете ли, в семейството ни няма злояди деца. Всеки яде всичко и няма претенции, защото при четири деца взаимодействието е малко като в дивата природа: знае се, че ако не си изядеш яденето, веднага ще ти го изяде някой друг“.

Принципът на джунглата е приложим в многодетното семейство и по отношение на играчките.

„Като всички деца, и моите непрекъснато се карат и бият за играчки, дори когато имат еднакви играчки. Който държи играчката му да принадлежи единствено на него, си я крие и си я пази.“, казва Ива.

И ако сте родители на едно или на две места и когато тръгвате на море ви се струва, че мъкнете много багаж, представете си за момента почивката на семейството на Ива.

„Пътуваме със седемместен автомобил и задължително ангажираме цяла къща под наем, няма как да се поберем в една стая. Багажът е в несметни количества“, казва тя.

Ива Михайлова, деца

Момичета към момчета: 3:1

В семейството на Ива формулата 3 към 1 по отношение на пола на децата изглежда работи. Смешното е, че освен с трактори и камиони, Борислав си играе с кукли, носи гривни, избира си розови дрехи и маратонки и с готовност подава ръка за лакиране на ноктите.

„Той не знае какво е да си момче“, разказва Ива и добавя, че разликата между отглеждането на момиче и момче е доста съществена.

„Той е много жив, див, игрив, палав, пълен с енергия, не може да стои на едно място. Момичетата бяха по-послушни и с тях всичко се случваше по-лесно. По-рано проговориха, по-рано проходиха, не бяха толкова привързани към мен. Той много по-трудно се отделя от нас, въпреки че е свикнал с други хора“.

Може би затова и когато раздаваме обувките от Deichmann за снимките, Борислав се радва също толкова колкото и сестрите му. Той е единственият и който още не може да се обува сам, но от двете му страни го подхваща по някоя сестра и всичко изглежда като игра.

Ива Михайлова - дъщеря Кристина - Deichmann - интервю
Кристина носи детски бели сникъри с велкро adidas advantage I.

И въпреки че в това семейство постоянно някой бяга, подскача или търси майка си, около Ива цари едно необяснимо спокойствие.

Дали поради вътрешна сила на характера или заради религията, Ива изглежда се е издигнала над дребни битови неудобства, като факта, например, че е забравила торбата с дрехите на децата за снимките. С голямо хладнокръвие приема и сериозните неща и предизвикателствата в живота.

„Религията много пъти ми е помагала в трудни за мен моменти. Това, че вярвам, че има Господ и че нашият земен път не приключва със смъртта, ми дава надежда, утеха и по-широк хоризонт“, казва тя.

На въпроса как поддържа вярата си, тя отговаря, че в началото от помощ ѝ е бил примерът на другите хора около нея. Хора, които са успявали да преодолеят своите трудни моменти, вярвайки, че Господ им помага, макар и невинаги по начина, по който са очаквали. И ни разказва една библейска притча, в която Иисус спял в лодката си с учениците му наоколо и навън се разразила страховита буря. Когато те го попитали защо спи докато те потъват, се оказало, че всъщност не спи, а е близо до тях и им помага.

Така, с натрупването на житейски опит, вярващият човек разбира, че е винаги пазен и че понякога просто трябва да изчака бурята да свърши. А тя винаги, винаги свършва.

Ива Михайлова, деца
Мария е обута с дамски бели сникъри Puma Carina 2.0.

Септември: back to school. Back to worry.

Времето, в което децата се връщат в училищата и детските градини е вълнуващо, но и напрягащо за родителите. В многочленните семейства като това на Ива предстои сериозно пазаруване на тетрадки, учебници, дрехи и обувки. Членува се в 4 Facebook ученически/градински групи, ходи се на 4 родителски срещи, измислят се 4 тоалета за първия учебен ден.

Ива Михайлова, деца

Елена е с дамски бели сникъри Graceland и лилава раница Adidas.

И докато позитивната страна на тръпката "15 септември" е безспорна, също толкова безспорна е и радостта, че има компании, които отнемат от напрежението на първите учебни дни и месеци.

Защото, както пее Паоло Нутини, „I put some new shoes on and suddenly everything is right”.

Ива Михайлова интервю Deichmann - деца - Борислав Франциск и Елена


кецове - Deichmann Back to school Няколко добри модела обувки за есента, които няма да съборят бюджета ви

Гергана Боева - илюстратор, инфлуенсър, майка на Зара, Марти и Яна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър