Ива Митева е уволнена от администрацията на Народното събрание

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева се оказва съкратена от администрацията на парламента, където тя заемаше директорска длъжност.

Митева определя като "типична политическа репресия" отстраняването си в коментар пред "Офнюз". Тя планира да обжалва решението по съдебен път.

Уволнението е станало през структурна промяна на щатната длъжност. Дирекцията, която тя оглавяваше, "Законодателна дейност и право на ЕС" е закрита със заповед на Росен Желязков от 10 октомври.

Предстои тази служба да се премести към структурата на дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове", която ще се преименува "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз".

От пресслужбата на Народното събрание потвърдиха, че длъжността на Ива Митева е съкратена със закриването на старата ѝ дирекция.

"С промяната се постига съсредоточаване на експертното обслужване на законодателния процес, като поредица от последователни и взаимосвързани действия по внесените законопроекти, в едно самостоятелно административно звено. С нея се преодолява съществуващата до момента разпокъсаност на процеса, обслужван от две дирекции, и се намалява възможността за допускане на грешки във финалните текстове. Сега цялостната дейност - от постъпването на даден законопроект, неговото разпределяне по комисии, даването на правни становища, участието в заседанията на водещите комисии при разглеждането му, правно-техническото окончателно оформяне на приетия закон, ще бъде съсредоточено в едно административно звено. Подобна работеща конструкция е съществувала и преди в структурата на администрацията", се казва в позицията на НС.

Ива Митева беше депутат в три къси мандата на Народното събрание между април 2021 и август 2022. Тя беше водещият юрист на групата на "Има такъв народ", като насред предизборната кампания за 46 Народно събрание защити и докторска степен по право в БАН.

Политическата ѝ кариера обаче тръгна към финал, след като ИТН свали кабинета на Кирил Петков през лятото на 2022 г. с вот на недоверие, а преди това гласува за отстраняването на Никола Минчев като председател на 47 Народно събрание.

ИТН не успя да прескочи бариерата на последвалите предсрочни избори, а Митева напусна партията заедно с Любомир Каримански.

И двамата си намериха работа в държавната администрация - тя се върна на работата си в правната дирекция на Народното събрание, а той е съветник на служебния министър на финансите Росица Велкова в кабинета на Гълъб Донев.

Изненадващо, двамата пак се явиха на изборите през април 2023 г. със съвсем нова листа - "Коалиция Заедно", която събра само 0,35% подкрепа от гласувалите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024