Ива Митева може да се върне начело на Правната дирекция в Народното събрание

Бившият председател на 45 и 46 Народно събрание Ива Митева не успя да спечели нов мандат на депутат, но вероятно ще се върне на работа в парламента - като директор на правната дирекция.

Това беше позицията, която тя заемаше, преди да се включи в листите на "Има такъв народ" на изборите през пролетта на 2021 г. Според данни на "24 часа" - длъжността ѝ дава статут на държавен служител, който върви в комплект с гаранция за запазване на работното място при определени хипотези.

Държавен служител, който бъде избран за народен представител, министър, кмет или бъде назначен за областен управител - има право след прекратяване на пълномощията му да заеме предишната си длъжност. За времето на отсъствието му на същата длъжност може да бъде назначено друго лице като заместник.

В случаите, когато тази длъжност е закрита, на лицето се предлага друга равностойна длъжност по служебно правоотношение в същата администрация, според Закона за държавния служител.

Митева беше водач на листите на ИТН в Русе и София 23 МИР на последните парламентарни избори на 2 октомври, но партията финишира под 4-процентовата бариерата за парламентарно представителство.

Дали тя ще се възползва от правото си да се върне на работа в администрацията на Народното събрание - ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Само преди дни бившият председател на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН се сдоби с нова работа като съветник на министъра на финансите Росица Велкова.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов реши да вземе в екипа си като свой заместник Теодора Генчовска (по-рано - външен министър от квотата на ИТН). В ръководството на МВнР остана да работи и друг кадър от партията на Слави Трифонов - Велислава Петрова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024