Ива Митева: Отказът на Слави е достоен, в парламента трябва да влязат експертите (листи на ИТН) Снимка: © Parliament.bg

Отказът на Слави Трифонов да стане депутат е „достойно поведение“, а не „противоречиво“ – това е мнението на Ива Митева от „Има такъв народ“.

Председателят на 45-ото Народно събрание и бивш член на Правната комисия заяви, че в парламента трябва да влязат „истинските експерти“. В интервю за NOVA тя обаче отказа да отговори на въпроса коя е „другата институция“, от която Трифонов може да носи отговорност.

В понеделник лидерът на „Има такъв народ“ публикува във Facebook послание, с което намекна за включване в президентската битка. „Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето“, гласи съобщението му.

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат, намеква за президент

„Попитайте него, аз също не знам коя е тази институция“, каза Ива Митева. „Аз смятам, че това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които после се отказват – това не е достойно поведение. Той стана депутат, но беше ясно, че парламентът ще е с кратък живот. Това не е противоречиво поведение - щом е решил, че мястото му не е в парламента... Там трябва да влязат истинските експерти и да се работи както трябва“.

„Ние говорим за въвеждане на мажоритарни избори. Там лидерът трябва да застане с лицето си и след като бъде избран, трябва да влезе в парламента. Той знае, че няма да е там“, каза Митева, без да дава повече подробности.

Председателят на 45-ото Народно събрание води две листи на партията на Трифонов – в столичния 24 МИР и в Разград. Водач в 25 МИР е сценаристът Филип Станев, който запазва мястото си в района. Той ще е на челна позиция и във Варна – един от двата МИР, в които Слави Трифонов водеше на предходните избори. За столичния 23 МИР ИТН залагат на експерта по сигурност Николай Радулов, който се отказа от депутатското си място след вота на 4 април.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново води листата в Пловдив-област, а тази в Пловдив-град все още не е регистрирана.

Друг от сценаристите – Ивайло Вълчев, отново води в Бургас, а сега е първи в листата и в Силистра. В Стара Загора, където Трифонов също беше водач, сега първи е местният лидер Тихомир Тенев.

Няма промяна в София-област и Кюстендил, където водач отново е секретарят на партията Виктория Василева.

Иво Атанасов от контролната комисия на ИТН отново е на челна позиция във Видин, а във Враца първи е областният координатор Георги Георгиев. В Габрово начело е Деляна Пешева, в Добрич – Дилян Господинов, в Ловеч – Любомир Каримански, а в Кърджали – Васил Георгиев.

Репортерът от телевизията на Слави Трифонов Станислав Балабанов е водач в Пазарджик и в Перник. Областният координатор Светлин Стоянов е първи в листата в Русе, а в Хасково водач е хирургът д-р Силви Кирилов. След него е Мика Зайкова. На предходните избори от Хасково партията на Трифонов реализира само един мандат.

„Моето вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство“, каза във вторник Ива Митева. Тя заяви, че машинното гласуване в чужбина може да отпадне, след като ЦИК и доставчикът на устройства "Сиела Норма" не се разбраха за цената на поръчката. Каза обаче, че опасност за изборния процес няма.


ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" - няма споразумение за допълнителни 1500 машини

Подмладяването на ГЕРБ: "Тик токър" в хасковската листа



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024