Снимка: © Parliament.bg

Отказът на Слави Трифонов да стане депутат е „достойно поведение“, а не „противоречиво“ – това е мнението на Ива Митева от „Има такъв народ“.

Председателят на 45-ото Народно събрание и бивш член на Правната комисия заяви, че в парламента трябва да влязат „истинските експерти“. В интервю за NOVA тя обаче отказа да отговори на въпроса коя е „другата институция“, от която Трифонов може да носи отговорност.

В понеделник лидерът на „Има такъв народ“ публикува във Facebook послание, с което намекна за включване в президентската битка. „Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето“, гласи съобщението му.

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат, намеква за президент

„Попитайте него, аз също не знам коя е тази институция“, каза Ива Митева. „Аз смятам, че това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които после се отказват – това не е достойно поведение. Той стана депутат, но беше ясно, че парламентът ще е с кратък живот. Това не е противоречиво поведение - щом е решил, че мястото му не е в парламента... Там трябва да влязат истинските експерти и да се работи както трябва“.

„Ние говорим за въвеждане на мажоритарни избори. Там лидерът трябва да застане с лицето си и след като бъде избран, трябва да влезе в парламента. Той знае, че няма да е там“, каза Митева, без да дава повече подробности.

Председателят на 45-ото Народно събрание води две листи на партията на Трифонов – в столичния 24 МИР и в Разград. Водач в 25 МИР е сценаристът Филип Станев, който запазва мястото си в района. Той ще е на челна позиция и във Варна – един от двата МИР, в които Слави Трифонов водеше на предходните избори. За столичния 23 МИР ИТН залагат на експерта по сигурност Николай Радулов, който се отказа от депутатското си място след вота на 4 април.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново води листата в Пловдив-област, а тази в Пловдив-град все още не е регистрирана.

Друг от сценаристите – Ивайло Вълчев, отново води в Бургас, а сега е първи в листата и в Силистра. В Стара Загора, където Трифонов също беше водач, сега първи е местният лидер Тихомир Тенев.

Няма промяна в София-област и Кюстендил, където водач отново е секретарят на партията Виктория Василева.

Иво Атанасов от контролната комисия на ИТН отново е на челна позиция във Видин, а във Враца първи е областният координатор Георги Георгиев. В Габрово начело е Деляна Пешева, в Добрич – Дилян Господинов, в Ловеч – Любомир Каримански, а в Кърджали – Васил Георгиев.

Репортерът от телевизията на Слави Трифонов Станислав Балабанов е водач в Пазарджик и в Перник. Областният координатор Светлин Стоянов е първи в листата в Русе, а в Хасково водач е хирургът д-р Силви Кирилов. След него е Мика Зайкова. На предходните избори от Хасково партията на Трифонов реализира само един мандат.

„Моето вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство“, каза във вторник Ива Митева. Тя заяви, че машинното гласуване в чужбина може да отпадне, след като ЦИК и доставчикът на устройства "Сиела Норма" не се разбраха за цената на поръчката. Каза обаче, че опасност за изборния процес няма.


ЦИК прекрати преговорите със "Сиела Норма" - няма споразумение за допълнителни 1500 машини

Подмладяването на ГЕРБ: "Тик токър" в хасковската листаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин