Снимка: © Булевард България

Ива Митева обяви, че няма да се кандидатира за председател на 47 Народно събрание "на този етап", като намекна, че изборът на титуляр на мястото на отстранения предсрочно Никола Минчев може да се забави повече от 2 седмици.

"Няма да бъда аз на този етап, до момента, в който не се успокои обстановката. Смятам, че председател на парламента трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент и аз не знам кой колега би се нагърбил с тази работа и никой няма да иска да е в това положение да бъде унижаван всеки ден", каза тя пред журналисти в НС.

Митева описа Никола Минчев като "едно прекрасно момче" и коментира, че му завиждала за това, че "се отърва".

Самата тя беше сложила подписа си под искането за отстраняването му като председател на 47 Народно събрание и гласува за това, макар че не взе участие в дебатите в четвъртък.

В същото време Митева заяви, че е била против разглеждането на точката за свалянето на Минчев и че това трябвало да стане след вота на недоверие на правителството.

"Знаете, че когато се загуби мнозинството в един парламент, първо си отива председателят. Затова ви казах, че това е най-неблагодарната позиция, защото премиерът е едноличен, докато председателят трябва да се съобразява ежедневно с 239 депутати", беше обяснението ѝ.

Тя упрекна премиера Кирил Петков за това, че оказва натиск върху нейни колеги от ИТН и че властите "действат върху психиката" на депутатите.

"Разбрах, че са пускани проверки срещу мен, срещу господин Каримански, да ни ровят в ДАНС, да търсят неща срещу нас. Явно търсят неща, с които да държат хората", каза тя, без да дава повече подробности.

Мирослав Иванов ще ускори избора на нов председател на НС

Кой напусна ИТН след оттеглянето на подкрепата за кабинета "Петков"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море