Иван Демерджиев: Има напреднали разследвания за корупция срещу лидери на партии Снимка: © Screenshot

"Има напреднали разследвания за корупция срещу политици и набъбват всеки ден. Сред тях има и лидери на партии, включително и парламентарно представени," съобщи пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Има сериозни данни за извършени нарушения, свързани с движения на финансови средства," добави той и уточни, че много скоро информацията ще бъде разкрита пред обществото:

"Когато дойде моментът, в който няма да застрашавам действията по разследване, ще обявя и имената им."

Демерджиев каза, че по част от парите за АМ "Хемус" вече има яснота: "В момента са привлечени към отговорност 9 лица. Част от тях са собственици на много сериозни дружества."

Служебният министър поясни, че до това развитие се е стигнало, след като сегашният директор на НАП е назначил много проверки и те вървят с изключително бързи темпове: "Очаква се този месец да завършат всички проверки, а това ще развърже ръцете на разследващите органи да дадат отговор на въпроса къде са отишли парите, платени авансово."

"Проверка на качеството показва отклонение на всеки един от пластовете на това, което е полагано на тресето на магистралата, където сме взимали проби," добави той за АМ "Тракия" и посочи, че не е нужно да си специалист, за да видиш, че има проблеми.

Министър Демерджиев потвърди, че страницата на Държавна агенция "Разузнаване" е била подложена на опит за хакерска атака:

"Тази атака е сходна на по-рано предприетите атаки с претоварване на заявките за опит да се влезе в нея. Става дума за имиджови атаки, целящи да създадат определени настроения и определени резултати в обществените нагласи. На тази страница не се съдържа никаква сериозна информация и на нея няма никаква оперативна информация или лични данни. Тази атака е удар във въздуха и хората, които я правят, много добре знаят това, но целта им е имиджова".

"Изпълнявам обещанията, които дадох при встъпването си в длъжност, а те бяха да бъда безкомпромисен към всякакви нарушения или участия в престъпни схеми на служители от МВР. МВР се подобрява, МВР се чисти, започва да изпълнява функциите си и започва в много по-голяма степан да оправдава очакванията на обществото. ... МВР е институцията, която намира сама нарушителите в своите среди и намира моралните сили да ги представи и изобличи пред обществото", каза още Демерджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024