Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим Снимка: © YouTube.com/24 часа

Главният прокурор Иван Гешев твърди, че държавното обвинение няма да позволи „на шепа богоизбрани“ да живеят като в Древния Рим и „законите да не важат за тях“.

Обвинител №1, чиято оставка публично поискаха 4-те партии, готови да съставят редовно правителство, направи една от редките си медийни изяви - пред „24 часа“. На призивите на Кирил Петков да се оттегли от поста си на главен прокурор той отговори, че щом политици искали оставката му, значи прокуратурата си вършела работата – „и то добре“.

„Щеше да е притеснително, ако ме хвалеха политиците. Смисълът на разделение на властите е съдебната власт, в частност прокуратурата, да няма общо с другите, в частност, политиците, извън законово-регламентираните си правомощия“, каза Гешев.

„Явно, за съжаление, трябва да извървим още дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава. Защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал“, заяви главният прокурор с препратка към Петков и решението на Конституционния съд, че е бил канадски гражданин, когато е станал министър на икономиката. Той обвърза примера си с разследването за корупция срещу бившия австрийски канцлер Себастиан Курц.

Гешев обаче не коментира защо прокуратурата не стигна доникъде с разследванията за записите с гласа на Бойко Борисов, със снимките от спалнята на бившия премиер с кюлчетата и пачките, както и с къщата му в Барселона. Не говори по теми като обвинените по закона "Магнитски", сред които е и Делян Пеевски.

Не отговори и на обвиненията на Румен Радев от парламентарната трибуна - за опънатия „прокурорски чадър“ над корупцията, както и на исканата му оставка от бившия правосъден министър Янаки Стоилов, и тази от настоящия ръководител на ведомството Иван Демерджиев.

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

„Прокуратурата стриктно ще спазва Конституциите и законите на правовата държава и ще продължи да е част от европейското семейство, а не да е Древният Рим за шепа богоизбрани. Ще се стараем, както и досега, да работим единствено в интерес на българските граждани и срещу тези, които накърняват техните законово гарантирани интереси“, твърди Гешев.

Според него предлаганата от Демерджиев оставка на целия Висш съдебен съвет, което да е първа стъпка към реформа в съдебната власт, „противоречи на всички европейски стандарти“. Той смята, че не може да се правят конституционни или законови промени „за“ или „против“ една институция и „за“ или „против“ една отделна личност.

„За мен е странно как се говори за Върховенство на закона, а се пропагандират идеи, които са в нарушение на практиката на Конституционния съд. Прокуратурата съзнава, че дължим още много на българското общество, затова сме готови да участваме във всякакви дискусии за промени и реформи, но такива, които са в интерес на българското общество“, каза Гешев.

„Очакваме, че българските политици, институции, ще проявят отговорност и няма да се занимават с междуинституционални войни или лични вендети, ще работят заедно с всички институции за решаване на истинските проблеми“, добави той.

Като реални проблеми посочи не тези в своята институция, за които години наред алармират от Брюксел, а „възраждащата се организирана престъпност от нива преди 2006 г., възстановяването на типове престъпност като телефонни измами, битова престъпност и още много други“. „Прокуратурата е твърде решена да продължава да работи в тази посока“, каза Гешев.

Главният прокурор нямал проблем да се явява в Народното събрание, където е длъжен редовно да представя отчет за дейността си.

„Нямам проблем да се явя и съм проявявал винаги уважение към Народното събрание – висш орган в една парламентарна република. Въпрос е на уважение към държавата, към държавността. От другата страна очаквам същото – да има уважение към всички институции, включително към прокуратурата. Така показваме, че спазваме върховенството на правото“, смята Иван Гешев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023