Иван Гешев: Решението на КС доказва, че над главния прокурор има двоен контрол Снимка: © Прокуратура на РБ

"Надявам се този път, в това искане, да има не само политически мотиви, но и юридически аргументи. В XXI век е обидно за нас като нация да се иска с изрезки от вестници отстраняване на главен прокурор в страна от ЕС, ако цитирам един уважаван от мен професор и бивш член на КС," казва Иван Гешев в интервю за 24 часа. (Бел. р. Цитатът е на проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и дългогодишен преподавател по конституционни право.)

В него главният прокурор отрича да има каквито и да е притеснения относно заявката на правосъдния министър Надежда Йорданова да поиска освобождаването му от ВСС и намира решението на Конституционни съд за полезно, защото доказва, че главният прокурор не е безотчетен.

Тази седмица КС реши, че правосъдният министър може да иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) предсрочното отстраняване на тримата големи в съдебната власт.

"Смятам, че то изяснява определени неясноти в българската конституция и е в интерес на по-доброто функциониране на съдебната власт. Това решение оборва политическите клишета, които постоянно се разпространяват пред българските граждани, че главният прокурор е недосегаем. Защото освен възможността определен брой членове на ВСС да поискат отстраняването на тримата големи - председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд и главния прокурор, с него се въвежда и възможността изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието също да иска отстраняването им. Тоест въвежда се двойна форма на контрол. Според мен това в голяма част изпълнява препоръките на Венецианската комисия, на Съвета на Европа и на европейските ни партньори по отношение на контрола и отчетността на главния прокурор.", казва Гешев.

Пред "24 часа" главният прокуро казва още, че е "най-проверяваният човек, който работи за държавата" за последните 2 години и добавя, че щом "мафията и олигархията така яростно атакуват прокуратурата", то "сме на прав път".

Главният прокурор не е съгласен и с твърдението, че призоваването на премиера в сряда е било пиар акция:

"Има изрично задължение за всеки български гражданин, когато са налице данни за извършено престъпление и той узнае за тях, да уведоми съответните органи на досъдебното производство. Това съм направил и аз," казва той и допълъва: "И аз, и г-н Петков изпълнихме изискванията на закона, както е длъжен да направи всеки български гражданин. Не виждам проблем в това."

Гешев заявва, че е готов по всяко време да проведе среща с министър-председателя.

"Не е важно да се харесваме, в случая главният прокурор и министър-преседателят или главният прокурор и някой друг. Ние не сме на тези позиции, за да се харесваме, а да работим в интерес на хората."Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

VW в капана GAZ: Германският производител се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023