Снимка: © Прокуратура на РБ

"Надявам се този път, в това искане, да има не само политически мотиви, но и юридически аргументи. В XXI век е обидно за нас като нация да се иска с изрезки от вестници отстраняване на главен прокурор в страна от ЕС, ако цитирам един уважаван от мен професор и бивш член на КС," казва Иван Гешев в интервю за 24 часа. (Бел. р. Цитатът е на проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и дългогодишен преподавател по конституционни право.)

В него главният прокурор отрича да има каквито и да е притеснения относно заявката на правосъдния министър Надежда Йорданова да поиска освобождаването му от ВСС и намира решението на Конституционни съд за полезно, защото доказва, че главният прокурор не е безотчетен. 

Тази седмица КС реши, че правосъдният министър може да иска от Висшия съдебен съвет (ВСС) предсрочното отстраняване на тримата големи в съдебната власт.

"Смятам, че то изяснява определени неясноти в българската конституция и е в интерес на по-доброто функциониране на съдебната власт. Това решение оборва политическите клишета, които постоянно се разпространяват пред българските граждани, че главният прокурор е недосегаем. Защото освен възможността определен брой членове на ВСС да поискат отстраняването на тримата големи - председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд и главния прокурор, с него се въвежда и възможността изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието също да иска отстраняването им. Тоест въвежда се двойна форма на контрол. Според мен това в голяма част изпълнява препоръките на Венецианската комисия, на Съвета на Европа и на европейските ни партньори по отношение на контрола и отчетността на главния прокурор.", казва Гешев. 

Пред "24 часа" главният прокуро казва още, че е "най-проверяваният човек, който работи за държавата" за последните 2 години и добавя, че щом "мафията и олигархията така яростно атакуват прокуратурата", то "сме на прав път". 

Главният прокурор не е съгласен и с твърдението, че призоваването на премиера в сряда е било пиар акция:

"Има изрично задължение за всеки български гражданин, когато са налице данни за извършено престъпление и той узнае за тях, да уведоми съответните органи на досъдебното производство. Това съм направил и аз," казва той и допълъва: "И аз, и г-н Петков изпълнихме изискванията на закона, както е длъжен да направи всеки български гражданин. Не виждам проблем в това."

Гешев заявва, че е готов по всяко време да проведе среща с министър-председателя. 

"Не е важно да се харесваме, в случая главният прокурор и министър-преседателят или главният прокурор и някой друг. Ние не сме на тези позиции, за да се харесваме, а да работим в интерес на хората."Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"

Проф. Цочо Бояджиев получи орден "Стара планина"

Президентът удостои с държавни отличия още петима изтъкнати български учени