Иван Гешев се отказа от охраната на НСО - за втори път Снимка: © Getty Images

Бившият главен прокурор Иван Гешев обяви, че се отказал от назначената му охрана от НСО.

"Смятам, че държавният ресурс не трябва да бъде използван за обезпечаване на личната ми сигурност, тъй като вече не съм главен прокурор. Благодаря на служителите от НСО за тяхната отдаденост и професионализъм", пише той в позиция във Facebook.

Решението му идва месец след като беше отстранен от длъжност от Висшия съдебен съвет и около 2,5 месеца, след като избухна взрив край кортежа на НСО, в който той се возеше край местността Ярема.

Гешев беше силно ангажиран с държавната си охрана по време на мандата си, като известно време използваше ресурсите на т.нар. Бюро за защита към прокуратурата, за да бъде пазен физически.

До 2020 г. Националната служба за охрана отговаряше за сигурността на главния прокурор, той се ползваше от услугите на институцията и докато живееше на територията на резиденция "Бояна".

През 2020 г. обаче Гешев предпочете да бъде охраняван от служители на подчиненото си Бюро по защита на свидетели, след като беше разкрито, че офицер от НСО е замесен в заговор за убийството на Станка Марангозова.

Година по-късно Народното събрание реши да отнеме структурата от прокуратурата и да я върне в Министерството на правосъдието, а главният прокурор отново да се охранява от НСО.

Гешев беше видимо недоволен, като дори обяви, че НСО се превърнала в "служба за обслужване и тази тенденция се дължи на различни политически влияния и лобита".

"Всичко в този живот е въпрос на доверие. Нямам нужда да ми носят чантата, мога да си я нося сам", каза тогава той, като беше готов "да се откаже сам от охраната си, ако това ще реши всички проблеми в държавата".

Както се видя впоследствие - не само не го направи, но и ползваше автомобила на службата с най-високо ниво на защита по време на взрива на 1 май.

Иван Гешев на пилон "Рожен" Гешев се сля с тълпата, за да гледа откриването на пилона в Рожен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024