Благоевградско НПО окичи Иван Гешев с награда на името на Джовани Фалконе Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев се сдоби със "специална награда" на името на известния италиански магистрат-антимафиот Джовани Фалконе в Благоевград.

Гешев е отличен от т.нар. Общински съвет по наркотичните вещества на Благовеград, който от 2009 г. раздава отличия на магистрати и полицаи с цитата от покойния съдия Фалконе "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж".

  • Тази година основните награди са присъдени на прокурора от Софийската градска прокуратура Христина Христова и на български полицейски служител в САЩ - Марио Вълков. Международни награди са дадени и на двама белгийци - федералния прокурор Фредерих ван Льор и министъра на правосъдието на Белгия Винсент ван Кикенборен.

Иван Гешев обаче също е намерил място в списъка с "лауреатите" в конкурса, който би трябвало да чества паметта на убития от мафията Фалконе.

Приносът на Гешев се оказва в това, че е написал становище против проектозакон за легализирането на индустриалния коноп.

Втората му заслуга се оказва това, че е предложил отнемане на автомобилите на пияни шофьори в полза на държавата - въпреки че по конституция прокуратурата няма право на законодателна инициатива, а тази поправка все още не е гласувана.

  • На този фон през лятото на 2022 г. Европейската комисия публикува доклад, в който критикува липсата на окончателни присъди по корупционни дела от висок обществен интерес. Най-високото ниво, на което прокуратурата е успяла да постигне окончателна присъда за корупция, е делото срещу бившия районен кмет на "Младост" Десислава Иванчева, което се превърна в скандал само по себе си заради показния арест и воденето ѝ с вериги на краката до съда.
  • ЕК критикуваше и дългогодишната липса на възможност за ефективно наказателно разследване срещу главния прокурор и заместниците му - проблем, който продължава да стои нерешен.

"Приемам тази награда, като награда за всички прокурори и следователи, с които работехме тези три години. Защото, на първо място, въпреки политическия натиск, който се случи последната година, година и половина, те продължиха да вършат спокойно своята работа и да дават резултати. А резултатите са над 95% осъдителни присъди на годишна база, резултат, който е уникален в европейски мащаб", обяснява Иван Гешев.

Присъждането на наградите в Благоевград често се сблъсква с критики заради банализирането на сериозните усилия срещу с мафията в Италия, заради които Джовани Фалконе губи живота си - на фона на безславната равносметка за МВР и прокуратурата в България при борбата им с корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност.

  • През 2021 г. голямата награда на организацията беше присъдена на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно продиобито имущество, оглавявана от Сотир Цацаров.
  • През 2020 г. същият Обществен съвет по наркотичните вещества в Благоевград награди Специализираната прокуратура - на фона на непрекъснатите скандали по знакови дела и разследванието на "Антикорупционния фонд" за изнудване и незаконна намеса на бившия следовател Петьо Петров-Еврото в текущи дела в спецпрокуратурата.
  • Акциите, заради които магистратите бяха наградени колективно, включваха делата срещу Николай Банев, Миню Стайков и семейство Арабаджиеви през 2019. Само че и Баневи, и Стайков успяха да осъдят България в Съда в Страсбург - заради недопустими изказвания на главния прокурор Иван Гешев, и заради извънредно дълго задържане под стража в извънсъдебната фаза на делото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Правната комисия се зае със съдебната реформа. Въпреки че времето на НС изтича

Правната комисия в парламента се събра извънредно заради съдебната реформа, въпреки че време за нея едва ли ще има

11:06 - 31.01.2023

Франция отново е блокирана заради стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

Демонстрациите ще засегнат произовдството на електроенергия, обществения транспорт и училищата

10:29 - 31.01.2023

Племенникът на Майкъл Джексън влиза в неговия образ във филма "Майкъл"

Режисьор на биографичната продукция е Антоан Фукуа

09:35 - 31.01.2023

Възможна следа от мъжа, изчезнал на "Сурва". Издирването продължава

Братът на 25-годишния Емил твърди, че той е засечен на видеокамера

09:20 - 31.01.2023

Защо да избягваме хора, които се хвалят, че не четат книги

Едно е да не четете книги или да не го правите толкова често, съвсем друго е да презирате четенето по принцип

09:00 - 31.01.2023

Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест

Протестите в Русия са на практика забранени, но не и когато става дума за "недоволство" срещу САЩ

08:04 - 31.01.2023

Байдън каза "не" на изпращането на F-16 за Украйна. Рюте е готов да си помисли

Президентът на САЩ последва примера на Олаф Шолц и отказа искането за изтребители на Украйна.

07:34 - 31.01.2023

Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка

18:20 - 30.01.2023

Три от три. И "Зелено движение" подкрепи преговори за коалиция между ДБ и ПП

"Зелено движение" последва примера на "Да, България" и ДСБ и подкрепи преговори за общо яваване с ПП на изборите

17:05 - 30.01.2023