Благоевградско НПО окичи Иван Гешев с награда на името на Джовани Фалконе Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев се сдоби със "специална награда" на името на известния италиански магистрат-антимафиот Джовани Фалконе в Благоевград.

Гешев е отличен от т.нар. Общински съвет по наркотичните вещества на Благовеград, който от 2009 г. раздава отличия на магистрати и полицаи с цитата от покойния съдия Фалконе "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж".

  • Тази година основните награди са присъдени на прокурора от Софийската градска прокуратура Христина Христова и на български полицейски служител в САЩ - Марио Вълков. Международни награди са дадени и на двама белгийци - федералния прокурор Фредерих ван Льор и министъра на правосъдието на Белгия Винсент ван Кикенборен.

Иван Гешев обаче също е намерил място в списъка с "лауреатите" в конкурса, който би трябвало да чества паметта на убития от мафията Фалконе.

Приносът на Гешев се оказва в това, че е написал становище против проектозакон за легализирането на индустриалния коноп.

Втората му заслуга се оказва това, че е предложил отнемане на автомобилите на пияни шофьори в полза на държавата - въпреки че по конституция прокуратурата няма право на законодателна инициатива, а тази поправка все още не е гласувана.

  • На този фон през лятото на 2022 г. Европейската комисия публикува доклад, в който критикува липсата на окончателни присъди по корупционни дела от висок обществен интерес. Най-високото ниво, на което прокуратурата е успяла да постигне окончателна присъда за корупция, е делото срещу бившия районен кмет на "Младост" Десислава Иванчева, което се превърна в скандал само по себе си заради показния арест и воденето ѝ с вериги на краката до съда.
  • ЕК критикуваше и дългогодишната липса на възможност за ефективно наказателно разследване срещу главния прокурор и заместниците му - проблем, който продължава да стои нерешен.

"Приемам тази награда, като награда за всички прокурори и следователи, с които работехме тези три години. Защото, на първо място, въпреки политическия натиск, който се случи последната година, година и половина, те продължиха да вършат спокойно своята работа и да дават резултати. А резултатите са над 95% осъдителни присъди на годишна база, резултат, който е уникален в европейски мащаб", обяснява Иван Гешев.

Присъждането на наградите в Благоевград често се сблъсква с критики заради банализирането на сериозните усилия срещу с мафията в Италия, заради които Джовани Фалконе губи живота си - на фона на безславната равносметка за МВР и прокуратурата в България при борбата им с корупцията по високите етажи на властта и срещу организираната престъпност.

  • През 2021 г. голямата награда на организацията беше присъдена на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно продиобито имущество, оглавявана от Сотир Цацаров.
  • През 2020 г. същият Обществен съвет по наркотичните вещества в Благоевград награди Специализираната прокуратура - на фона на непрекъснатите скандали по знакови дела и разследванието на "Антикорупционния фонд" за изнудване и незаконна намеса на бившия следовател Петьо Петров-Еврото в текущи дела в спецпрокуратурата.
  • Акциите, заради които магистратите бяха наградени колективно, включваха делата срещу Николай Банев, Миню Стайков и семейство Арабаджиеви през 2019. Само че и Баневи, и Стайков успяха да осъдят България в Съда в Страсбург - заради недопустими изказвания на главния прокурор Иван Гешев, и заради извънредно дълго задържане под стража в извънсъдебната фаза на делото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024